Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Senzory Martina Malého: Bez čeho se hobby hacker neobejde? od Mikessch - TA KNIHA JE BLÁBOL narychlo slepený z mnoha...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 7. 2017 17:12

    Mikessch (neregistrovaný)

    TA KNIHA JE BLÁBOL narychlo slepený z mnoha zdrojů. Pokrývá vše a nic. Něco tak otřesného si kupovat NEODPORUČUJU

    AUTOR je zjevně člověk, který nikdy použitelný kód nemusel vytvořit. Jinak by sám sobě nedovolil takhle se rozkecat. Brrrrr

  • 10. 7. 2017 14:13

    Karel (neregistrovaný)

    Neexistuje žádná zlatá střední cesta. Existuje jen cíl a cesta k němu. Vše, co čtenáře neposune k cíli, je podružné.

    Cíle mohou být různé. Některý autor chce, aby čtenář dokázal vytvořit nějaký funkční celek. Jiný autor si klade za cíl dát čtenáři všechny teoretické předpoklady k tomu, aby pochopil a dokázal, že to funguje. To jsou dva různé cíle. Pokud se vydáte zlatou střední cestou, tak nedojdete ani k jednomu z nich.

    Zcela v duchu "měla být vším, ale je ničím".

    Osobně mi přijde, že starší odborná literatura na tom byla lépe. I dnes si občas čtu knihy jako je "Bity do bytu" od pana Zajíčka. Jak ten člověk dokázal použít ukecaný styl dialogu, ale přesto vměstnat tolik informací do tak málo stran? Koukněte se na strany 29 a 30. To je základ Booleovské algebry. A současné učebnice? Tam si dnešní autoři nedokáží odpustit věci jako De Morganovy zákony a nenechají si vysvětlit, že pro programátora je jejich znalost zbytečná. Ruku na srdce, který programátor používá AND, OR a NOT? Prakticky všichni. A teď kolik z nich ty výrazy upravuje pomocí De Morganových zákonů? Aha, prakticky nikdo.

  • 10. 7. 2017 1:35

    ldx (neregistrovaný)

    Třeba z toho bude druhé, přepracované vydání, kde se z toho autor poučí. To by byl ideální stav. Protože dobrých publikací v téhle oblasti není dost.

    Například takový Linux Documentation Project (dnes již zhusta zastaralý) dokázal poradit v každé situaci. Zvlášť v dobách, kdy internet byl ještě v plenkách a relevantní odpovědi se nedaly jentak vy/gůglit.

  • 11. 7. 2017 20:17

    ldx (neregistrovaný)

    Nevím jak jiní, ale v případě složitějšího if() se jejich aplikace určitě hodí, osobně to párkrát do roka využiju. Kód je pak čitelnější a jednodušší, což je cílem.

  • 5. 7. 2017 14:18

    muf (neregistrovaný)

    Pan Malý trochu přehání.
    Sice můžete psát a prodávat knihy, které budou tzv. přístupné a přilákáte tak spoustu lidí, ale drtivá většina z nich stejně odpadne, jakmile zjistí, že to nebude zadarmo.
    Neříkám hned zájemce zahlcovat vzorci, výpisy pro něj momentálně nesrozumitelných zdrojáků a podobně - to je opačný extrém, ale určitě není optimální se tvářit, že je to pro každého. Není a každý naivka to velmi rychle pochopí. Pak kolem sebe šíří negativismus a odrazuje i ty, u kterých by to smysl mělo. Pověstná zlatá střední cesta bude nejspíš správná... I komplexní a velmi abstraktní věci se dají často vysvětlit tak, aby je motivovaný člověk chápal aniž by měl za sebou univerzitu, ale současně bez přílišných zjednodušení a zkreslení.

    Se seriálem o programátorech Silicon Valley je spojený výstižný citát: "Není to magie, jen talent a pot." A to je přesně ono...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).