Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Senzory Martina Malého: Bez čeho se hobby hacker neobejde? od Miloslav Ponkrác - Hlavně jsou to základní operace, které probíhají v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2017 2:08

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Hlavně jsou to základní operace, které probíhají v přírodě. Prolistujete-li libovolnou kvalitní učebnici fyziky či elektroniky (= ta, která se nepodbízí čtenáři, jak si přeje článek, ale obsahuje kvalitní informace), pak příroda jasně ukazuje, že integrály a derivace jsou na každém rohu - pokud dokonce nejsou nespojité/neli­neární hnusy.

    Pomocí integrálů/derivací a několika dalších matematických operací lze shrnout i velice složité téma na mnoho knih (bez integrálů/derivací) na velice malý prostor (řádově listů papírů). Klasickým případem je teorie elektromagnetismu, kde veškeré chování a zákonitosti elektřiny, magnetismu, a elektromagnetických vln (= rádiových vln, světla, infračervnéhého záření, ultrafialového záření a dalších) na 4 jednoduché Maxwellovy rovnice na prostoru zlomku papíru A4, které popisují prakticky vše podstatné.

    Je to o volbě: 1) buď čtete tisíce populárně psaných bichlí s popisem - a naučíte se něco za rok; 2) nebo skousnete vyšší level matematiky a dalšího s odborným stylem - a pak totéž často nastudujete a pochopíte za méně než týden.

    Nerozumím, proč kniha, kterou jsem si vybral a koupil - mě má navnazovat. Já knihu už koupil, už jsem se pro ni rozhodl, a rozhodl se jí věnovat čas. Něco jiného je u freeware knihy, která má na sebe upozornit.

    Autor článku má nicméně pravdu. Napsal jsem jak knihu pro začátečníky (velice úspěšnou, a podle začátečníků čtivou, srozumitelnou a jednoduchou) ohledně programování pro PHP. A pak jsem psal mnoho odborných věcí. Napsal knihu pro začátečníky je asi 10 x náročnější, než vysoce odbornou knihu - je to záhul, má-li být dobrá. Zhruba 3 x jsem ji přepsal, než jsem přišel na správný styl a rozložení kapitol.

    Nicméně sám pro sebe si vybírám knihy, které nejsou psané populárním stylem. Které jsou nabité informacemi a znalostmi. Zkušenost ukazuje, že málokdy se pojí erudice a znalosti se schopnosti pedagogickými - to je skoro přírodní zákon.

  • 11. 7. 2017 10:25

    Indy (neregistrovaný)

    Integrování a derivování je přeci základní věc z vysoké školy ať již studujete cokoliv od informatiky, přes design, prostě cokoliv. Navíc se to jednoduše zkouší ;-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).