Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Senzory Martina Malého: Největší budoucí hity Internetu věcí od Josef - Proč tady mluvíte pořád o vyhl. 50? Je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2017 23:26

    Josef (neregistrovaný)

    Proč tady mluvíte pořád o vyhl. 50? Je snad pro práci s 24V a méně potřeba? No není, tak se tím netrapte. Adaptéry z 230V na těch 12V si přeci koupíte už dnes i s CE a můžete bastlit.
    A škola? Ta nemá člověka něco naučit. Ta má naučit přemýšlet a to tolik, aby se od toho člověk SÁM mohl odrazit k dalšímu samostudium.
    Kdo se SÁM nesnaží, bude pozdeji v řiti, nebo bude krásně spokojený s čistou hlavou a na IOT se vám víte co...

    PS: kdo z těch lidí co mluví o průmyslu 4.0 v průmyslu dělal? Jen kecy. Ten průmysl už na automatizaci, a čidlech normálně funguje...

  • 11. 5. 2017 7:55

    Petr M (neregistrovaný)

    Jenomže bezpečný napětí neexistuje. A proč? Protože

    1) Co chybí na napětí, musí se dodat na proudu. Když bude bastlíř chtít přenášet 230W (odpovídá cca 1A při 240V v síti pro odporovou zátěž) na těch 12V, potřebuje cca 20A a to už jsou proudy, co při špatné konstrukci loupou cesty z plošňáku a dokážou i zapálit.
    2) Napětí se dá libovolně zvyšovat a snižovat. Že je něco za 12V adaptérem ještě neznamená, že na výstupu nemůže být 5kV - ohradníky pro provoz z akumulátoru, měřiče izolačního odporu,...
    3) Nikdo nezaručí, co k tomu kdo připojí. Argumentovat, že si můžu zkonstruovat multimetr, protože je napájený z 9V baterie, je trochu mimo. Chtěl bych vidět doma dělaný multimetr, používaný jako CAT IV do 600V, když zrovna o něco jde. Raděj minimálně z 20 metrů.
    4) Máme požadavky na EMC. Daný zákonem. Stačí jedna blbě udělaná cesta na plošňáku a může to sestřelit třeba kardiostimulátor nebo komunikaci IZS.
    5) Například stroje atd. mají řízení často na 24V. A může jít o průmyslový systémy s extra požadavky na bezpečnost, aby nedošlo k požáru, úrazu, škodám na životním prostředí,... Když se ve špatné chvíli sepne stykač, je úplně jedno, jestli je jeho cívka na 230AC nebo 24DC,
    6) Dokážeš střelit od boku, co u nás běží na frekvenci 915MHz? V US je to obdoba našich 868MHz. Pokud si hraješ s nějakou srandou z DealExtreme určenou pro US, je tahle otázka dost podstatná. A počítám, že modul k zapájení do plošňáku s napájením 3,3V nabo 5V na situaci z pohledu úřadů vůbec nic nezmění. A takových případů by se našlo plno.
    7) Jenom tak z rychlíku, co je relé s nuceným vedením kontaktů, proč a na co se používá?
    8) Jenom tak z rychlíku, v čem je rozdíl mezi pojistkou gG a gL?
    9) Střel od boku, za jak dlouho vypne jistič 10A/B při proudu 14A.
    10) Střel od boku, proč se nedá pro čerpadlo použít napěťový chránič. I když tto spadá do OPNDN, dá se na té otázce poznat, jak moc (ne)vidíš do toho, co se v obvodech děje a jak dokážeš lokalizovat chybu.

    Posuzovat bezpečnost elektriky jenom z pohledu ochrany před dotykovým napětím je argument, který říká, že dotyčný neví o elektrice vůbec nic a nemělo by mu být dovoleno bastlit ani s LEDkou, plochou baterkou a odporem, co mu vypočítá někdo jiný. Ona totiž OPNDN je tak 0,5 promile z toho, co je potřeba vědět.

  • 11. 5. 2017 8:24

    MFRD (neregistrovaný)

    A to mi revizák měřil impedanční smyčku za velkou UPS, a do revizního protokolu napsal nevyhovuje. Odpojit celou budovu. Měl štěstí, že jsem klidný člověk. Jo a pak ještě blbli se selektivitou jističů, tam kde nedávala smysl, resp. nebyla realizovatelná. (dle normy ani pro běžné instalace není závazná). Pro omezení zbytečné diskuze, byly to jističe za UPS.

  • 11. 5. 2017 15:59

    m (neregistrovaný)

    Lítáte tu z extrému do extrému. Člověk co si koupí zdroj z GM 230V -> 12V/1A a připojí ho na svojí destičku opravdu nemusí řešit vyhlášku 50, navíc do svých úvah motáte EMC a rádiová spektra, které vyhláška 50 absolutně neřeší.
    Dále, když se tak oháníte brožurkami, předpokládám, že první elektronické zařízení co jste postavil bylo až v okamžiku, kdy jste měl všechny zákonné povinnosti splněné. Tudíž doufám, že jste si nepostavil regulovaný zdroj 230V na 0-15V ještě když jste byl na ZŠ, to by potom bylo porušení norem. Chraň Vás Bůh jestli ten zdroj nebyl na EMC testech :)

  • 11. 5. 2017 12:13

    strojař + inet (neregistrovaný)

    jen tak pro srandu zkusím odpovědět:
    ad6 - GSM
    ad7 - za žádných okolností po celou dobu života přístroje nedojde k současnému spojení pracovních a klidových kontaktů - pro zajištění některých bezpečnostních funkcí v elektrických řídicích obvodech strojů (brzdy, řízení)
    ad8 žádný
    ad9 do 1h
    ad10 jesliže má čerpadlo soft start tak bez problému...

    a jaxem dopad?

  • 11. 5. 2017 15:07

    Petr M (neregistrovaný)

    6) Nouzová frekvence pro letadla (to pak není jenom na tytyty od ČTÚ jako při rušení telefonu)
    10) Špatně. Nápověda: třída I, kovový potrubí (asi jsem to měl zmínit dřív), se startem tam ale každopádně není žádná souvislost.

  • 11. 5. 2017 11:53

    Ford (neregistrovaný)

    Já ne. Než by přelouskal brožury, tak by se válka blížila ke konci. Nedej bože aby u protistrany byl nějaký kreativec, který na brožury dlabe a dělá si to po svém podle situace.
    Nakonec vám a dalším mrtvolám bude vpekle mávat knihou a naříkat že tohle přece norma nepovoluje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).