Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Senzory Martina Malého: O fenoménu „kurvítek“ od M. Hofman - Článek je jistě pravdivý, avšak jen do určité...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 4. 2017 8:57

    M. Hofman (neregistrovaný)

    Článek je jistě pravdivý, avšak jen do určité míry. Vlastní zkušenost : Měli jsme chladničku s mrazákem Indesit. Asi po čtyřech letech přestala fungovat, dotazem na opraváře vyplynulo, že by výměna řídící desky a další úkony vyšly na cenu, za kterou lze téměř pořídit novou. Na desce jsem tedy vyhledal a vyměnil poškozené součástky v silové větvi - jeden triak a kondenzátor v ceně cca 15 Kč. Po zapnutí se nic nedělo, začal jsem tedy pátrat na i-netu a na jednom ruském serveru jsem nalezl řešení, kdy bylo nutné ji spustit přesně stanoveným postupem a pak vyčkat 7 minut (koho by to napadlo? A náhoda to jistě není.). Dle popisu jsem ji zapnul a čekal. Za uvedený čas se přístroj sám spustil a sloužil ješte další 3 roky, a to jen proto, že výrobci měděné trubičky vedoucí médium nahradili zapěněnými železnými a koroze udělá své... (to proto, kdybychom náhodou neudělali to, co výrobci chtějí a nekoupili si novou).
    Takových případů mám více, třeba s tiskárnou, PC, notebookem, autem, ...

  • 5. 4. 2017 12:04

    krakonoš (neregistrovaný)

    Petr M:
    Chudáci energetici dříve. Jak to dřív dělali, když po výpadku se naráz rozeběhly všechny ledničky, připojené k postižené trafačce?!? A jak řešil výrobce tlakové přetížení? Ano, součástí motoru kompresoru byla nadproudová ochrana, která, pokud motor odebíral větší, než jmenovitý proud déle, než 5 sekund, zasáhla a umožnila další rozběh po cca 1 minutě, ale to byl jen kousek bimetalu a topné vinutí, takže to bylo nepřípustně blbuvzdorné a jednoduché a nač to dělat jednoduše a levně, když to jde složitě a draze, že?!?

  • 5. 4. 2017 11:03

    Petr M (neregistrovaný)

    Tohle není vada, to je správná implementace. Ten běh kompresoru je o bezpečnosti. Pokud kompresor startuje do natlakovaných trubek, usmaží motor. Takže je tam bezpečnostní prodleva a pokud ta lednička nemá hodiny, neví, jestli byla vypnutá 14s nebo 14h.

    U řízení klim byl požadavek zadavatele právě kvůli tomuhle "5 + 0-15 minut náhodný čas". To druhý kvůli tomu, že když se zapne celá ulice po výpadku a nabíhalo by to současně, tak by rozběhový proudy kompresorů sejmuly ochrany na trafačce. Rozběhový proud kompresoru je totiž klidně 10-15x jmenovitý a to už by u 5kW příšer bylo poznat...

    A jak bys udělal indikaci, že je v mrazáku teplo, když po startu musíš čekat, nevíš délku výpadku, nevíš okolní teplotu a nevíš, co (kolik a s jakou tepelnou kapacitou) máš uvnitř? Asi po nějaké době běhu kompresoru (tj ne hned po zapnutí), ale po jaké? Po půl hodině? Po hodině?

  • 5. 4. 2017 15:23

    krakonoš (neregistrovaný)

    Petr M (14:57)
    Ta ochrana v Calexkách byla vyrobena přesně na míru pro daný typ motoru, takže nic nebrání v tom, aby stejná ochrana byla vyrobena, s mnohem menšími nároky na cenu a obestavěný prostor, pro jakýkoli motor. A vzhledem k tomu, že motor je uložen v chladivu, které ho obtéká, stačí, aby byl nadimenzovaný pro poněkud nižší koeficient chlazení, čili o pár deka železa a mědi víc, protože tlak uvnitř chladicího okruhu se přes škrticí ventil vyrovná do max. 30 s. po zapnutí. Navíc lze udělat i to, že škrticí ventil má obtok s elektromagnetickým ventilem, který se otevře hned po vypnutí motoru, (dělala to Ilka NDR u agregátů pro klimatizaci) a tím pádem je problém vyřešen. A jde to bez jakékoli elektroniky a je to blbuvzdorné, ale to je nežádoucí.

  • 5. 4. 2017 10:28

    astray (neregistrovaný)

    Ty ledničky se chovají divně. Já mám Bosch KGN39XW41. Lednička byla 14 hodin vypnutá kvůli rekonstrukci elektrického rozvodu. Po znovupřipojení elektřiny lednička normálně svítila, ale nemrazila. Kompresor začal běžet až asi po 30 minutách od připojení elektřiny, ale lednička stále nesignalizovala ze je uvnitř příliš vysoká teplota. Za další hodinu co lednička normálně běžela a chladila, se probudil alarm a začal zuřivě pískat a displej ukazoval teplotu v mrazáku -9 C. Od té doby běží normálně.

    ast

  • 5. 4. 2017 14:53

    JT (neregistrovaný)

    jak píše krakonoš. řeší se to zbytečně složitě.. bimetal to pro případ nadproudu řešil a tak se lednice pokusila o start znovu o trochu později. jednoduché a přitom prakticky se životností do smrti přístroje...

  • 5. 4. 2017 22:07

    gilhad (neregistrovaný)

    drive jsme meli lednicku plynovou, takze trafacka byla naprosto v klidu :)

  • 7. 4. 2017 9:28

    Petr M (neregistrovaný)

    EM ventil = kurvítko navíc. Musí se nějak ovládat. Když neotevře, může odejít motor. Když nezavře, stroj nefunguje. Někdo ten ventil musí vyrobit a nainstalovat (vinutí z mědi a je potřeba ho namotat - to samo o sobě znamená stroj + čas).

    Ochrana v podobě jednočipu dokáže plnit i funkci termostatu (= dva komponenty za jednu cenu). Ten zmíněný MCU má 3x analog. vstup - vnitřní termistor, poťák s nastavením, proud motoru. A 3x výstup - motor, indikace LED, indikace audio. Navíc s bimetalem se těžko dělá odložený start, takže možnost funkcionality navíc a jenom za cenu pár bitů v programu.

    Ochrana nemusí být na míru, prostě se flashne program s jiným nastavením. Jedna kombi deska s ochranou a termostatem pro třeba 10 typů ledniček. Nejsou na to potřeba ani automaty na skládání mechaniky, ani cvičený opice u pásu. Navíc s vyšší opakovatelností...

  • 5. 4. 2017 14:57

    Petr M (neregistrovaný)

    Jenomže s tím náhodným startem jsem mluvil o klimě, ne o ledničce (řádově vyšší odběr), princip je stejný.

    Ochrana bimetalem je fajn, ale odpojí jenom při přetížení/poruše, nezajistí odložený start a než zareaguje, motor je přetížený. A výrobní cena je srovnatelná s procesorovou deskou (osmibit S3F9443 od Samsungu jsme kupovali v kusovce za 3,50, stačí přidat čtyři součástky jako zdroj, proudový bočník, termistor na vnitřní teplotu a triak). A procesor za stejnou cenu dokáže i to náhodný zpoždění, reaguje rychlej a je jednodušší a opakovatelnější výroba. Tak proč ho tam nedat?

  • 7. 4. 2017 2:15

    Px (neregistrovaný)

    Tohle neni zadna bezpecnost, ale prasecina v dobe, kdy se motor napaji pres invertor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).