Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Senzory Martina Malého: O startupových success stories od Petr M - Přesně tak. Co mělo ekonomický a technický smysl,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 5. 2017 20:23

    Petr M (neregistrovaný)

    Přesně tak. Co mělo ekonomický a technický smysl, to se propojovalo už dávno. Jenom se tomu neříkalo IoT, data se nezpracovávaly v čmoudu a každým pšoukem se neprovonělo pět konferencí.

    Dálkový odečet elektroměrů s blokováním neplatičů a tamperem proti manipulaci, k tomu jsem se přichomýtl už před 15 lety. Tehdy jsme to dělali pro taliány, Enel Distribuzione. Interně to běželo na LonWorks (po rozvodné síti), na trafačce PC104 s LonWorks modemem na jedné straně a GPRS na druhé straně. Po GPRS šly data na server ke zpracování.

    Jenomže to byla jiná doba, to tyhle věci dělali technici s praxí a ne markeťáci hned po škole. Podle toho to taky vypadalo - prostě to dělalo, co mělo. Elektroměr byl v té době plánovaný jako přístroj na měření a reportování spotřeby energie. Ne jako věc, kterou si dá tasemnice v kravatě do kufru, za firemní peníze bude objíždět konference po všech kontinentech a naparovat se jak kohout na hnojišti, že je jeho zaměstnavatel světový, protože dokáže data z toho přežvejkat skoro v reálným čase v ažůru... (A když se ho člověk zeptá, jestli to měří jednu nebo tři fáze, tak vystřídá všechny barvy, odpoví "áááééé?", vycedí litr potu a omdlí.)

  • 17. 5. 2017 19:47

    MFRD (neregistrovaný)

    Pěkně napsáno,

    1/2 věcí už tady je, jenže je nikdo nechce. Zastavení vody u vodoměru easy, zastavení plynu u plynoměru na dálku easy - již vyřešeno včetně bezpečnosti při znovu otevření. Tedy pokud po otevření plyn proudí, dojde automaticky znovu k uzavření. (nesmí být závislé na čemkoliv externím mimo plynoměr). A spousta dalších věcí vyřešena. Levná meteostanice? Otázka ceny čidel spíš než Radio přenosu.

    Z jiné strany dneska jsme s kolegou 1 a 1/2 cestou v autě diskutovali startupy - závěr tunel na lidi nafukujeme bublinu včas prodáme " správnému fondu" a pak dojde v zákulisí k dělbě výnosu. A konečný investor, obyčejný člověk? Sorry tenhle rok fond moc nevydělal. Vlastně jsme Vám váš vklad snížili na 1/2. :-). Kolik vysoce ceněných startupů bylo úspěšně velmi draho prodáno a pak vše vyšumělo.....A ten geniální produkt doposud nikdo neviděl.

  • 17. 5. 2017 9:12

    Petr M (neregistrovaný)

    Přeloženo do češtiny:

    "Zkuste to v nově otevřeném Prague IoT Centre." = "Dostal jsem zaplaceno, posílám odkaz dál."
    "Firmy, které budou vybrány pro účast v tomto programu, získají kredit na nákup součástek a distribuční kanály od známého distributora Conrad" = "Pokud to bude fakt dobrý, bude chtít Conrad exkluzivitu a součástky u něj stejně nekoupíte, protože co potřebujete, to nevedou."
    "prodej některých produktů přislíbil T-Mobile" = "budou to tlačit zákazníkům, pokud použijete ke komunikaci jejich sítě"
    "Microsoft přispěje kreditem na provoz cloudových služeb" = "Běda, jak to bude mít P2P propojení po IPv6"
    "jedním ze zapojených subjektů je i Operátor ICT, který hledá zajímavé produkty pro Prahu" = "Vyhraďte si čas na soudy a tahanice jako u OpenCard"
    "Partneři navrhli i několik témat k řešení, pokud vás nenapadají vlastní." = "Je to vlastně IoT škola, necháme vás makat na trivialitách, necháme vás zkrachovat a co je inovativního, to si ponecháme."

    Neměli by spíš, místo podplácení sloupkaře, používat standardní reklamu?

  • 18. 5. 2017 23:41

    JT (neregistrovaný)

    Tohle je nejlepší komentář za hodně dlouhou dobu co jsem o IoT četl. Vtipný ale neskutečně pravdivý!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).