Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Seznam.cz pustil na veřejnost nebezpečný prohlížeč. Proč vůbec potřebuje prohlížeč? od . - A kdyz to zkazi, tak nasledky puvodce chyby...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 12. 2014 17:49

    . (neregistrovaný)

    A kdyz to zkazi, tak nasledky puvodce chyby nenese (az nejake nadavani na Internetech) zadnou zodpovednost. Tak proc platit testery a penetratory, kdyz se da otestovat alfa verze na lidech.

    To je celkovy problem IT. Tvurce software nema zadny duvod investovat do jeho tvorby vice, nez aby uzivatel byl spokojeny s jeho funkcnosti. Bezpecnost uzivatel posoudit neumi, takze se ji pozornost nevenuje. Az kdyz se neco provali, tak se to fixne.

    To se tyka prakticky celeho IT oboru. Asi vam Microsoft nic neda, kdyz vam nekdo udela skodu zkrz jeho derave Windows.

    S tim jak je stavjici civilizace cim dal zavislejsi na IT systemech se jedna o dle meho nazoru dlouhodobe neudrzitelny stav.

  • 1. 1. 2015 17:41

    P_V

    "příslušník stáda je chráněn stádem, jeho početnost snižuje pravděpodobnost jeho napadení"
    Nesmysl. Tohle funguje jen při konečném počtu predátorů. Jenže na netu nic takového neplatí. Útok se dá naskriptovat, distribuovat, a ochrana stádem je v p...i.

  • 2. 1. 2015 14:05

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Tak to jistě, ale už vidím, jak někdo útočí na všechny IP adresy. Ale vážně, masový útok na mnoho adres by byl dříve odhalen. S počtem adres zase roste pravděpodobnost odhalení. Rovněž tak, více krádeží například z bankovních účtů nějaké banky, spustí obranné mechanismy banky. Toho už si všimnou. Navíc dá se to statisticky odhalit z provedených transakcí. Útočník nikdy nebude znát tak přesně, jak vypadá typická transakce. Podle vašeho scénáře by útok znamenal velké množství netypických operací. Častější útoky posilují obranyschopnost stáda a útoky predátorů jsou méně efektivní.

  • 1. 1. 2015 10:48

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Je to stav zcela udržitelný, existence predátorů je zcela přirozená a predátoři se vždy vyskytují v menšině a nijak podstatně neovlivňují stav stáda. Proto věnovat přehnaně mnoho zdrojů na bezpečnost má stejně negativní dopad, jako socialismus. Vede k neoptimální alokaci zdrojů, věci se mají řešit teprve, až se projeví jejich negativní důsledky tak, že si jich všimne běžný uživatel a teprve potom "ohrožují" prodejnost produktu. To je vhodný filtr, který je odpovědný, protože zajišťuje optimální rozdělení zdrojů. Ono více testerů znamená třeba méně lékařů, počet inteligentních lidí je v populaci omezen. Je jich jen o pár procent více než těch predátorů. Většina lidí je totiž slušných, dělat zlo jim nečiní potěšení. Navíc důraz na větší bezpečnost znamená jen zkvalitnění schopností predátorů, ne snížení množství jimi poškozených. Je to kontraproduktivní.

  • 1. 1. 2015 10:54

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    A reálný svět funguje takto, jsou-li všechny prohlížeče bezpečné, banky kladou menší důraz na bezpečnost internetového bankovnictví. A výsledek je zase stejný. Bezpečnost bankovního účtu není věcí tvůrce prohlížeče, ale bankovního software. Společenské (částicové) systémy optimalizuji rozdělení zdrojů na základě nezávislého individuálního konání, nikoliv na jeho synchronizaci zákony, které jsou mu spíše na překážku a vedou k neoptimálnímu rozdělení zdrojů, systém svázaný zákonnými regulacemi pak podlehne přírodním výkyvům dříve, než by musel. A na přírodu lidské zákony nemají žádný vliv.

  • 1. 1. 2015 11:05

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    A ještě něco, příslušník stáda je chráněn stádem, jeho početnost snižuje pravděpodobnost jeho napadení mnohem více, než jakákoliv bezpečnostní opatření, navíc je chráněn svým strachem z napadení, což vede k jeho snaze vytvořit si zásoby zdrojů, které mu umožní se napadení ubránit, nebo ho přežit. Panuje-li ve stádu pocit falešného bezpečí, pak tento dodatečný mechanismus je oslaben a útok predátora je snadnější. Proto obecné přesvědčení, že prohlížeče jsou bezpečné, oslabí celkovou odolnost systému daleko více a vede k vyššímu počtu predátorů. A tu míru mezi tím hledá trh. Autem taky jezdíte, i když je to mnohem nebezpečnější, než používání prohlížeče.

  • 29. 12. 2014 8:59

    Jirka (neregistrovaný)

    Chyba s nw dispatchem, ktera davala strance vyssi prava byla v pohlizeci 15h, tzn do 16.12 cca 8h rano.Ve verzi 1.0.1 byla opravena. Kamera, microfon a poloha je ucite problem na ktery jsme zapomneli. Sandboxing na taby dodnes nema ani firefox na windows.

    Tento kod zabije Firefox.

    for (i = 0; i <= 5; ){
    document.write("A­hoj " + i);
    document.write("br element");
    }

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).