Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Seznam.cz už není česká firma, Ivo Lukačovič ji převedl na Kypr od anonym - Pohádka pro asociální demokraty: Žilo bylo 10 pánů, kteří...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2011 17:44

    bez přezdívky
    Pohádka pro asociální demokraty:
    Žilo bylo 10 pánů, kteří spolu chodili každý den do restaurace na oběd. Za oběd měli pokaždé zaplatit dohromady přesně 1000 korun. Pánové se dohodli na tom, ze se na té tisícovce budou podílet tak, jak platí daně. Takže první čtyři, ti nejchudší, neplatili nic. Pátý zaplatil 10 korun, šestý 30 korun, sedmý 70 korun, osmý 120 korun, devátý 180 korun a desátý, ten nejbohatší, 590 korun. Takhle to šlo celé roky a nikdo si nestěžoval.

    Až jednou hostinský přišel s tím, že jim dá slevu a bude po nich chtít každý den za oběd jen 800 korun místo 1000, protože jsou to stálí zákazníci. To bylo od něho moc hezké. Jak si ale rozdělit těch ušetřených 200 korun? Kdyby každý z deseti pánu platil o 20 korun méně, prvních pět pánů by dokonce dostávalo peníze za to, ze chodí na oběd. Hostinský jim navrhl se o úsporu podělit tak, v jakém poměru platí za oběd. Vzal si papír a tužku a začal počítat. Vyšlo mu toto: Pátý pán už nebude muset platit nic, stejně jako první čtyři, takže 100 % úspora. Šestý bude platit 20 korun, místo 30, ušetří 33 %. Sedmý bude platit 50 místo 70 korun, ušetří 28 %. Osmý pán zaplatí 90 místo 120 korun a ušetří 25 %. Devátý zaplatí 140 místo 180 korun, takže ušetří 22 %. Desátý pán, nejbohatší, bude platit 490 místo 590 korun. Úspora 16 %. Každý z těch šesti na tom bude lépe než předtím, a ti první čtyři mohou i nadále jíst zadarmo.

    Jak se ale vzápětí ukázalo, velké nadšení ten návrh nevyvolal. "Takže já z těch 200 korun dostanu jen 10?", křičel šestý pán, ukázal na desátého, nejbohatšího, a pokračoval: "A tenhleten dostane hned 100!" "To je pravda!", křičel pátý pán, "Já ušetřím jen 10 korun, ale on desetkrát víc!". "Opravdu!", přidal se sedmý, "takže jemu stovku a mně jen dvacku?!". Rozkřičeli se i první čtyři pánové: "A my nedostaneme vůbec nic? Jak k tomu přijdeme? Zase jsou na tom nejhůř ti nejchudší, jako vždycky!" A všech devět se vrhlo na toho desátého a ztloukli ho.

    Příštího dne se desátý pán u oběda neobjevil. Nijak jim to nevadilo, prostě si sedli a jedli bez něho. Když ale došlo k placení, zjistili zajímavou věc: Všichni dohromady neměli ani na polovinu sumy, kterou zrovna projedli. A pokud mezitím neumřeli hlady, tak se tomu diví dodnes.

    A takhle, milé děti, funguje dnešní český daňový systém. Pokud dojde k daňové úlevě, mají z toho nejvíc ti nejbohatší. Pokud by ale museli platit příliš, může se stát, že se příští den u našeho stolu neobjeví. Ve Švýcarsku, v Karibiku a i jinde na světě je spousta pěkných restaurací.
  • 6. 2. 2011 16:18

    franta
    Ono není nic tak jasné, jak to na první pohled vypadá. Jistě, je dobré, když někdo vybuduje firmu a dá práci hodně lidem, ale představte si, že by najednou vymřeli všichni lidé, kteří vydělávají řekněme do 100 000 Kč/měsíc a zůstali by jen ti opravdu bohatí. Jak by se jim žilo? Najednou by zjistili, že bez těch "obyčejných" průměrně vydělávajících lidí se jejich bohatství rozplyne jak pára nad hrncem, protože by nikdo nezasel, nikdo nepodojil, nikdo nevytěžil ropu, nikdo nevyrobil auta a další spotřební zboží. Těm bohatým by nezbylo nic jiného než vyhrnout si rukávy a to co potřebují si nějak vyrobit a vypěstovat. Tím chci říct, že zaplatpánbůh za podnikatele, kteří zbohatli svou pílí a svým umem, ale je to jako spojené nádoby. I ti nejschopnější podnikatelé by neměli nic, nebýt těch obyčejných lidí a možná proto je i v jejich zájmu být solidární a zaplatit o něco vyšší daně než oni. Samozřejmě, je třeba najít tu správnou míru, která je pro podnikatele akceptovatelná, aby nemuseli jít do zemí s nižším zdaněním... A ještě bych zmínil příklad z jiného soudku - šéfa ČEZu, (polostátní podnik) který dostal prémii cca 600 mil. za to, že ČEZ zvýšil o nějaká procenta zisky. Háček je v tom, že tento šéf pro to nemusel hnout ani prstem, protože zisky se zvýšily prostě proto, že řádově stouply ceny energií v celém světě. Kdyby to byla jeho vlastní firma, tak je to v pohodě, ale když je to firma vlastněna státem, tak by bylo vysoké zdanění takového nemravného příjmu, když už k němu vinou špatně nastavených podmínek došlo, na místě.
  • 6. 2. 2011 20:40

    franta
    Samozřejmě, když má firma prosperovat, zvláště začínající, musí makat všichni včetně šéfů na víc než 100%. Z mého působení u několika firem vím, že jejich největším bohatstvím byli spokojeni, dobře zaplaceni zaměstnanci, kteří ale ve vlastním zájmu pracovali mnohem víc, než je u nás obvyklé. Co se týče daní, tak šéfům firem by ani nevadili trochu vyšší daně, kdyby přispěli k ještě větší spokojenosti jak zaměstnanců, tak nakonec i všech ostatních. Ovšem musely by být smysluplně investovány. Např. do infrastruktury a klidně i třeba i do toho zatracovaného zdravotnictví, atd. U nás je průšvih v tom, že jeden podnikatel poctivě daně odvede a druhý rádoby podnikatel je díky korupci získá jako předraženou zakázku na dálnici nebo nějaký přístroj ve zdravotnictví, což toho poctivého otráví, ale to už jsme zase u přerozdělování...Prostě svým prvým příspěvkem jsem chtěl jenom říct, že bohatí nemůžou být bez těch "obyčejných" lidí a naopak...Ještě o tom ČEZu - ano firma prosperuje, ale myslím, že by prosperovala úplně stejně, ne-li lépe i kdyby ji vedl kdokoliv jiný. Jinak, pokud jde o peníze, klidně mu je přeju taky, ale at aspon netvrdí nebo se netváří, že udělal pro ČEZ něco geniálního nebo světoborného.
  • 5. 2. 2011 21:19

    bez přezdívky
    jo, máte s těmi počty pravdu pamětníku. Proto by si ti "chudí pánové" měli těch "bohatých pánů", co jim platí obědy, vážit a nebýt nenažraní, aby ti "bohatí pánové" jim dál platili obědy a neutíkali na Kypr či jinam.
  • 5. 2. 2011 21:22

    bez přezdívky
    především vždy v historii lidstva platilo, že slušný člověk vychoval slušné děti, aby mu ve stáří pomohli.
  • 5. 2. 2011 14:27

    bez přezdívky
    pane skočdopole, nezlobte se, ale zkuste si tu pohádku, kterou jsem přetiskl, ještě jednou přečíst a hlavně pochopit. Určitě nejsem příznivcem vysokého zdanění a zejména ne progresivního. Propagování vysokých daní "pro bohaté" , je jen demagogií pro hlupáky. Ti bohatí jsou většinou dost chytří na to, aby se takové diskriminaci vyhnuli. Jednoho dne to dopadne tak, že ti vyžírkové, kteří chtějí žít z jejich daní/práce a chtějí ještě víc, nakonec nemají nic - o tom je i ta pohádka.
    O Ivo Lukočovičovi ani ten největší soudruh a závistivec nemůže říci, že by byl tunelář. Vybudoval Seznam z nuly. Zjevně už má dost těch parazitů nacuclých na jeho práci/penězích. V tom s ním plně soucítím.
  • 5. 2. 2011 13:45

    bez přezdívky
    Když právnická osoba odvádí 20% DPH + 19% daň z příjmu, tak se ani nelze divit, že to dřív nebo později zabalí a odejde do zahraničí...
  • 5. 2. 2011 14:06

    Malata1
    No vidíte a třeba ve Švédsku si v 70. letech tak rozvinuli socialismus, že samostatní umělci (např. Astrid Lingrenová) měli daň 102%. Leč neodešla, ale otevřenou kritikou způsobila ve volbách prohru švédské soc.dem. poprvé po 40 letech.
  • 5. 2. 2011 18:46

    blesk
    Je to hezké když se podnikatel snaží ušetřit co nejvíce peněz a co nejméně odvést státu.Ale každé vydání státu není rozfofrování peněz na soc.dávky,což každý hned vidí jako jediný a nejvyšší výdaj.Stát musí zabezpečit i celou infrastrukturu pro občany a podniky.Kdo si myslíte že tuto infrastrukturu nejvíce zatěžuje jednotlivý občan nebo podnikatel?Je tedy správné aby daně odrážely i tyto skutečnosti které mají význam na rozvoj a opravy silniční,železniční sítě a mnoha dalších součástí této infrastruktury.Příkladně fotovoltaické elektrárny,pro řadového občana věc zbytečná ale podnikatel se napakuje a firmu umístí na Kypru a občan zaplatí za tuto legrácku čtyřikrát více na ceně elektřiny.
  • 5. 2. 2011 19:33

    bez přezdívky
    jo to co píšete jsou takové ty obecné řeči - stačí je převést do konkrétna
    - kdo přinese občanům/státu více benefitu i bez daní - konkrétně podnikatel Ivo Lukačovič vybudováním Seznamu nebo "obyčejný" občan, který pak používá "zadarmo" na Seznamu email ?
    - kolik je absolutně 20% daň z stamilionu zisku a kolik daň z 200tisíc roční mzdy ?
    - a nakonec trochu odjinud - kolik na daní (nejprve z příjmu, pak DPH odvede ten, kdo si koupí soukromě nové Masserati za 20 milionů jako ministr Bárta a kolik ten kdo si koupí novou Fabii za 300 tisíc ?
    Už jste si to vypočítal ?
  • 5. 2. 2011 21:17

    bez přezdívky
    Mnou uváděná částka se týká toho, co bude muset stát vydat z jiných zdrojů právě do rozpočtu MPSV - nikoliv celkový rozpočet MPSV, do kterého plynou i příjmy ze sociálního zabezpečení, o což má pak stát samozřejmě výdaje nižší.

    A že se zastáváš důchodců je sice pěkná věc, já se jich zastávám taky, ale jenom těch kteří skutečně něco dělali a neproseděli polovinu života za socialismu někde na schůzích a po kancelářích s nulovou pracovní činností. Jinak pochopitelně platí, že rozumný člověk si za dobu aktivního života spoří sám a pak v důchodu něco má. Když to ale někdo propije a prohulí nebo rozháže jinak, tak má potom logicky ho*no.
  • 6. 2. 2011 14:58

    bez přezdívky
    o tom, kdo něco vytvořil (zboží) rozhodují na svobodném trhu sami lidé. Tím zda a za kolik si jsou ochotni to zboží koupit. Zbožím je i práce každého, tedy jeho pracovní síla, podle toho, jak si jí kdo cení, tak za ní platí. To neplatí v socialismu a ve státním - tam víc bere ten, kdo si to mocensky urve/vyřve - viz doktoři z LOK či platy/odměny kde jakému politikovi.
    Mimochodem, nedávno Steve Jobs z Apple oznámil, že ze zdravotních důvodů (rakovina) se stahuje na zdravotní dovolenou z firmy. Akciová hodnota Apple na burze okamžitě klesla o 7 mld USD. To je jen rozdíl ceny manažera Steva Jobse k ceně jeho nástupce.
  • 6. 2. 2011 17:07

    bez přezdívky
    pane konde - podnikatel, který nemá trvale "vyhrnuté rukávy" dosti rychle se svým podnikáním skončí a pokud žije rozmařile, příjde i o majetek. Takových příkladů v historii je dost.
    Šéf z ČEZu má jistě velký příjem a dá se o tom diskutovat, protože je to státní firma. V každém případě prosperuje a plní státní kasu, takže z toho mají všichni občané užitek. Jsou i jiné státní firmy , třeba železnice, taky tak velké a jen černá díra. takže díky za toho Romana a jeho miliony mu přeju.
    Pokud jde o ty se stotisícovým příjmem - jistě jejich úsilí nepodceňuji, ale to jak to dopadlo, když se vyhodil pan podnikatel a začali řídit podniky tihle, z historie známe taky. V naprosté většine dříve prosperující firmy přivedli k úpadku.
  • 4. 2. 2011 23:23

    bez přezdívky
    Muzete nam vysvetlit o jakych danovych ulevach hovorite? Pokud tim myslite stropy na socialnim a zdravotnim pojisteni, ty se rozhodne mezi ulevy pocitat nedaji. Chapu spravne, ze jste zastancem progresivni dane a prijde vam ferovejsi nez rovne zdaneni? Obohatte nas prosim jeste nejakou duchaplnou myslenkou, a tentokrate ji zkuste vymyslet sam.
  • 5. 2. 2011 14:18

    bez přezdívky
    Sice byla ta daň kolem 90%, ale i tak ve Švédsku zůstala akorát ABBA a všichni ostatní utekli pryč. Jinak odvádět 40 a více procent ze zisku do chřtánu státu, který to pak rozfofruje v nesmyslech, to už musí být ten podnikatel opravdu kovaný patriot, když tady vydrží...
  • 5. 2. 2011 20:57

    Pamětník
    Pokud byste se Žáne s návrhem rozpočtu MPSV skutečně seznámil, možná by Vás ranila mrtvice. Pro rok 2011 je doporučeno "rozfofrovat" dokonce 483,8 miliardy korun.

    Na důchody půjde 354,7 miliardy korun, na dávky státní sociální podpory bude v rozpočtu 38,3 miliardy korun, 21,7 miliardy korun půjde na nemocenské pojištění a 14,3 miliard korun činí částka na sociální dávky. Na dávky v nezaměstnanosti bude 14,3 miliardy korun, na aktivní politiku zaměstnanosti 6,3 miliardy korun.

    Netuším, kterou skupinu dávek označujete za určenou pro lemply a nefachačenky, ale při Vašem způsobu jadrného vyjadřování je to celkem jedno. Komu byste těch 125 miliard vzal? Já se tradičně zastanu důchodců, kteří si na důchod šetřili po celou svojí profesní kariéru a není snad jejich chybou, že se toho dožili.

    A Vám přeji, abyste Vy sám, ani nikdo z Vašich blízkých, se do závislosti na některý druh sociálních dávek nedostal. A upřímně Vám přeji, abyste Vy sám se nedožil důchodu, abyste se potom nemusel nenávidět, že se necháte živit druhými a ubíráte příživnicky peníze z daní firem.

    http://www.mpsv.cz/cs/9902
  • 5. 2. 2011 20:31

    bez přezdívky
    Celou čtvrtinu státního rozpočtu (cca 250.000.000Kč) sežere ročně MPSV. Takže zbytečné rozfofrování, ze kterého žijí akorát lemplové a nefachčenka, to bez debat je. Kdyby se tato částka aspoň z poloviny promítla do nižších daní, tak by jistě hodně firem zůstalo a platilo daně zde a stát by z toho měl finanční přínos.
  • 6. 2. 2011 14:27

    bez přezdívky
    absolutni souhlas
    Jen bude zajimave pozorovat jak se zachovaji ty miliony lidi, kterym Ti parazite take piji krev. Ale podekovat a odejit jako cela CR do zahranici - BOHUZEL to neni realne.......
  • 6. 2. 2011 14:21

    bez přezdívky
    Ovsem porad je otazka, kdo vlastne ty penize vytvoril (a tim nemam na mysli FED) - tedy nepopiram, ze manazeri firem nejsou ve shromazdovani penizku na jednu kupku efektivnejsi, nez radovi zamestnanci, ale obvykle plati,ze aby bylo co shromazdovat na kupku, tak proud penez nekdo roztaci a to zatim porad jsou zamestnanci......
    No ale to bychom zabredli do pochopeni kdo je na kom zavisly a jak a take jakym zpusobem se ta zavislost prezentuje pred druhymi...... Nic pro slabsi zaludky ;-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).