Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Silné šifrování vs. bezpečnost společnosti. Jak je to s naším právem „zmizet do temnoty“? od anonym - A jak si tu svou myšlenku představujete v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 7. 2019 22:40

    bez přezdívky

    A jak si tu svou myšlenku představujete v praxi? Když end-to-end šifrování lze - trochu zjednodušeně - dosáhnout na běžném smartphone nainstalováním běžně dostupné aplikace? To nějak chcete regulovat smartphony? Nebo možnost stahovat takové aplikace? Brrr.. takovou cenzuru tedy nechci vidět.

  • 29. 7. 2019 12:33

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    Prislo by mi logicke, kdyby stat v teto oblasti uvazoval analogicky k necemu, co uz reguluje. Jak by to tedy napriklad vypadalo, kdyby se sifrovani dostalo pod stejnou kontrolu jako strelne zbrane zavedenim nekolika kategorii opravneni?

    Napr. na high-end (ike, pfs, end-to-end, dlouhe klice) v rezimu gtw by mohli dosahnout jen ti, kdoz splni prisne zkousky z oblasti sifrovacich technologii a kyberbezpecnosti, a disponuji odpovidajicim vzdelanim. V pripade, ze by se low-endovy user/uzel pripojoval k prvku pod high-end vlastnictvim, tak by high-end musel pouze umoznit odemknout (na prikaz soudu) dany provoz, ktery skrz nej prochazi. Tim by se resil problem low-end uzivatelu pouzivajicich technologie pro pristup k uzlum high-end uzivatelu, od telco az po cloudova uloziste. Takove pripady jsou jiste uspokojive resitelne dle predstav represivnich slozek.

    Nijak by to neomezilo specialisty ani komercni subjekty s dostatkem kvalitniho personalu. Umim si ale predstavit vazne problemy v samotne statni sfere. Moznosti smirovani to nijak zasadne nezlepsi, jen pravnici budou mit zne, urednici praci s vydavanim prukazu s kategoriemi opravneni, vsichni se zabavi... ale aspon nevymysli v jinem sektoru lidske cinnosti neco daleko nesmyslnejsiho.

  • 30. 7. 2019 10:38

    seniorskeptik

    Pokud budu chtít svá data znepřístupnit a to komukoli, stačí mít počítač, který bude sftwarově a hardwarově upraven tak, aby se nemohl připojit k netu a data mín nahraná na nějakém přenosném úložišti, které budu mít schované někde mimo byt, či dům. Jaká je šance, že se k nim v tomto případě dostane někdo nepovolaný?

  • 30. 7. 2019 12:28

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    E2e by melo kategorie podle zpusobu ustaveni spoje. Bud A) prostrednictvim treti strany, ktera by spoludrzela handshake a mohla ho rozlozit (caste komercni defektni implementace), a pak B) ostatni (prime ustaveni), odstupnovane v podkategoriich podle pouzivanych Suite.

    (A) by vyzadovalo registraci na urade, oznameni nicku nebo ID, technologie a pouzivaneho zarizeni. Poplatek treba 450CZK.

    (B) bez omezeni Suite: nejvyssi nutne opravneni, registracni pas s fotkou za 1500CZK, zkousky 2500CZK, nutna registrace pouzivanych zarizeni. Slabsi Suite pak prislusne slabsi podminky az k variante (A) - to by jiste naspecifikovala odposlechovka, co jim ted dela jake potize.

    Vyhodou je prijem pro statni kasu (milenialove uz z aut prechazeji na elektroniku a je potreba najit nove zpusoby kasirovani obcanu), zamestnani prebytecnych uredniku, udrzeni poradku bez nutnosti zavest neoblibeny cenzorsky urad, atp. Pri poruseni je tu i moznost stihat osoby, ktere neni mozne odsoudit primo (mafiani vsemozneho razeni), takze frustrovane utvary represivnich slozek konecne dostanou kvalitni Thorovo kladivo.

    Ano, ted to mozna vypada jako utopie, nechci se toho take dozit, ale prestavam pomalu verit tomu, ze by to bylo zcela nerealne. Pri instalaci 300W elektrickeho motorku na kolo musite mit registracku, ridicak, mozna i chodit na technickou a merit splodiny, ... Jen abychom se za par let vsichni nedivili, co dokaze vymyslet genialni mozek v nejake urednicko-politicke hlave.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).