Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Skutečně může zaměstnavatel číst vaši poštu? od Eda - Odpoved na nadpis je s nejvetsi pravdepodovnosti zaporny....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 1. 2004 10:08

    Eda (neregistrovaný)
    Odpoved na nadpis je s nejvetsi pravdepodovnosti zaporny. Ovsem nektere dalsi argumentace v clanku jsou podivne.
    Je normalni, ze napriklad u telefonnich hovoru zamestnavatel sleduje kam a jak dlouho se vola nebo u firemnich aut se sleduje spotreba a najete kilometry. A kdyz se mu neco nezda tak si zavola prislusneho zamestnance na koberecek a zada vysvetleni. Nevim proc by to same nemelo platit u emailu. Jaksi z podstaty ze je to nehmotne nebo naklady na poslani emailu jsou vetsinou konstatni nehlede na mnozstvi? Zkuste to vysvetlit prodejcum software nebo organizacim zastupujici autorska prava ;-)
    Takze kdyz to jde u telefonu a aut, proc by to nemelo jit u emailu? A pokud se objevi vycuranci argumentujici ze i volana cisla/adresy spadaji pod ochranu pak se temto lidem pravo pouzivat tento firemni prostredek (telefon/email) omezi ci uplne odejme.
    A u spolecnosti s vlastni rozsahlou vnitrni telefonni siti snad dokonce i existuje povinnost, jako u operatoru, evidovat hovory z vnitrni site do verejne. Nehlede na to, ze se takove zaznamy vedou i kvuli ucetnictvi. Neco podobneho je to i u pristupu na internet. Byl jsem svedkem jiz nekolika incidentu a policie je velmi vdecna za vypisy z evidence zamestnavatele, ktere pomohou objasnit jestli doslo nebo nedoslo k nelegalnimu konani. Zamestnavatel se evidenci chrani proti nezakonnemu zneuzivani firemnich prostredku.

    Stejne je vse jen placani pusou a jedine soud v kazdem konkretnim pripade rozhodne jak to je.
  • 15. 1. 2004 10:58

    Josef Aujezdský (neregistrovaný)
    Opět trochu zarážející stanovisko, to se tak běžně v praxi dělá, tak to musí být správně. To, že většina řidičů nedodržuje pravidla také neznamená, že tím se tímto jejich počínání legalizuje.

    Znovu uvádím, že kontrolu svěřených prostředků zaměstnavatel provádět samozřejmě může, ale ne za cenu zásahů do základních práv a svobod. Nebo chcete, aby měl právo chodit k Vám do bytu kontrolovat svěřený mobil?
  • 15. 1. 2004 11:31

    Eda (neregistrovaný)
    Jiste, bezna praxe nelegalizuje neopravnene konani. Ovsem nikde jsem u nas nevidel, ze by napriklad kontrola projeteho benzinu a najetych kilometru nebo volanych cisel byla duvodem k zalobe. Nebo je ve svete bezne, ze zamestnanec ktery ma k dispozici neoznacene firemni auto a po pracovni dobe treba i s vlastnim benzinem s nim jezdil a vyrizoval si soukrome veci? Tedy pokud to nema domluveno se zamestnavatelem. V cem pokulhava tato analogie s emailem? Jestli je to tedy spatne, pak kde jsou ty zaloby zamestnancu proti zakazu pouzivani firemniho auta k soukromym ucelum ;-)

    Proc by chodil ke me do bytu? A neni povinosti pracovnika na zadost zamestnavatele predlozit sverene prostredky? Zamestnavatel muze prijit, slusne zazvonit a zeptat se kde mam mobil. Pokud ho vypoklonkuju a nic neukazu pak muze podat trestni oznameni, zaroven ja uz nemusim chodit do prace a zamestnavatel si pak mozna priste prijde pro mobil s doprovodem :-)
    A v prikladu s mobilem nejde ani tak o hmotnout vec, ale o poskytovanou sluzbu spojenou s mobilem. Tam muze zamestnavatel velice jednoduse zjistit jak se dana sluzba vyuziva a v pripadne nutnosti ji zrusit/omezit.
  • 15. 1. 2004 11:50

    Josef Aujezdský (neregistrovaný)
    To si vůbec nerozumíme. Kontrolovat svěřené prostředky zaměstnavatel může, to je jasné.

    Chráněným statkem je zde listovní tajemství, v příkladu s bytem je to domovní svoboda - článek je o tom, že kontrolou svěřených prostředků nelze zasahovat do základních práv a svobod, tzn. lézt někomu do bytu, číst někomu poštu.

    Pokud Váš zaměstnanec neoprávěně používá svěřený automobil nic Vám nebrání, aby jste z toho uplatňoval vůči němu své nároky. Ale nemůžete ho za to popravit:) anebo mu prohledávat kapsy. Právní řád má určitou hiearchii, kde nejvýšše stojí určitá práva (právo na život, listovní tajemství).
  • 15. 1. 2004 12:34

    Eda (neregistrovaný)
    Ano nerozumeli jsme si. Ja resil prakticky problem, vy pravnicko-teroreticky :-) Listovni tajemstvi jako takove je nezpochybnitelne. Ale polozme si otazku, kdy nejspise nastava situace, kdy zamestanvatel potrebuje cist zamestnancovu postu. Predpokladam ze vetsinou tehdym, kdyz chce zamestnavatel zjistit jestli zamestnanci nezneuzivaji sverene prostredky.

    Takze priklad: Zamestnavatel sveri pracovnikovi firemni mail ve tvaru jmeno.prijmeni@firma.cz. Zamestnanec bude seznamen s tim, ze je to firemni mail, ze je evidovano kolik, kdy, kam nebo odkud poslal/prisel mail, ze na soukromy mail se nesmi odpovidat a ze v pripade jeho indispozice/propusteni bude posta dosla na tento mail predavana dalsim osobam podle potreb zamestnavatele. Take mu bude sdeleno, ze v pripade nejasnosti bude pozadan o vysvetleni pouziti sverene emailove adresy. To vse se zakotvi v pracovni ci kolektivni smlouve s tim ze poruseni vyse uvedenych pravidel je hrube poruseni pracovni kazne.
    Mam v tomto prikladu nejakou zasadni chybu, ktera by toto reseni znemoznovala? Pokud ne, pak zamestnavatel neporusi listovni tajemstvi a presto je chranen proti zneuziti svych prostredku.
  • 15. 1. 2004 13:24

    brva (neregistrovaný)
    Edo, plně s tebou souhlasím a podepisuji. Strašně by mě zajímalo, jaký "služební" mail používá pan Aujezdský. Domnívám se podle jeho postoje, že má pouze privátní. Pokud má i služební, pak je určitě jedním z těch, kteří zneužívají prostředků zaměstnavatele a ze všech sil se toto zneužívání snaží ospravedlnit. A jsem ochoten se vsadit, že není vlastníkem společnosti, jejíž zaměstnanci mají přidělené mailové adresy. Každé srovnání kulhá, tedy i to jeho s mobilem a přístupem do bytu. Já mám taky jedno, taky kulhající, to se týká např.: kontrola plynoměrů, vodoměrů, elektroměrů, měřičů tepla, telefoního přístroje, apod. t.j. zařízení, které lze zkontrolovat jen na daném místě. To taky nemůže přijít kontrola do bytu??? Holt argumenty se používají jak se hodí.
  • 15. 1. 2004 13:54

    Josef Aujezdský (neregistrovaný)
    za prvé: pokud chcete zjitit něco o mé osobě, neváhejte mi napsat

    za druhé: kontrolu plynoměru pouštíte do bytu dobrovolně nebo tam k Vám chodí, když není nikdo doma?
  • 16. 1. 2004 7:18

    brva (neregistrovaný)
    ad za prvé: použil jsem stejnou argumentaci jako Vy, tedy postavil jsem své předpoklady na základě spekulace "komu ku prospěchu" (určitě jako právník víte o čem mluvím) a k nim přiřadil závěry. A stejně jako Vy, když ze "svých" předpokladů nehodláte ustoupit, ani když je téměř celé plénum proti, nehodlám z nich ustoupit ani já, a proto mě Vaše osoba v podstatě nezajímá. Navíc, Vám už nejde o merito věci, ale o hájení "své" pravdy a neschopnost přiznat, že i lidé s technickým vzděláním mohou mít v některých právních věcech jasněji než Vy.

    Moudrost a vzdělání si nejsou rovny!

    ad za druhé: myslím, že toto srovnání kulhá ještě víc, než ty předchozí... Vidím, že diskuze už není kruh, ale klesající spirála.
  • 16. 1. 2004 10:37

    Josef Aujezdský (neregistrovaný)
    ad za prvé: použil jsem stejnou argumentaci jako Vy, tedy postavil jsem své předpoklady na základě spekulace "komu ku prospěchu" (určitě jako právník víte o čem mluvím) a k nim přiřadil závěry. A stejně jako Vy, když ze "svých" předpokladů nehodláte ustoupit, ani když je téměř celé plénum proti, nehodlám z nich ustoupit ani já, a proto mě Vaše osoba v podstatě nezajímá.

    To, že je plénum proti se dalo očekávat, zatím se zde však neobjevil jediný názor, který by byl podložen právní argmentací. Nehájím zde za každou cenu své stanovisko, jen jsem se chtěl vyjádřit k většině příspěvků, o kterých se domnívám, že jsou chybné. Většinou jsou založeny na předpokladu jako: zdraví rozum, takhle se to u nás ve "firmě" dělá, četl jsme to v LN apod. A je Vaším právem si myslet a psát, co chcete.

  • 16. 1. 2004 14:51

    pankreas (neregistrovaný)
    slovo "merito" me desi.
    meritum bez merita, k meritu.
    nebo rikejme proste "jadro veci" a budeme si rozumet vsichni.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).