Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Sociální sítě nebudou smět mazat komentáře, nařídí český zákon od Analytik specialista - Cenzura tedy ano či ne ? Jen ve...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 1. 2019 14:07

    Analytik specialista (neregistrovaný)

    Cenzura tedy ano či ne ? Jen ve státním nebo i v soukromém sektoru ani či ne ? ;)

    V diskuzi vidím, že si uvědomujeme že tu jsou PRO i PROTI. Na jednu stranu je špatné někomu zakázat prezentaci jeho názoru na stranu druhou je tu ten plevel a ten může toho provozovatele poškodit. A také víme, že jsou teamy lidí, kteří šíří plevel účelově, aby vytvořili podmínky pro pozdější likvidaci diskuze. Provozovatel má mít právo se bránit.

    Mé řešení je prosté. Právo smazat co se nezdá musí zůstat ale provozovatel by měl vždy své rozhodnutí zdůvodnit. Ne jako na FB, kam podle pravidel nesmíte dávat násilí, nahotu, šikanovat apod. a v reálu se běžně mažou politicky nekorektní příspěvky, kteří nic z pravidel neporušují. V "reklamaci" admin pouze odpoví, že jste porušil pravidla a nic nezdůvodňuje. Měl prostě DOJEM. Hotovo. Tečka. 30 dnů blokace.

    Co je vlastně cílem zákazu cenzury v LZPS? Cíl je jasný. Dialektika. Ve svobodné společnosti má člověk právo říct svůj názor. Ten se střetně s protinázorem. Vzniká nějaká syntéza. Vývoj myšlení. Zpochybňovat a revidovat bylo vždy základem pro porušení paradigmat a růst. Nebo v některých případech i pád. Ale to je cena z demokracie a svobody. A těm excesům v důsledku "extrémismu" se vyhnout dá jediným možným způsobem za zachování našich principů. Ten druhý je potlačení názorů. Ten první způsob spočívá v opaku. Poskytnutí prostoru všem názorovým alternativám. Odpovídajícího prostoru. V odpovídajícím rozsahu. Místo umlčení nekorektního názoru pravý opak. Jeho vytažení do veřejné diskuze a argumentační konfrontace. Když nekorektní názor nepřediskutujete tak alespoň otupíte hrany. Potlačovaný názor má totiž přitažlivost mučedníka. Tím sílí bez ohledu na svou argumentační hodnotu. Pokud ale může být bez postihu vysloven, tak už tolik neláká a neslouží jako zbraň pro tzv. extrémisty. Otupení hran.

    V této zemi alternativa prostor rozhodně nedostává. Mám na mysli tu skutečnou a ne nastrčenou a korektní alternativu. Skutečná alternativa je potlačována. Dehonestována z prostoru médií, které jsou z 99 % ovládané jednou propagandou. Označována i z pozice zmanipulovaných institucí státu coby dezinformační zdroje. Prostředek jakési hybridní války.

  • 28. 1. 2019 8:31

    mendrit (neregistrovaný)

    "Právo smazat co se nezdá musí zůstat ale provozovatel by měl vždy své rozhodnutí zdůvodnit."

    Inspiraci asi čerpáte z fóra na Lupě, kde se to takto běžně děje. To přeci nic neřeší, když nad takovým mazáním není veřejná kontrola, tak je to komplet špatně.

    Alternativa je příspěvky upozadit, tj. schovat za odkaz, nebo jen změnit barvu textu na šedou. Nevzniknou pak nesmyslné vlákna, kdy je reakce na smazané příspěvky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).