Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Sreality mění ceny, malé realitky to označují za likvidaci od anonym - procenta jsou zavádějící, já bych ohodnotil hodnotu jejich...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 2. 2010 15:55

    bez přezdívky
    procenta jsou zavádějící, já bych ohodnotil hodnotu jejich práce tak na 5000 korun, když budu štědrý.
  • 24. 2. 2010 15:36

    bez přezdívky
    Smlouvy v podobě opsaného mustru (s chybama, na které jsem musel upozornit), vlastní platba za ověřování, úschovu, katastr... to všechno platilo u té realitky, které jsem zaplatil 60 tisíc. Pche.

    Obecně ve většině realitek pracují nekvalifikované opice, jejichž přístup mě doslova šokoval, jak je možné,že někdo takový ještě existuje. Obeslal jsem u nás na okresním městě 12 realitek, plus nějaké další co působí v celém kraji, se zcela jasnou představou o tom, jaký byt sháním, a prosbou, aby mi vybrali z jejich nabídky a poslali mi to na mail.

    4 se neozvaly vůbec, ze tří mi telefonovaly a chtěli si vyprávět (na to nemám čas), z další mi poslaly odkaz na jejich web, ať si projdu nabídku inzerátů a z další poslali nabídku naprosto mimo ty zadané podmínky. Dvě se ozvaly asi za měsíc, když už jsem měl dávnou koupeno. Nakonec jsem byl rád, když jsem si mohl vybat z nabídek od tří realitek...

    Přes realitku už nikdy!
  • 24. 2. 2010 15:25

    Johnnik (neregistrovaný)
    Tak si to zkus (nejsem realitka, ale vím) - to jsou desítky až stovky telefonátů, desítky prohlídek - oni ty náklady bývají dost vysoké. Samozřejmě - může mít štěstí a hned první zájemce koupí, ale to málokdy. A odečti 20 % DPH z té ceny.

    K těm cenám - záleží na tom, co člověk chce. Jestli hledá co nejlevnější realitku (1-3 %) dostane této ceně odpovídající služby = žádná snaha ze strany realitky, smlouvy jsou opsané mustry bez toho, že by chránily zájem takového člověka a hodně zájemců je odmítnuto proto, že realiťák není ochoten s nimi trávit čas a jednat, jeden inzerát v novinách a žádná exkluzivita. Bude platit za vlastního právníka, za úschovu, za ověřování podpisů, zajištění si předávání, shánění si odhadce, vyplňování daňového přiznání atd. atd.

    Pokud člověk chce kvalitní služby, právní servis (s ochranou vlastních zájmů) třebas s úschovou, násobnější inzerci, podepisování všech dokumentů na jednom místě např. v podvečerních hodinách po práci, pak to znamená zaplatit více a podepsat exkluzivitu. Takový realiťák se pak snaží to dohodnout tak, aby řešil i nestandardní případy (lze třebas dohodnout "použití" peněz na další koupi rovnou a nemusí se čekat na kompletní realizaci prvého obchodu). A obnáší to jednu návštěvu u právníka k podpisu budoucí smlouvy, jednu k podpisu kupní smlouvy a nemusí se starat. Zbytek zařídí realitka.
  • 24. 2. 2010 15:43

    Johnnik (neregistrovaný)
    však proto jsem to psal - 60 000 Kč (tj. 4 %) je právě hodně málo na to, abyste dostal kvalitní službu .... smutné je, když člověk zaplatí více a dostane stejně nekvalitní službu.
  • 24. 2. 2010 16:07

    Johnnik (neregistrovaný)
    Už toho necháme. Jen bych to shrnul - našel jste si levnou realitku a podle toho ty služby vypadaly.

    Mně se taky zdá 500 000 Kč za průměrně velké auto moc .... ano, můžu si koupit auto za 199 000 Kč, ale já se do něj prostě s rodinou nevejdu a na stovku se budu rozjíždět půl dne, bude mít vysokou spotřebu a kufry povleču na provaze za autem. Ale když si takové auto koupím, asi je hloupé, abych si na to stěžoval.

    Takový je prostě trh a tak to mezi realitkami funguje. Vybírat realitku podle ceny a ničeho jiného je to samé, jako kupovat to auto jenom podle ceny aničeho jiného (a pak se rozčilovat, že má slabý motor s velkou spotřebou, malý kufr, minimální záruku skoro žádný sevis atd. atd.)
  • 25. 2. 2010 9:41

    cc (neregistrovaný)
    Když použiju váš příklad, tak v současné době chtějí realitky 1.000.000,- za auto za 199.000,-. Odměny jsou naprosto nepřiměřené.
  • 25. 2. 2010 9:43

    cc (neregistrovaný)
    Jdu do toho, kde jinde vydělám takové peníze za pár telefonátů? Je to doufám ještě volná živnost?
  • 26. 2. 2010 15:48

    Hejhulák (neregistrovaný)
    V tom máte pravdu že to tak některé "realitky" dělají. Ale to dělají právě lidi co si myslí, jak je to snadné provozovat realitku a vidí v tom jen vidinu snadného zisku. Naštěstí čas funguje perfektně a ten ukáže zda se jedná o podvodníka... Většina z nich velice rychle končí, jejich pověst je předchází. Některým zas není hloupé si vzít provizi 2x jednou od kupující ho a ještě jednou od prodávajícího. Přitom si každý z nich řekne dobrý platil jsem jenom 5%.

    Tvrdím že když to člověk chce dělat, tak ze servisem se vším všudy. Chce to jen hledat a zajímat se o to, s kým chci spolupracovat a nesednout na lep prvnímu makléři co mi zavolá. Solidní RK nemá ani zapotřebí lidi obvolávat na jejich soukromé inzeráty.... a používat známé finty máme kupce příjďte sepsat smlouvu o zprostředkování.

    Tak to ale funguje v každém oboru a člověk si musí dobře vybrat. Často se právě setkáváme také s tím že příjde někdo kdo se pokoušel to vyřídit sám a neví si s tím najednou rady. A pak brečí a hledá řešení. Pokud někdo chce chytračit a nakonec si z toho nadělá akorát problémy tak je to jejich problém.
  • 26. 2. 2010 18:07

    anonymní
    Mám pocit, že váš příspěvek obsahuje řadu tvrzení, která v praxi nejsou pravda. Konkrétně se vyjádřím k tomuto:
    1) většina z nich velice rychle končí, jejich pověst je předchází
    2) nesednout na lep prvnímu makléři co mi zavolá
    3) solidní RK nemá ani zapotřebí lidi obvolávat na jejich soukromé inzeráty

    Ad 2 - nesednout na lep v sobě - což je asi kouzlo nechtěného - nese přesně tu správnou informaci, že zavolá-li mi makléř, pravděpodobně to bude někdo neférový, komu by se dalo sednout na lep. Bohužel, přesně tak to ve skutečnosti je.

    Ad 1 - není to pravda, zaprvé jsem jasně psal, že reality nejsou rychloobrátkové zboží, aby si běžný člověk za svůj život stihl udělat reference o pár realitkách, se kterými on či jeho známí přijdou do styku.

    Ad 3 - vidíte, s tím jsem se setkal mnohokrát a to i u realitek, které mají poměrně zvučná jména a není to Béďa, co si dal pár inzerátů a ze svého místa vrátného vyřizuje telefony jako "realitka". Je to naprosto běžná praxe. Ba co hůř, obvolají, tváří se jako reálný zájemce a když přijdou, tak zjistíte, že je to realitka

    Podívejte se do novin na inzeráty třeba na podnájem: mladý inženýr hledá byt, kdekoliv v Praze, panel či cihla, až 18 tisíc za měsíc. Ten, komu nedojde už z toho textu, že je to podvodný inzerát, tam zavolá, bude nalákán na osobní schůzku, kde se objeví někdo _ze známé realitky_ a začne klasická písnička, že má klienta a blablabla a nakonec z něj samozřejmě vyleze (v tom lepším případě), že potřebuje byt do nabídky a nikoho konkrétního samozřejmě nemá. V horším případě se dozvíte, že si to klient rozmyslel, ale když už jste té realitce byt ukázali, tak si ho nechá v nabídce.

    Kdybyste měl prsten Arabely a otočil ho kolem prstu s přáním, ať realitka, která tohle nedělá, skončí, zbudou vám v Praze tak možná dvě realitky a to jen proto, že jsou to nově založené firmy, co ještě nezačaly podnikat. Prostě poctivá realitka je něco jako poctivý taxikář. Možná existuje, ale máte minimální šanci, že zrovna vy na ní natrefíte.

    A opakuju, s realitama do styku celkem přicházím, takže nedělám závěry z jedné zkušenosti.
  • 25. 2. 2010 18:43

    hejhulák (neregistrovaný)
    Jenže ono to není jen pár telefonátů. Je toho mnohem více a prodat nemovitost na to musíte být dobrý obchodník. Dále pak další servis asi by vám neprošla katastrem ani jedna smlouva.

    Ale pokud na to máte jděte do toho, když je to tak snadné.
  • 26. 2. 2010 11:39

    anonymní
    V posledních několika letech jsem kupoval asi pět nemovitostí. Vždy bez RK, vždy jsem si všechno zařizoval sám a problém byl jednou, kdy v návrhu na vklad chyběla část společného pozemku, která byla ve smlouvě a na návrhu chyběla. Stačilo zajít na katastr, na místě podepsat a bylo po problému. Předevčírem jsem kupoval další dva objekty a návrh na vklad dokonce měla už prodávající strana připravený. Návrh byl podán a do měsíce uvidíme, zda nám "neprojde", jak tvrdíte.

    Jsem přesvědčen, že akorát vytváříte iluze nepostradatelnosti realitek, přičemž přesně jak tu někdo napsal, ve skutečnosti potřebujete akorát právníka a případně notáře pro úschovu a obojí vás vyjde podstatně levněji než služby RK. O svých zkušenostech s RK bych mohl hovořit poměrně dlouho, ale stačí to shrnout - vesměs absolutní amatéři, jejich vrchol umění je to, že nabídku dají na web a čekají, kdo se na ní chytí. Jo a ještě vás budou přesvědčovat, že to máte moc drahé. Je to samozřejmě nesmysl, jim se podceněná nemovitost bude lépe prodávat, nicméně moje osobní zkušenosti jsou opět takové, že cena byla (ve dvou případech, kdy jsem se s tím setkal) akorát, kupce jsem našel sám a poměrně bez problémů. Občas od realitky dostanete návrh smlouvy, kde jsou nesmysly (prostě vzali nějakej mustr, změnili jména, ale už si nevšimli, že je tam třeba taky katastrální číslo pozemku a nechali původní apod.).

    Pravda je, že dělat slušnou realitku asi není úplně snadné, protože normální klient dle inzerce či na první pohled nepozná, zda jde o bandu amatérů nebo profíky. Aby fungovaly osobní reference apod. je taky problém, protože nemovitosti se většinou tak často neprodávají, aby člověk nasbíral nějaké relevantní reference.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).