Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Cenové srovnání WiFi připojení od trAble - Já používám WiFi, a to proto, že Český...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 3. 2006 11:35

    trAble (neregistrovaný)
    Já používám WiFi, a to proto, že Český Telecom mohutně investuje do reklamní kampaně na ADSL, ale kašle na síť, takže 4780 metrů od ústředny mne není schopen na ADSL připojit. Kdyby se aspoň dalo odnést jejich telefonní číslo (přenesl bych ho k VoIP operátorovi), ale to přijde na 3000 Kč! Ale asi to nakonec udělám - když mi na pevnou nejsou schopni zavést ADSL, tak ji prostě zruším a číslo si přenesu.
  • 17. 3. 2006 14:06

    RaStr (neregistrovaný)
    Ono to asi zrejme neumi nikdo, klidne si prejdete na WiFi, ale nehanil bych vyhradne CTc, proc vam tedy to xDSL nenatahne nekdo jiny, treba TELENOR, CRa, nebo Volny ? Asi se to proste holt nikomu nevyplati, mozna i proto, ze v danne lokalite nekdo nabizi smesne levne WiFi a o DSL je nedostatecny zajem. Kadopadne moje osobni zkusenost je takova, ze DSL je o 100% lepsi sluzba, nez jakekoliv WiFi, sam jsem ted pripojen pres WiFi, spoj je na cca 350m prima viditelnost, jedu pres vyhrazene AP, a na obou koncich je smerova antena. Presto se mi cas od casu ztrati nejaky ten paket uz na gateway (cca 5 promile), roundtrip na gw. je minimalne 15ms a kolisa na prumernych 35-ti ms (tj. nekdy je to 15, nekdy 80). Oproti tomu predtim jsem mel ADSL od CTc (pres NEXTRU) a ping jel pod 7ms stabilne a ztratovost byla pod jedno promile. Pravda, dnes mam 2Mbps sym. bez limitu (v realu 1.8Mbps)a predtim to bylo pouze 1Mbps/256kbps (realne tak 750/200 kbps) s limitem 6GB, ale zase za priblizne polovicni cenu (a to ovsem nutno rici ze to WiFi mam za hodne dobrou cenu od znameho), navic dnes jsou ty limity a ceny nekde jinde, ovsem technicke reseni zustava. Tim chci rici, ze WiFi neni spatne, ale take to neni buhvijaky zazrak a technicky si troufnu tvrdit, ze daleko lepsi je xDSL, jedina pretrvavajici vyhoda WiFi ve srovnani s DSL technologiemi je vyssi tempo a nizzsi cena dosazeni stejneho pokryti, pokud uz ovsem v dosahu DSL jste, tak tato vyhoda WiFi mizi, a az jednou DSL provideri prejdou na bezne nabizene rychlosti v radu desitky megabit (coz je ciste obchodni zalezitost, technicky je to ve vetsine pripadu mozne uz dnes), bude cele WiFi nahrane (i kdyz bude mit jedno AP-cko treba 100Mbps efektivnich, tak tim vytvorite sice pokryti pro 10useru, z nichz kazdy bude mit dedikovanych 10Mbps, cena za jednoho usera urcite bude nizsi nez cena za draty v zemi a DSLAm+modemy delene poctem uzivatelu, ovsem zatimco na ten DSLAM klidne pripojite takovych useru treba 1000, tak 100takovych AP-cek do danneho prostoru proste nenacpete). Tedy pokud neprijde nejaky zasadni zvrat ve vyuzivani kmitoctoveho spektra, jako ze asi neprijde, protoze moznosti bezdratu jsou proste fyzikalne omezeny vice, nez moznosti kabelu. Takze abych to shrnul: WiFi ma jiste nejakou budoucnost, napriklad nevidim duvod, proc bych nutne ke stolku u bazenu na zahrade, kde sedim s notasem, musel tahat optikou desetigiga, kdyz mi na brouzdani po netu to stomegovy WiFi s dosahem par metru bohate dostacuje, ale treba k plasme na zdi uz ten kabel od switche napojenyho ve sklepe na 10gigovou optiku do netu, nejak dovlecu, stejne tak do svyho stolniho PC-cka s Hexiem II na 200GHz, X-boxu 7 mejch deti a i toho WiFi 4.0 AP-cka nekde na verande.
  • 17. 3. 2006 18:05

    ax (neregistrovaný)
    Nemam rad CT a k svemu pripojeni pouzivam WiFi, ale od okamziku zvysovani rychlosti lidem kolem se ta sluzba stava naprosto nepouzitelnou. Vypadky spojeni z duvodu pretizeni
    spoju jsou bezne a hlavne (coz je opravdu nejhorsi) nepredikovatelne. To je dobre na brouzdani, ale ne na seriozni praci. Takze ac nerad, tak WiFi konec a prechazim na ADSL (ne CT). Nejsem sam, dalsi dva lidi uz jsem pripojil a rozhodne si nemuzou stezovat. Tyhle zmeny na ADSL znamenaji konec amateru,
    kteri si postavili WiFi sit a nemeli to rozmyslene. Ted uz je treba posilovat spoje a dobre kalkulovat navratnost. Zakaznici zustanou jen u tech dobrych.
    Ja jsem 6,4 km od ustredny. Proto me prekvapuje, ze tobe 4,7 km to nejde (leda, ze tam maji nejakou PCM a nemohou ji odstranit). Co je duvodem problemu? Vyplati se za tim jit.
  • 17. 3. 2006 22:16

    anonymní
    Ja jsem pripojen pomoci Wifi 1280/640 kbps pricemz realne ve spicce:
    stahování:992.904 kbps (124.113 kB/s)
    upload:567.24 kbps (70.905 kB/s)
    Ping ve spicce kolem 38 ms, mimo pod 30 ms
    Realne platim asi 470 Kc mesicne.
    Telefon jsem zrusil a telefonuji pres SIP s pausalem 1 Kc.
    U WiFi zalezi jak se udela a hlavne kde - jak je zarusene pasmo. Zatim jedeme na 2.4 b cku a nyni prechazime na 5 GHz, kde pocitam dosahneme downloadu 4/1 mbps na clena.
    Nas jediny problem na vesnici je draha konektivita, minimalne 2x drazsi nez ji lze sehnat v Praze.
    Uz mame pres 100 clenu, ADSL-karu je tu urcite mene nez 15...
  • 18. 3. 2006 9:59

    Vlk (neregistrovaný)
    Jo tady bych souhlasil - wi-fi většinou poskytují malé firmy, které fungují tak jak fungují, někde super, jinde katastrofa. A konkurence je poměrně malá, protože je jich dost často několik ale území pokrytí signálem se překrývá minimálně ..
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).