Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Stalo se: V Barceloně se rozhodovalo o budoucnosti mobilního Internetu od Bennie - Jak je vidět, v honbě za ziskem zřejmě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 2. 2007 9:07

    Bennie
    Jak je vidět, v honbě za ziskem zřejmě nic neodradí velké společnosti, aby si ze svých zákazníků neudělali nepřítele. Pak ale ať se bojí bezdrátového pokrytí, protože to by GSM technologii mohlo zahubit úplně. Jednou možná GSM telefon všichni vyměníme za VoIP wifi zařízení.

    Čím dál více se zřejmě budeme muset orientovat nikoliv podle toho, kdo má lepší služby, ale spíše podle toho, kdo dostupný standard neodůvodněně zhoršuje méně:(

    Pokud by mi poskytovatel připojení implicitně bránil v přístupu k službám, které neposkytuje, pak takové připojení ztrácí použitelnost, protože uživateli brání v optimalizaci a vylučuje konkurenci poskytovatele.

    Docela by mne zajímalo, co by na to řekl antimonopolní úřad, když by to udělali 2 ze 3 GSM operátorů na trhu. Kartel jak z učebnice.
  • 19. 2. 2007 11:51

    astrablaster (neregistrovaný)
    "Pokud by mi poskytovatel připojení implicitně bránil v přístupu k službám, které neposkytuje, pak takové připojení ztrácí použitelnost, protože uživateli brání v optimalizaci a vylučuje konkurenci poskytovatele."

    Myslíš něco jako blokování WAP portů v síti Vodafone? (Dnes už díky existenci http mobilních browserů nedůležité).
  • 19. 2. 2007 12:36

    Bennie
    Myslíte, že je nějaký zásadní problém pro operátora filtrovat http či vůbec TCP/IP protokol pro své zákazníky? Banalita. Nejsem odborník, ale řešení je jistě několik. Blacklist,úprava DNS atd.

    Např. ve Francii je údajně přes mobil blokovaný IM messaging, protože s jeho nástupem lidi přestali psát SMS. A SMS je asi tisickrát dražší než ICQ přes GPRS. Tak se operátoři domluvili a prostě se na servery jako např. login.icq.com z mobilu nedostanete.
  • 19. 2. 2007 14:14

    PaJaSoft
    Nefunkcnost sluzby muze byt duvodem reklamace - pripadne nahrady skody, lziva reklama pricinou soudniho sporu... musim pokracovat?

    Ne vsude (jako u nas) jsou obcane tak excitovani z ceny, ale divaji se taktez na jine parametry sluzby, kterou si hodlaji zridit.
  • 19. 2. 2007 16:39

    Bennie
    :) Jistě, pokračujte.

    Nefunkčnost služby, kterou máte poskytovatelem zaručenu na základě smlouvy. V žádné GSM či ISP smlouvě, kterou jsem zatím viděl, nebylo specifikováno, kterou službu poskytovatel garantuje a kterou ne. Dokonce ani služba přenosu hovorů či SMS není garantována. Předpokládá se, že poskytuje všechny dostupné, klasický ISP si nedovolí něco blokovat, ale u mobilních operátorů je to celkem běžné.

    Navíc pokud jste si přečetl podmínky mobilního internetu, tak operátor za jeho dostupnost ani rychlost neručí vůbec. Velmi jsem takhle narazil u T-Mobile. Neručí za dostupnost spojení i když je v místě pokrytí, natož za dostupnost nějakého obsahu. Chápu, že dostupnost obsahu nemohou zajistit, ale pokud dostupný je, nic je nenutí ho zrostředkovávat.
  • 19. 2. 2007 16:46

    PaJaSoft
    No vidite a ja jsem u mobilniho Internetu nenarazil, protoze tak zkryplenou sluzbu jednoduse neodebiram a tedy nemam zadny smluvni vztah a tudiz si nemusim na nic stezovat... On mne jako nekdo nuti uzavirat tak jednoznacne nevyhodne smlouvy s nejakym filikusem?

    Co se tyce prenosu hovoru, to, ze to jeste nemate pisemne ve smlouve nic neznamena, od toho tu mame telekomunikacni zakon, kteryzto pravni predpis je obchodni smlouve nadrazen - pokud mi telekomunikacni zakon (a mobilni operatori jsou povinni se jim ridit) neco garantuje, nemuze mi operator takova prava upirat i kdybych to posepsal - jednoduse takovy bod smlouvy je neplatny (bavime se o retail) i kdyz smlouva jako celek muze byt platna.

    Jenze kdo by se obtezoval smlouvy, natoz pravni predpisu cist, vidte?
  • 19. 2. 2007 16:58

    Bennie
    Já se obvykle obtěžuji :)

    Článek je o mobilním internetu, proto se o něm snažím diskutovat.

    Uzavírat jednoznačně nevýhodné smlouvy Vás samozřejmě nikdo nenutí, nicméně nikdo jiný než ti tři GSM operátoři jej nenabízí, a ti mají podmínky prakticky shodné.

    Jistě jste si všiml, že v teleomunikačním zákoně je formulace:
    Poskytovatel univerzální služby, jemuž byla uložena povinnost podle § 38 odst. 2 písm. a), je povinen vyhovět všem PŘIMĚŘENÝM požadavkům uživatelů na jedno připojení v pevném místě k veřejné telefonní síti.

    Prováděcí vyhláška pak stanoví (327/2006 Sb)
    § 3

    Podmínky přístupu k internetu

    (1) Účastnická přípojka musí umožňovat přenos dat rychlostmi dostačujícími pro aplikace využívané prostřednictvím úzkopásmového přístupu.

    (2) Součástí přístupu k internetu musí být rovněž možnost ověřit si skutečnou rychlost přenosu dat s minimální dobou měření 5 minut, a to přístupem z účastníkova koncového zařízení k testovacímu zařízení poskytovatele univerzální služby pro měření rychlosti přenosu dat.

    Vidím garanci přiměřeně úzkých trubek, ale nikdy nevidím garaci, že ty trubky musí vést přesně tam, kam vy si přejete :(
  • 19. 2. 2007 17:07

    PaJaSoft
    Mohu vedet kteri TRI mobilni operatori nabizi MOBILNI Internet - nikoli spojeni se stacionarnim bodem a to jeste s mizernym pokrytim (tomu rikate poskytovani?) - to jsou?

    Mozna si kazdy predstavujeme pod pojmeme MOBILNI Internet neco jineho, ja jsa technicky zalozen nedam na marketingove zvasty a venuji se technicke otazce.
  • 19. 2. 2007 17:28

    Bennie
    Vyrozuměl jsem, že mobilní internet v intencích článku o 3GSM konferenci je jaksi souhrnný název pro připojení poskytované mobilnímu koncovému zařízení sítí fixovaných přípojných bodů poskytovatele. To zatím umí akorát GSM operátoři ne? I když to zkouší i pomocí WiFi myslím (O2?), tak tam mají pokrytí spíš teoretické pokud vím.

    Máte na mysli nějaký jiný, ještě mobilnější model?
  • 20. 2. 2007 12:23

    PaJaSoft
    Vite, mne az tak nezajima, jak si ktera zajmova skupina ohyba pojmy a naprosto jasne veci k obrazu svemu...

    K tematu mobilniho Internetu - co treba dostupny Internet v letadle nebo v Pendolinu - povazujete ho za mobilni nebo stacionarni? Co treba WiMax - je mobilni nebo stacionarni? Co datova sit O2 na 450MHz - za kterou kategorii ji povazujete?

    Moje definice: Mobilni Internet je takove PLNOHODNOTNE pripojeni k celosvetove siti Internet, kdy nezalezi na fyzicke lokaci koncoveho zarizeni (AP - samozrejme v dosahu pokryti timto signalem), toto zarizeni nemusi byt stacionarni, muze se pohybovat a sit poskytovatele na to adekvatne reaguje bez vypadku spojeni.

    Je na tom neco o cem je treba diskutovat? Takze treba WiFi z tohoto pohledu bez roamingu neni mobilnim Internetem a je to v poradku. Ostatne, WiFi i ten roaming IMHO bez preruseni nezvlada - proste na to nebyl protokol navrzen.
  • 20. 2. 2007 13:25

    PaJaSoft
    A odkdy je koncovemu zarizeni co po tom, jak je vnitrne organizovana sit ke ktere se pripojuje?!

    Skutecne chcete rici, ze letadlo v ramci sveho letu je neustale pripojeno (= je asociovano) k jednomu stacionarnimu bodu? Tomu snad neverite ani v blubokem snu...

    Ujasnete si prosim zakladni pojmy - zarizeni, ktere se v technicke branzi nazyva ROUTER slouzi k routovani (= SMEROVANI) provozu - zpravidla na L3 vrstve a s pripojovanim k bodu poskytovatele nema NAPROSTO nic spolecneho.

    Vas posledni odstavec v nasem kontextu naprosto nechapu, asi mam myslenkove pochody zatuchle...
  • 20. 2. 2007 13:50

    Bennie
    Sice už jsme velmi velmi daleko od tématu, ale když jinak nedáte...

    I mobilní telefon je standardně asociován se 2-3 BTS, nicméně fakticky komunikuje s jednou, tou která má nejsilnější signál. To že letadlo za letu komunikuje s jedním bodem, o tom jsem přesvědčen, to že ho občas dynamicky změní nic nemění na tom, že jde vždy o komunikace pohyblivého koncového zařízení s fixovaným bodem sítě poskytovatele. Klidně si do toho ještě přidejte, že může komunikovat se satelitem, nicméně to nic nemění na tom, že jednou stejně dojde k nějakému pevnému bodu sítě poskytovatele, i ten satelit komunikuje s pozemní stanicí.

    Co tedy podle Vás to letadlo dělá, když Vám a x dalším spolucestujícím zpřístupňuje internet? Myslím, že routuje jedno broadband spojení se zemí mezi Vás a spolucestující. Ostatně BTS mobilní sítě je také v podstatě router pokud vím.
  • 20. 2. 2007 14:40

    PaJaSoft
    No ja ty ruzne bastly leteckych spolecnosti do podrobna neznam, ale docela by mne zajimalo, na jakych frekvencich (protoze do navigacnich frekvenci je nikdo nepusti) a tim padem s jakym dosahem ten Internet do letadel je prenasen kdyz si vezmeme, ze letova hladina je treba 10-15 km nad zemi (predstava mikrovlnek otocenych k obloze ze i pro mne znacne futuristicka...:-)) Satelit je kvalitativne trochu jinde (anoncovany byly videokonferencni hovory napr. - na to satelit nesaha).

    V letadle je samozrejme router, ale ten nema nic spolecneho s casti ovladajici fyzickou (rekneme - modulacni) a linkovou (rekneme - chytam vse okolo, ale vezmu si jen to co mi patri) vrstvou, byt to muze byt vsechno dohromady technicky jedine zarizeni. To nic nemeni na faktu, ze komunikaci se zakladnou - at uz ji bude cokoli - realizuje router. Ne!

    BTS mobilni site je bunka, struktura GSM, resp. jakekoli site postavene na bunkovem zakladuje je uplne neco jineho nez sit postavena na smerovani ve smyslu routeru!
  • 20. 2. 2007 16:29

    Bennie
    Nu přiznám se, že jsem také nevěděl, ale dozvěděl jsem se, že Boing je wifi či eth router napojený na fázovou satelitní anténu, data klientů přes ni posílá na satelit a ten to žene do pozemní základny.

    Nicméně Boing to už neposkytuje, protože o to nebyl za tu cenu zájem.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Connexion_by_Boeing

    Btw. k internetu v Pendolino, dočetl jsem se, že jediný internet, který v Pendolinu je k dispozici je ten, který si tam přes mobil dotáhnete, ale funguje prý jenom v zastávkách, při jízdě si sotva zatelefonujete, ale stabilní GPRS či CDMA spojení je nerealisické.

    V čem se principielně liší BTS v GSM od wifi ap routeru? Kromě frekvence a protokolu?
  • 21. 2. 2007 22:15

    anonymní
    Dlužno dodat, že podmínky, které tu citujete se týkají jenom a pouze provozovatele univerzální služby, což je v tuto chvíli TO2. Mobilní operátoři, ani žádní jiní další, tímto zákonem vázáni nejsou.
  • 20. 2. 2007 16:47

    PaJaSoft
    No vidite, ono to nezvlada mobilne ani telefonovat - prenosove pasmo DO 8kB/s a oni (operatori) by s tim chteli MOBILNE posilat multimedialni data... trochu podivny paradox, co rikate?

    Probem s rychle se pohybujicim klientem je vyresen... - co treba on-line data z telemetrie u Formule 1? Chcete rici, ze Pendolino na ceskych kolejnicich jezdi rychleji? Nebo ze se ta telemetrie posila do jednoho stacionarniho bodu z formule? Nerikam, ze reseni vsech problemu a technologickych otazek je cesta trivialni, ale tyto otazky a problemy byly zkoumany, reseny a JSOU uspokojive vyreseny...

    Problem s mobilnim signalem ve vlacich je ale zejmena jineho razu a zove se Faradayova klec...:-) Ony to Ceske drahy JESTE nedoresily? To chteji objevit reseni tohoto problemu v dalsim stoleti nebo jak?

    BTS v GSM se od WiFi lisi principielne uz jen v tom, ze zatimco v GSM mobil jak jste sam podotkl komunikuje vetsinou s vice BTS, byt primarni ma jen jednu a i ty BTS o sobe vedi navzajem a domlouvaji se koho kam poslou (a proto taky cela sit pyramidove/kaskadove spadne v okamziku vyrazneho poruseni bunkove struktury), zatimco v pripade WiFi s necim takovym nebylo vubec pocitano - samozrejme, dopracovat lze cokoli, ale pak uz to tezko muzeme nazyvat standardem WiFi... - i kdyz ... on standard WiFi neni nicim jinym nez brandem, ktery si kazdy vyklada po svem... - viz nedavna debata na tomto platku.
  • 20. 2. 2007 13:17

    Bennie
    Patrně Vám uniklo, že letadlo i Pendolíno v němž se event. připojujete, se také připojuje k stacionárnímu bodu sítě poskytovatele, a že letadlo i Pendolino je akorát zprostředkující mobilní koncové zařízení, kterému se říká většinou router. Co se konkrétní technologie spojení mezi letadlem a gateway na zemi týká, nechám se poučit, patrně rádio?

    Chcete-li diskutovat o geografických resp. politických omezeních v důsledku hranic, pak prosím, ale to nemá nic společného s možností technologie jako tokové.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).