Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Stalo se: celopražský Internet zdarma za 287 milionů od ctenar - Cisco v tom ma prsty urcite, je to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 9. 2006 17:11

    ctenar (neregistrovaný)
    Cisco v tom ma prsty urcite, je to site na nej, ale neexistuje jen technologie od Cisca a tim nemyslim ruznou Cinu nebo Taiwan.
  • 26. 9. 2006 20:58

    anonymní
    Dneska je vsechno Cina nebo Taiwan:-) A mozna i z tohoto duvodu Cisco pottrebuje prodavat zelezo mestum.
  • 25. 9. 2006 22:21

    anonymní
    Proč Praha něco takového staví? Stejně jako celá republika i Praha zaspala s čerpáním peněz z EU a velká část peněz, které mohli politici a úředníci využít pro naše blaho bude nevyužita. Pavel Bem ve snaze dohnat ztrátu před rokem přikázal odborum na MHMP přijít s projekty, ktere budou financovatelné z EU. Přestalo záležet na smysluplnosti, důležité bylo rychle vyčerpat penize. A to se obdivuhodně hodilo českému zastoupení Cisca, které již před tím tlačilo přes své koně přímo na MHMP a z poradenské branže žádost o 100 mil. z MI. Projekt se oprášil a upravil pro pravidla fondů. No a teď je to dost zajímavé. Odbor informatiky MHMP předloží žádost o dotaci z fondů. Kde myslíte, že se taková žádost odevzdává? Inu na MHMP . Kdo projekt hodnotí? Hodnotitelé najatí MHMP. A i když tento projekt získal málo bodů a jen tak tak prošel do dalšího kola, žádný problém. Vhodné projekty pro dotaci vybíra Rada města a o přidlění dotace rozhoduje hlasováním zastupitestvo. No a to přece nebude ztrácet čas jednotlivými projekty a hezky to odhlasuje v jednom balíku. Takže projekt vůbec nemusel opustit zdi MHMP a někdo si poslal malou domů. Inu velká výhoda v porovnání s komisí na MI, která byla na lidech z Prahy nezávislá a projekt byl poslán ke dnu.
    A zajímavé je to i dál. Od 1.7. 2006 platí nový a přísnější zákon o veřejných zakázkách. Nikdo nechce riskovat (vítěz je znám dlouho dopředu) a zakázka je zadána koncem června, ať se vše stihne podle starého zákona.
    Že tou dobou nemá MHMP jistou dotaci? Nevadí. Navzdory mnoha signálům, že projekt může být v rozporu s pravidly fondů a hospodářskou soutěží se jede dál. A v projektové dokumentací k zakázce je jádro pudla. Počítá s několika set hot spoty a Access Pointy mají být wifiny od Cisca - ať už projekt bude stavět kdokoliv, bez komponentů od Cisca se neobejde. A to je hlavní důvod, proč se tenhle projekt realizuje. A proč jen tak na okraj odbor informatiky konzultuje celý celý proces s lidmi přímo s Cisca na Cisco napojenými. Když se k tomu přidá požadavek na přístupovou síť, kterou jak na potvoru ma v Praze skoro všude T-Systems, což je (a to je vážně k popukání) bývalý Pragonet, který byl kdysi slavně vystavěn a v majetku města, po pár letech odprodán (město přece nemá vlastnit síť) a teď tedy získává zakázky.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).