Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Svět internetových domén v roce 2006 od Radek Zajíc - Cena .cz domeny by mela byt stejne vysoka,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 12. 2006 9:59

    Radek Zajíc
    Cena .cz domeny by mela byt stejne vysoka, nebo NIZSI, nez jsou ceny nadnarodnich domen.

    Opravdu nevidim duvod, abychom za .cz platili nesmyslne castky typu 400 + marze + DPH (minimalne 500 Kc pro koncoveho zakaznika, neplatce DPH), kdyz to v zahranici jde levneji.

    Pri soucasnem poctu .cz domen uz snad musely padnout i argumenty typu "mame vysoke naklady" -- vse je plne automatizovano, pripadna arbitrazni rizeni plati kazdy ucastnik ze sve kapsy, tak k cemu je potreba tolik penez? Na novejsi hardware? Na konektivitu? At mi nikdo netvrdi, ze CZ NIC v roce 2007 utrati 100 milionu (tolik vybere za 250 tisic .cz domen) za novy hardware, za konektivitu a za technicke prostredky s tim spojene :-)

    Nebo je prumerny plat v CZ NIC 1 mio na zamestnance na rok?
  • 28. 12. 2006 10:08

    xXx (neregistrovaný)
    A co kdybyste se zkusil podivat na rozpocet CZ.NIC, ktery byl na posledni VH prijat? Ev. co vam brani se stat clenem komory drzitelu domenovych jmen a o dalsim smerovani CZ.NIC spolurozhodovat? Blbe kecat dokaze kazdy, vazeny pane.
  • 28. 12. 2006 10:34

    Danny (neregistrovaný)
    A zkusil jste si nekdy pro srovnani spocitat, kolik spravce tech Vasich "levnych" mezinarodnich domen vybere?

    Pod com/net se registruje ~60 milionu domen, pod CZ jen nejakych tech ~280tisic. Velkoobchodni cena Verisignu (coby vrcholoveho spravce) je $6 - v prepoctu ~130Kc, tedy pro zjednoduseni ctvrtinova. Nicmene tam v absolutnich cislech vyberou v prepoctu nejakych 8 miliard Kc... pujdete se hadat s Verisignem, aby zlevnil, ze tolik naklady urcite nemuze mit? :-)))) Opak bude pravdou, neni zadnym tajemstvim, ze od roku 2009 je u tech Vasich "levnych" referencnich domen planovane a povolene zdrazovani o nejakych 7% rocne.


    Muzete publiku ukazat Vami navrhovanou cenu podlozenou kalkulaci nakladu na provoz TLD o rekneme 300tis. domenach? :-) A tim myslim vse - od technickeho zabezpeceni (provoz, vyvoj) az po lidske zdroje k tomu potrebne, jejich kancelare...urcite nejakou mate, kdyz se tu tak silacky ohanite :)
  • 28. 12. 2006 13:29

    stoural (neregistrovaný)
    Mate pravdu. A rovnou bych 10x zdrazil pozemky, abych na nich lide memohli stavit a byly tak otevrene pouze serioznim projektum¨, jako jsou dalnice, hypermarkety atd.
  • 28. 12. 2006 15:11

    Přemýšlející nakupující (neregistrovaný)
    Jo, taky auta by neměla být tak dostupná. Snížil by se počet smrťáků a vůbec by bylo tak nějak zdravěji. A taky by se mělo omezovat přejídání, kouření, pití, sport a jiné nebezpečné činnosti. Naopak by se zavedly ranní rozcvičky. Všechno zregulovat. Než se to zavede, dejte mi vědět, provaz bych doma našel, ale co když zakážou vstup do lesa...
  • 28. 12. 2006 16:29

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Takže třeba doména in-addr.arpa je podle vás zbytečná, protože "nemá aspoň nějakou stránku"? Ach jo…
  • 28. 12. 2006 16:59

    Trautmberk (neregistrovaný)
    Každej, vopakuju každej, kerej neni mentálně retardovanej, se podívá do předchozích diskusí na todle téma a zjistí, že většina kaček de do outsourcingu, kerej dohodlo předchozí představenstvo - mimochodem, do toho výběrovýho řízení se žádnej z chytrolínů nepřihlásil. Ani chytrolín Hobitt.

    Sakra to byla věta.
  • 9. 1. 2007 1:21

    Phil.cz (neregistrovaný)
    Najdete si ve slovniku co znamenaji slova "ilustrativni" a "priklad".
  • 4. 1. 2007 19:00

    Jakub (neregistrovaný)
    Vam to nejak hodne vadi, ze ma nekdo odlisny nazor nez je ten vas. Nemusite hned urazet, kdyz ani nemate zadne padne dukazy.

    Ja vam taky nenadavam. Mel by jste se nejdrive zamyslet (kdyz uz se zminujete o mozku) nad tim jak neodpovidat v afektu a neurazet jine.

    Co myslite, teda ze .cz znamena? Domenu pro bananovou republiku v Africe?

    Je to neco podobneho, jako velka znama a uspesna firma ma take narok na domenu ktera je stejna jako jeji jmeno. Takze ji vpodstate patri a muze si ji vymoci i soudni cestou.

    Stejne tak .cz je domenou pro Ceskou Republiku.

    Dejte mi sem odkaz, kde sdruzeni CZNIC zverejnilo samo od sebe co za tech 139 mil. Kc plati? Ja ho nenasel.
    Kde asi myslite, ze jsem toto cislo vzal? (prave z jejich stranek)
  • 4. 1. 2007 19:35

    Danny (neregistrovaný)
    Nikoliv, co me vadi jsou lide, kteri vidi jen a jen cenu (co nejmensi) a o to ostatni - problematiku jako celek - se detailne vlastne ani nezajimaji, nedokazi si uvedomit co je potreba udelat uvnitr, aby to fungovalo... Predstavuji si provoz narodni DNS jako "server" (nejlevnejsi desktopove PC), ktery se postavi na polici do nejlevnejsiho housingu, do ktereho kopne kazdy, kdo projde kolem jen proto, aby to bylo co mozna nejlevnejsi... atd. Jenze provoz TLD neni garazova zalezitost... a ono to provozne-technicke zajisteni zadarmo neni (a je fuk, jestli se to outsourcuje nebo se plati vlastni lidi, zadarmo to nebude).

    Vede se tu naprosto nesmyslna debata o par korunach rocne, jako by slo o naklad, ktery uzivatele domeny ekonomicky zruinuje. Ignoruje se potreba nejakeho rozvoje, z nekterych prispevku cisi touha vse zakonzervovat, CR uzavrit pred svetovymi internetovymi organizacemi apod. jen proto, aby vysledna cena byla o par korun mensi. Proc proboha?

    Ucetni rozvahu (ktera obsahuje i ty naklady) naleznete ve vyrocni zprave - zde jde velmi snadno vycist, kolik se utrati a kolik zustava na dalsi rozvoj.

    A mozna jste si ani nevsiml, ze CZ.NIC ma mimo jine i upravene vztahy s Ceskou Republikou. Jinak receno - stat vlastne nenamita vubec nic proti zpusobu spravy narodni domeny, naopak... ma zde dokonce delegovaneho sveho zastupce.

    Tak nevim, na co si vlastne stezujete ;)
  • 28. 12. 2006 12:29

    Trautmberk (neregistrovaný)
    V minulosti byly dva pokusy, jak to umožnit vstup fyzickým osobám. Dva různý lidi (v různou dobu) vyzvali, nejmíň jeden z nich na lupě, komunitu, že jsou ochotni investovat ze svýho ňáký prašule a založit sdružení (což je právnická osoba). Oba dva ztroskotali na trapnym faktu, že se jim žádnej remcal nepříhlásil.

    Takže tuhle výhradu si vážený pane můžete strčit za klobouk. A to už vůbec nepíšu vo tom, že občasnký sdružení si může dneska založit každej a tohle sdružení se členem CZ.NICu stát může.

    Ale to by člověk nesměl bejt jenom remcal.
  • 29. 12. 2006 15:59

    Martin Kalenda
    snad špatně vidím. a vy si nikdo za posledních 5 let napamatujete žádný nahodilý výpadek domény ze zóny třeba na několik hodin?

    Nikdo jste nevolal do t-sys že spadlo dsd a přestože t-sys dostává(l) na vyhrazené pracovníky byli to TI samí co dělají běžnej dohled?

    nenechte se vysmát, nad těmito problémy stejně jako nad politikou jsem zalomil hůl ale nehádám se donekonečna že to tak není. Z CZ.NICu si udělalo kdysi pár subjektů pumpu na peníze a bylo to veřejným tajemstvím (ja nezávidím pánům cestovatelům jejich "bohulibou činnost") ale když jsem kdysi něco vyřizoval v cz.nic osobně leželo na stole vyúčtování služební cesty jednoho pana ředitele a myslel jsem, že mě omejou.
  • 28. 12. 2006 10:45

    Danny (neregistrovaný)
    Treba mu brani to, ze neni pravnickou osobou (podminka nutna)... ale jen fyzickou osobou - remcalem :)
  • 28. 12. 2006 13:27

    stoural (neregistrovaný)
    Myslim, ze blbe kecate vy. Kdyz mi vadi situace v politice, mam snad do ni vstoupit? Pekna blbost :)
  • 28. 12. 2006 14:20

    anonymní
    By me zajimalo co by si rikal kdyby si byl chudy student a chtel by si svou domenu a mel by si za ni platit 2tis/rocne plus hosting. Kazdy ma pravo registrovat domeny a kazdemu by mela byt dostupna. Podle me by spis pomohlo aby kazda domena mela alespon nejakou stranku, precijenom pak by ti co jich maji ticice by alespon meli nejakou praci.
  • 28. 12. 2006 15:59

    stoural (neregistrovaný)
    Proste ten nazor s drazenim domen na 2000 Kc mi prisel tak ujety jako nazor zrusit KSCM pred 89 tak, ze to ni vstoupite... :)
  • 28. 12. 2006 15:05

    Hobitt (neregistrovaný)
    Tak jsem se na posledni VH dival a rozhodli tam, ze cisty zisk 30 mil Kc si nehcaji jako nerozdeleny zisk, ktery chteji investovat do vyvoje vlastniho systemu pro spravu narodni domeny a vybudovani financni rezervy.

    Jak chvalihodne. Kdyby radsi dali cenu za domenu 200 Kc tak aby pro koncoveho uzivatele byla cena max napr. 250,-.

    Predevsim by meli snizit naklady, protoze pres 139 mil.Kc se mi zda opravdu hodne na takoveto zdruzeni.
    To bych rad vedel kam tyhle penize jdou?
    Co vsechno se da zaplatit za 139 milionu? Serverhousing par stroju, preci nemuze byt za 100 mil rocne?

    Nejak se mi ale nelibi takovehle naklady na organizaci citajici 6 zamestnancu, system, ktery se da podle me poridit naprogramovat za par set tisic preci nemuze kazdy rok brat 139 milionu, nebo ano? Vi nekdo na co ty penize jdou?

    Jasne platy predsedu vyboru, podvyboru, clenu, predstavenstva, dozorci rady a hned tu mame nekolik milionu, ze?

    Ale i tak je to hodne a jeste sopusta penez musi zbyvat!
  • 29. 12. 2006 2:32

    Manka (neregistrovaný)
    To: Trautmberk.

    Retardovany si nepripadam, ale vyhledavani na webu cehokoli je nekdy hodne slozite, to musi uznat kazdy, kdyz clovek nevi presne co hleda a kde. Nejvetsi problem je volba vyhledavacich slov, takze po zadani "CZ.NIC naklady" do rozsireneho hledani na Lupe mi vyjelo 60 vysledku. A precist 60 prispevku, i s jejima navazujicima se vlaknama, aby se dalo pochopit vyznam nebylo v mych silach, nemam tolik casu. Taky musim nekdy pracovat.

    Ale nasel jsem zajimave vlakno:
    http://www.lupa.cz/clanky/pravidla-pro-registratory-pod-lupou/nazory/64538/
    http://www.lupa.cz/clanky/pravidla-pro-registratory-pod-lupou/nazory/64473/vlakno/#o64538
    Kde je videt, ze nejsem zdaleka sam komu se zdaji naklady 139mil. Kc na provoz domeny .cz "vylozene dost hodne"!

    Pan Krsek, nebo nekdo z CZ.NICu stale nenapsal za co CZ.NIC utraci takove mnozstvi penez.

    Zrovna jsem ve zpravach videl, ze na Barandove si za 100mil. postavili 3 nove filmove ateliery, ktere jsou nejvetsi v Europe!
    Tak mi nerikejte, ze rocni provoz domeny .cz stoji vic nez postaveni filmovych atelieru? (jasne ze atelier a domeny jsou hrusky a jablka, ale to jen tak)
    Chapal bych jeste mozna, kdyby to byly nejake vstupni naklady, ale provozni kazdy rok 139 mil. Kc? To uz je peknej tunel...

    A muze se to zabalit treba do outsourcovych sluzeb, nic to nemeni na faktu, ze je to predrazeny a ze penize tecou nekam, nekomu, nejake firme uplne zbytecne, ktera si akorad masti kapsu.

    A ze jsem se neprihlasil? No jak ve zminovanem vlaknu psal, stejne to bylo predem dane kdo vyhraje to vime vsichni. Staci se podivat jak probihal vyber mytneho a Ti co se vyberu take ucastnili si mohli klidne klouzat, stejne jim to bylo na nic.

    Dokud CZ.NIC nezverejni naklady kam ty penize dava, tak jsou vsechno jen spekulace.
    Takze ani ja ani vy nemuzete vedet co s temi penezi delaji a na co je davaji.

    Nicmene 139 mil. kazdy rok je proste hodne. Kdybych dal napr 5 mil. nekolika programatorum tak mi udelaji system ktery zvldane klidne i 1000 registratoru a to za 5 mil budu mit opravadu vychytany system, ktery bude umet uplne vsechno co budu chtit. Samozrejme to neni jen o programovani. ale ze by me to muselo stat pres 100 mil, to bych se hodne divil. Navic udrzovaci vydaje uz rozhodne budou daleko mensi.
  • 3. 1. 2007 18:07

    kazatel (neregistrovaný)
    To se velice pletete, do toho mi teda je velmi mnoho.
    Protoze jsem obcan Ceske Republiky a protoze .cz je narodni domena tak by do toho jak se s touto domenou zachazi melo byt vsem lidem v CR.
    To ze zajistuje chod domeny nejaka soukroma organizace je zase jen dalsi tunel jak vysat penize z obcanu (viz vypalne autorum).
    A to jak z nas obcanu CR vysavaji clenove CZ.NIC penize me teda hodne zajima.

    To ze si clenove udelali z CZ domeny dojnou kravu je jak uz se tu nekdo vyjadril verejnym tajemstvim.

    To ze system nekdy spadne at je postaveny za miliony, nebo miliardy penez je myslim take jasne, ale to jak se da system stejnych kvalit postavit za daleko mene penez je take jasne.

    Takze dokud CZ.NIC nezverejni jake ma vlastne vydaje co vsechno se z tech 139 mil. Kc plati tak tady muzete tlachat jak chcete ale nikoho nepresvedcite ze to tam nepachne.

    Musim se omluvit za trochu tvrda slova, ale posledni dobou me to v CR pekne vytaci (vlada, vypalne, domena .cz a pod... vsichni jen pro sebe hrabi hrabi at mam vic nez tamti)
  • 5. 1. 2007 1:11

    Looser (neregistrovaný)
    Konecne bez emoci.

    Ja si ale provoz narodni domeny jako garazovou firmicku nepredstavuji, tu navrhujete vy. Ja jsem napsal, ze se mi zda provoz prilis drahy a ze to lze udelat urcite levneji. a rozhodne ne za 500 za rok.

    Dam myslim jednoduchy priklad, mozna trochu prehnany, ale pro ilustraci.
    Zelezo na server se da poridit napriklad za 100000,- ale i za polovicni cenu tj. 50000,- a to uplne stejnych funkci i kvalit.
    Zrovna tak software se da naprogramovat za nekolik milionu, ale i za polovicni cenu. A bude uplne stejny.

    A to jsem mel na mysli, proc hned mit a pouzivat to nejlepsi co na trhu je a platit za znacky, kdyz se to da zoptimalizovat a poridit to same za polovicni i nizsi cenu. O tom tady mluvim, ne o serveru nekde v rohu na zemi male serverovne u nejakeho maleho ISP, kde o nej jak rikate kazdy zakopne.

    Vyrocni zpravu jsem samozrejme cetl a hned v mem prvnim prispevku jsem z ni citoval prave hodnotu nakladu.

    Bohuzel rozvaha, kterou vy zminujete nic nerika o tom za co ty penize byly zaplaceny myslim konkretne. Nebo mi snad reknete co znamena polozka:
    Stala aktiva, homtny majetek, financni majetek, kratkodobe pohledavky, cizi zdroje, ...

    Nenasel jsem kolik stoji serverhousing, kolik stoji support za spravu systemu, kolik vydali za ruzne clenske prispevky do svetovych organizaci, poplatky na cestach po svete, kolik vydali penez na vyvoj softwaru, kolik dali programatorum, kolik dali zamestnancum.

    Ano je mi jasne, ze tohle se nikdy nezverejni, bohuzel. Protoze je to soukroma organizace, nicmene stara se o "verejnou vec" jakou domena .cz jiste je, tak by to melo byt vice kontrolovane a je jen dobre, ze CZNIC alespon zverejnuje vyrocni zpravu.

    V poslednim odstavci jste vlastne vyvratil vase tvrzeni, ze CR s domenou nema nic. To je dobra zprava, ze tam CR ma sveho zastupce to jsem nevedel.
  • 6. 1. 2007 1:55

    stoural (neregistrovaný)
    Kdyz se tu ohanis webem NICu tak proc sem nedas odkazy jako dukazy sveho tvrzeni?

    Mel by jsi radeji prescist co jsem napsal, pokud umis cist (o cem se da jeste jakstak mluvit, ale asi uz neumis pouzivat tu kurku sedou v hlave, protoze nechapes, ze ve vetach cituji:

    ---------
    Dam myslim jednoduchy priklad, mozna trochu prehnany, ale pro ilustraci.
    Zelezo na server se da poridit napriklad za 100000,- ale i za polovicni cenu tj. 50000,- a to uplne stejnych funkci i kvalit.
    ----------

    Jde pouze o ilustraci o priklad za ty castky si muzes dosadit co chces, vzdycky se to da udelat za mensi castku.

    Ach jo, jasne chapu je strasne tezky se neco napsat tak aby to kazdy pochopil. Bohuzel nejsem zadny spisovatel a neumim tedy volit ta spravna slova.
  • 29. 12. 2006 16:04

    Trautmberk (neregistrovaný)
    Myslím, že se bavíme o dvouch různejch věcech. Já rikám, že někdo chtěl umožnit vstup do CZ.NICu fyzickejm kecalum, Vy řikáte vo tom, že někdo chtěl bejt registrátorem. Ty dvě věci nemaj přímou souvislost.
  • 29. 12. 2006 15:23

    Viktor Bílek (neregistrovaný)
    Jen pro zajimavost. V te dobe, o ktere mluvite, vzniklo - ano skutecne vzniklo - sdruzeni zvane SREDO, ktere nekolik clenu skutecne melo/ma. Jen praticka cinnost registratora nejak nezapocala, ale to uz je zase jina pohadka:-)
  • 5. 1. 2007 11:13

    Trautmberk (neregistrovaný)
    Hele když nečteš ani web NICu, tak jak se s Tebou má diskutovat?

    A pokaváď máš dojem, že domény maj běžet na železe za padesát litrůch, tak to teda potěš koště.
  • 28. 12. 2006 15:39

    Xeelee (neregistrovaný)
    Nerekl bych.
    V politice jsou lide kteri chteji vladnout.
    Ti nespokojeni remcaji a najde se jen par odvazlivcu kteri do politiky vstoupi a snazi se udelat neco pro tenhle stat a nejen pro svoji penezenku.
    Do jiste miry to delaji pravicove strany (levice se chce pouze zalibit chudsi casti obyvatel).
  • 3. 1. 2007 22:53

    Danny (neregistrovaný)
    A kde jste vycetl, ze domena .cz je nejakym "narodnim vlastnictvim" a CZ.NIC sdruzenim, ktere se musi jakkoliv zodpovidat kdejakemu prudici v diskuzch? :) A ktere pravni ustanoveni mu uklada cokoliv zverejnovat?

    Vase soukrome "pocity" me osobne opravdu nezajimaji, zijeme mnoho let v ponekud jine, pravnim systemu, - nikoliv v nejakem socialismu, kde vsechno patrilo vsem. Mozna jste trosku zaspal dobu :-D

    Vami jmenovane "vypalne" napriklad v podobe odvodu kolektivnim spravcum za veci ne uplne souvisejici (media pro ulozeni dat apod) je ponekud jina oblast, v pripade domen platite za jasne danou sluzbu, kterou jste se svobodne rozhodl vyuzivat a nikdo Vas nenutil si ji porizovat. Neplatite za nic, co byste skutecne neuzival... coz v pripade kolektivniho odvodu za media neplati (tam se skutecne odvadi penize i za ulozeni soukromych dat jen proto, ze tam potencionalne muze byt ulozene dilo kolektivne spravovane).


    A jen tak mimochodem, CZNIC hodne informaci uz davno sam a dobrovolne zverejnuje - je videt, ze jste se ani neobtezoval jejich webove stranky projit a informace tam zverejnene ve svem mozku zpracovat a pochopit...
  • 28. 12. 2006 11:11

    Rozumný nakupující (neregistrovaný)
    Naopak, klidně bych domeny zdražil tak na 2.000 Kč/rok. Pak by totiž byly zaregistrované jen démeny, kde by majitel skutečně chtěl něco rozumného provozovat. Levné domény nahrávají jen spekulantům a nesmyslným "zbůhdarma" webům.
  • 28. 12. 2006 13:15

    Martiner (neregistrovaný)
    2000 je možná moc, to by bylo vysoké třeba pro neziskové projekty. Jinak ale naprosto souhlasím.
  • 28. 12. 2006 20:50

    Danny (neregistrovaný)
    A penize na zafinancovani pripadneho akutniho problemu se pak vezmou kde? Vycucaji z prstu? Jen blazen muze navrhovat zruseni financni rezervy u veci tak kritickych, jakym provoz TLD bezpochyby je. To neni zadny "garazovy projekt", jehoz hodinovy vypadek nikomu vadit asi nebude...


    Tech 200Kc jste vypocital nejakou kalkulaci, nebo jen tak strilite od boku bez znalosti problematiky na zaklade nejakeho soukromeho pocitu? Strasne rad bych uz od "expertu na zlevnovani" videl nejakou tu tabulku, ktera bude obsahovat vycislene predpokladane naklady (zohlednujici provoz, vyvoj, nutne obmeny HW, zamestnance, okruhy, konektivitu, housing, bezpecnost...). Zatim nam bohuzel nikdo ze zminovanych "odborniku" nic hezky pohromade neukazal...
  • 29. 12. 2006 9:46

    Danny (neregistrovaný)
    I kdyby CZ.NIC utratil miliardu, tak Vam do toho ale dohromady vubec nic neni. CZ.NIC se zodpovida svym clenum - kteri rozpocet i cenu domeny schvaluji, nikoliv nejakym kriklounum v internetovych diskuzich, kteri si provoz TLD predstavuji jako nejaky garazovy projekt, ktery se nejak slepi - jen aby to "nejak" fungovalo...

    TLD nemuze byt nejaky slepeny bastl lidmi valejicimi se doma na gauci, jen proto aby vysledna cena domeny byla o dve stokoruny mensi - na to je to prilis kriticke misto v internetove infrastrukture. A uz vubec to neni misto, kde nejaky zkazeny experiment nebude vadit.

    Az se Vam neprelozi seznam.cz na IP adresu jen proto, ze se "zblaznilo" neco na TLD, tak budete nadavat, jak je mozne, ze to nekdo odflaknul ze? Jenze prave tlaky na nesmyslne snizovani nakladu vedou k tomu, ze prace se odflakne (zamestnava se levnejsi mene kvalifikovana pracovni sila apod). Opravdu tohle chcete? Jen kvuli usetrenym dvema stovkam do roka?

    Hadate se tu o dve stovky rocne, ktere stejne vecer propijete a projite s kamarady v hospode za jediny vecer (a jiste opakovane mnohokrat do roka).
  • 29. 12. 2006 16:54

    Danny (neregistrovaný)
    Nespojoval bych DSD (ktery neni az tak kriticky z pohledu obycejneho uzivatele) s vlastni TLD zonou, ktera kdyz nebude fungovat, tak i Vas byznys bude mit seriozni problem... Vypadek cele TLD jako celku (v radech hodin) si opravdu nevybavuji.

    Jestli jste si nevsiml, tak CZNIC z outsourcingu prechazi postupne na system, kteri bude provozovat sam (u ENUMu tomu tak jiz je, tam je provozovan system, ktery byl vyvinut a je provozovan zamestnanci CZNICu). Ze to nejde u TLD ze dne na den je logicke - zijeme v pravnim svete a jsou tu uzavrene nejake smlouvy s nejakou platnosti a zavazky a i jejich vypoved ze dne na den by pravdepodobne prinesla nemale naklady... kdyz si prectete strednedoby plan, tak zjistite, ze nahrada je planovana na pristi rok.

    A je ponekud zcestne resit zahranicni sluzebni cesty u subjektu, kde tato mezinarodni spoluprace je jaksi na miste (udrzovani vztahu s ICANN, CENTR, EURID, RIPE, IETF apod). Nebo snad cekate, ze cely provoz TLD je jen o tom, ze se oddeleguji na rootns potrebne zaznamy a pak si spravce zaleze nekam do sve diry (v pripade CR nevystrci nohy z CR)? Ze se tyhle cesty daji vyuzit treba k ziskavani zkusenosti od registratoru v ostatnich zemich Vas nezajima?

    Nekouka Vam z bot zavist, ze oni muzou a Vy ne? Jenze teoreticky muze kdokoliv z Vas - na CZNICu je stale dost otevrenych pracovnich pozic, staci se prihlasit... pokud na to mate :-)
  • 6. 1. 2007 2:25

    Danny (neregistrovaný)
    1) TLD != jediny server (uz jen kvuli pozadavku na nejakou redundanci, samozrejme databazovy back-end je vhodne oddelit od stroje, ktery odpovida na pozadavky klientu atd... )
    2) k porizenemu HW neni od veci nejaky support... vymena vadneho HW v dostatecne kratkem case - takovy support neni zdarma, klasicke zarucni lhuty s maximem 30 dni jsou na mission-critical (kterym TLD bezesporu je) projekty krapet zhovadilost
    3) nekupuji se nejake no-name sracky za par kacek, ktere postradaji treba i jakoukoliv moznost vzdalene spravy nezavisle na stavu operacniho systemu (jen proto, aby to stalo mene...)
    4) kriticke komponenty (zejmena zdroje a disky) by meli byt redundantni a vymenitelne za chodu bez vypadku...
    5) servery je potreba nekde zahousovat - vc. pozadavku na fyzicke zabezpeceni = prostor, kam nevleze kdokoliv s univerzalnim klickem (coz na telehousech u beznych zakaznickych veci neni zas takovy problem...)
    6) housingove lokality musi byt zrovna tak redundantni
    7) je potreba zajistit propojeni techto lokalit mezi sebou
    8) mame zde poplatky mezinarodnim organizacim (napr. RIPE) treba i jen proto, aby infrastruktura nameserveru nebyla zavisla na jednom konkretnim ISP (zmena IP DNS u TLD neni vec na pet minut...)
    9) neni od veci mit sekundarni nameservery TLD zony v zahranici (to neni prekvapive zadarmo)
    ... atd ... myslite stale, ze se do 50 tisic vejdete? Ukazte to v praxi... :-D

    Vas prispevek je krasna demonstrace toho, jak se nekdo snazi vyvratit, ze si provoz TLD nepredstavuje jako garazovy a pritom tvrdi, jak server >50tisic je neumerne drahy a dokaze to levnejc (ve sve garazi na svem garazovem bastlu) ;-)

    Konstatovani, ze si to predstavujete jako Hurvinek valku by mohl brat Hurvinek jako urazku... :))
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).