Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Test Wi-Fi 5 versus Wi-Fi 6: nový standard přináší zlepšení o desítky procent od anonym - Z toho přechodu na 5GHz nejsem úplně nadšený....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 6. 2021 7:33

    bez přezdívky

    Z toho přechodu na 5GHz nejsem úplně nadšený. Ano, rychlosti a rušení tam jsou menší, ale mám v tom pásmu pokrytí tak dvou místností a pak si můžu nechat o kvalitním signálu a velké rychlosti jen zdát. Možná jsem měl jen smůlu na špatná zařízení. Na 2,4 GHz klidně udělám spojení i přes čtyři ty samé stěny, stejně tak přes vnější plášť domů až na zahradu.

  • 7. 6. 2021 16:37

    Michal Kubeček

    To není (nutně) smůla na špatná zařízení, to je vlastnost, 5GHz prostě má při průchodu zdí větší ztrátu. Na druhou stranu, díky tomu je menší problém rušení "od sousedů" (nejen díky tomu, je tam i víc použitelných kanálů).

    U nás jsem ale narazil na trochu jiný problém: právě kvůli tomu většímu útlumu se mi v některých částech domu stává, že notebook zjistí, že 2.4GHz má lepší "kvalitu signálu", takže ho automaticky použije, přestože na 5GHz i při té "horší kvalitě" ve skutečnosti síť funguje lépe (pokud ho ručně donutím použít 5GHz). Ale až tak moc mne to netrápí, wifi stejně typicky používám jen na zařízeních, kde to nejde jinak, a na těch nemám moc velké nároky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).