Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Tomáš Prouza: Stát bude „digital first“, propast mezi ním a byznysem je obrovská od Petr M - Zase na druhou stranu, některý věci nejsou marný....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 7. 2016 15:21

    Petr M (neregistrovaný)

    Zase na druhou stranu, některý věci nejsou marný. Co se mě osobně líbí:
    - Státní "čmoud". Rozhodně bude lepší pět regionálních datacenter (např. Liberec, Ostrava, Praha, ČB, Brno) s tím, že se budou vzájemně zálohovat a dělat load balancing, než výpadek jakési kritické služby na MF, kde se ukázalo, že jela fyzicky na jednom datovým poli, ve kterým klekl řadič.
    - Virtuály v těch datacentrech třeba pro obce. Důvod: geo záloha, snížení nájkladů.
    - Propojení registrů. Víš, jak bylo blbý, když jsem koupil barák, starej prodal, změnil si trvalý bydliště, podal přiznání k dani z nemovitostí a další dva roky chodila složenka s daní na novou nemovitost na tarou adresu prostě proto, že MF v tom má bordel? Pokaždý cesta do okresního města, půl dne dovolené (mám to z kanclu na úřad cca 100km), projetej benzín ve stejné výši, jak požadovaná daň... Jenom proto, že MF to neumí.
    - Elektronická komunikace. Je rozdíl, jestli večer doma vyplním formulář, elektronicky podepíšu a mám klid, nebo celý den lítání autem po všech čertech. A je rozdíl, jestli musím úředníkům nosit 20 papírů, nebo tři a zbytek se doplní automaticky.
    - Vyházet duplicity. Není potřeba mít některý věci na deseti místech.

    Každopádně co bych doplnil za sebe, tak
    - Drastický vynucování IPv6, šifrování,
    - Vynucování open source řešení ve státní správě, pokud existuje alternativa k placenýmu softu.
    - Kde to jde, automatizovat procesy tak, aby do toho nemohl zasahovat podmáznutý úředník.
    - Open data v opravdu open formátu (např. XML+DTD), ne si hrát na open data v Excelu.

  • 27. 7. 2016 21:51

    . . (neregistrovaný)

    k tomu formuláři bych ještě doplnil, aby šel kolek zaplatit také online a ne jak tatar jít na poštu, koupit ho a poslat jim ho poštou...

    Mluví se o tom, něco se dělá a snad se to někam dotáhne. Rád bych pomohl, ale uzavřenost celého systému je naprosto tristní, přitom mám zkušenosit s největšími IT projekty v ČR (mimo státní správu samozřejmě).

  • 27. 7. 2016 13:43

    Ford (neregistrovaný)

    Nemáme pro to praktické využití ,ale budeme do toho vrážet peníze druhých protože je to v módě. A jistě to kluky co s nimi mluví potěší že budou mít kšeft.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).