Hlavní navigace

Twitter zasáhl proti Meerkatu hned po koupi konkurenčního produktu

16. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ve světě, kde jste v sociálním sdílení odkázaní na milost a nemilost provozovatelů velkých služeb, rozhodně nečekejte jednání v rukavičkách.

Live-streamingový objev posledních týdnů, Meerkat (www.meerkatapp.co) , tvrdě doplatil na neochotu Twitteru umožnit mu využívat možnost šířit se právě přes tweety. Paradoxem toho všeho je, že zásadní zásah proti Meerkatu přišel až v okamžiku, kdy Twitter koupil jeho konkurenta.

Meerkat je v zásadě platforma pro live-streaming, která využívá Twitter nejenom ke sdílení informací o streamingu, ale tak trochu si z něj udělala i komentářový systém – včetně toho, že tvůrci streamů hodně těží z toho, že všichni jejich sledující se dozvídají o vytvořených streamech. Službě se během několika týdnů od spuštění podařilo získat přes 120 tisíc uživatelů.

Meerkat se do problémů s Twitterem dostal už někdy před týdnem, ale v pátek došlo k tvrdému zásahu – Twitter kompletně znemožnil aplikaci přístup k API, co se získávání přehledu sledujících týče. Obvyklá taktika, kterou Twitter (ale nejenom on) používal i v minulosti – pokud se mu znelíbila nějaká služba, zpravidla jí odepřel přístup k přehledu sledujících. Což pro uživatele dané služby znamenalo, že přestali mít možnost prostřednictvím dané aplikace najít a oslovit sledující (kontakty).

Twitter se samozřejmě odvolává na to, že omezení je v „souladu s interními pravidly“ (ano, skutečně tam zaznívá slovo „interní“) a tvrdí, že se uživatelé přeci stále mohou jak přihlašovat účtem na Twitteru, tak šířit na Twitteru své streamy. Což je hezké, ale bohužel to nestačí pro zásadní funkčnost Meerkatu a výrazně to omezuje možnosti dalšího šíření streamů. 

Zásah proti Meerkatu navíc přišel právě ve chvili, kdy Meerkat doufali ve využití právě probíhajícího SXSW, tedy South by Southwest Festivalu, jedné ze zásadních internetově marketingových aktivit v USA. A také v okamžiku, kdy Twitter koupil společnost Periscope, konkurenční live-streamingovou aplikaci.

Twitter před lety vyrazil do boje proti všem, kdo využívali jeho API, nastavil drastická omezení, prakticky znemožnil tvorbu aplikací, které by umožňovaly konkurovat oficiálnímu klientskému softwaru. Čas ale ukázal, že takto restriktivní přístup přivedl Twitter do problémů a v kombinaci s klesajícím zájmem a ne dost rychlým růstem přiměl firmu ke změně přístupu.

UX DAy - tip 2

Dnes Twitter vývojáře navenek miluje a podporuje, ale jak je vidět, v praxi se chová stále stejně. Bez milosti zlikviduje kohokoliv, kdo se mu nehodí.

Zdroj: Twitter Hobbles Meerkat After Buying a Meerkat Competitor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).