Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Ty ty ty, ty to budeš platiti! od m - no, co se tyce me, jsem ochoten platit...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 4. 2001 17:08

    m (neregistrovaný)
    no, co se tyce me, jsem ochoten platit 50 haleru - 5 korun podle kvality clanku - za opravdu dobry a informujici jsem ochoten tu 5ti korunu dat - proste se nasadi zakladni cena (symbolicka, treba 10 haleru), podle ctenosti jakeho autora se bude zvysovat a uvidi se za kolik jsou ochotni lide cist od jakych autoru...
  • 25. 4. 2001 17:17

    Podhajsky Jan (neregistrovaný)
    Obavam se ze ani tak nezalezi na tom co chcete (ja napr. nechci platit telefonni poplatky, ale chtit muzu), ale kolik bude vynos z techto plateb.
    Tedy za predpokladu ze vychazim z predpokladu, ze chcete aby pri placeni za clanek zaroven zmizela reklama (nevim proc, ale vetsina lidi tohle ocekava :)). Pokud by to byl "pridavek" autorovi za dobrou praci, tak jsou ty halerove polozky na miste..
  • 25. 4. 2001 19:36

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Z vaseho prispevku by se dalo soudit, ze mate prehled o ekonomicke situaci nejakeho rentabilniho informacniho zdroje. Zrejme tedy znate zhruba pocet clanku za rok a prumernou ctenost jednoho clanku a celkovy prijem z reklamy. Vim, ze ty tri cisla mi presne nikdo nerekne, ale ric mi, kolik je celkovy prijem z reklamy vydeleny poctem clanku a prumernym poctem ctenaru jednoho clanku - to byste snad rict mohl, ne ? Ze bychom opustili vagni hazeni desetniky na strane jedne a pobavenym usmevem "z drobnych" na strane druhe a zjistili, kolik by nas cteni takoveho clanku vlastne stalo, ne ?
  • 25. 4. 2001 20:21

    Marek Antoš (neregistrovaný)
    Jdu sice s kůží na trh, ale nedalo mi to a zkusil jsem si to spočítat. Pro Lupu mi to vychází zhruba na 2 Kč/článek. Je to ovšem mj. zkreslené tím, že na článkové stránky jsem rozpočítal všechny výnosy z reklamy, zatímco reálně se to točí i na jiných stránkách, na titulní stránce apod., což by pak ale asi taky odpadlo.

    Na straně druhé je potřeba počítat s tím, že kdyby se muselo za každý článek platit dvě koruny, četl by nás jenom zlomeček současných čtenářů. To by samozřejmě znamenalo nutnost zvýšení ceny, odpadnutí dalších čtenářů, opětné zvýšení ceny, opětné odpadnutí čtenářů atd., až bych nakonec Lupu četl jenom já sám a za každý článek musel platit pět milionů. :-)
  • 25. 4. 2001 20:41

    MK (neregistrovaný)
    Jdu sice s kůží na trh, ale nedalo mi to a zkusil jsem si to spočítat. Pro Lupu mi to vychází zhruba na 2 Kč/článek. :

    Promluvime si o vysi autorskych honoraru :-)

  • 26. 4. 2001 4:31

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ty si pripadas podhodnocen ? Popravde receno, v mem pripade muselo dojit k personalnim zmenam, aby nejaky honorar vubec dorazil (Marek vzdycky jen sliboval ;-) ), nicmene me vyse prekvapila z opacneho smeru nez tebe - ale ja nejsem konzultant (nebo, ze by tobe davali mene ? mozna moc pises, musis se udelat vzacnejsim) ;-).
  • 26. 4. 2001 4:33

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ale zpet k vaznejsim vecem - pocital jsem se smisenym pristupem, takze ne vsichni musi byt platici - takze by se nestalo, ze kvuli placeni by lide odchazeli. Take jsem nepocital s platbou za clanek, ale za mesic - a tam je ti jedno, ze se reklamy tocily i nekde jinde nez u clanku. Proste od takoveho cloveka potrebujes tve zminene dve koruny krat prumerny pocet clanku, ktery clovek precte. Pri platbe za clanek potrebujes vic nez 2Kc, prave abys pokryl ztratu z reklam tocenych mimo clanky. No, za minuly mesic vyslo cca 70 clanku z nichz jsem precetl 47, pokud by byl pristup placeny per-clanek tak bych jich pravdepodobne precetl jen cca 40 (to by me zajimalo, jestli jsem podprumerny nebo nadprumerny), hm ... to by me tedy Antos vysel pekne draho, uplne bez reklam pri platbe za clanek. Proto jsem navrhoval spise mesicni platbu, protoze platba za clanek smeruje proti vysoke ctenosti - tise doufam, ze se 40 clanky jsem nadprumerny a mesicni platba by vysla lepe (navic by vychazela z uvedenych 2Kc, kdezto pri platbe za clanek by bylo potreba vybirat vic).

    Hacek je v tom, ze i dnes, kdy Lupa nestoji nic, odhadem mesicne protelefonuji jen behem doby co se toulam po ni okolo 100-150Kc mesicne je "zdarma" jednim z nejdrazsich periodik, ktere sleduji. Tezko by tedy mohla stat nejak opravdu hodne...

    Tak nevim, nejak mi to nevychazi optimisticky ...

    Zato tobe Marku to nejak optimisticky vychazi, pet milionu za clanek, po 70 clancich mesicne, to mame ... ;-)
  • 26. 4. 2001 7:21

    Nikola Rafaj (neregistrovaný)
    Samozrejme je ve spouste pripadu nesmyslne, chtit (nyni) platit za veci (drive) zdarma. V tomhle Internet predbehl klasicke ekonomicke vypocty - stejna jako napr. pravo.

    V zacatcich Internetu delali servery nadsenci zadarmo, pri boomu potom zjistili, ze jim praci zaplati reklama. Jenze nyni se zacina projevovat, ze ne vzdy to dostatecne funguje - reklamy je omezeny objem a kazdy zdroj prijmu je nyni dobry. Cili takovy "vyvoj pozpatku" - od veci zdarma k placenym.

    Prirovnal bych to ke vzniku penez: dokud se neujaly penize jako prostredek smeny, hledaly se nejruznejsi zpusoby, jak stanovit, kolik mam za neco zaplatit - 1 krava=3 kozy=30 slepic ... Neexistoval uspokojivy nastroj, jak to jednoduse provadet, dokud se neobjevily penize.

    U mikroplateb je to podobne - dosud nebyl nastroj, jak uspokojive vyresit placeni za sluzby, aby mi to neodradilo spoustu uzivatelu, ze odejdou.

    Kazdy provozovatel ("prodejce obsahu") si proto musi nyni dobre spocitat, co se mu vyplati - velky vliv bude mit elasticita poptavky. Kolik uzivatelu mi odejde, kdyz budu chtit 1 Kc za stranku, 5 Kc za stranku, jaky to bude ubytek v porovnani se soucasnymi prijmy z reklamy ...

    Pro nektere servery proto bude nemyslitelne, aby chteli za obsah platit (napr. za obecne zpravodajstvi, s vyjimkou archivu jako u iHNed). Pro jine to zase bude zivotne nutne.

    Jako 1 z prubirskych kamenu zafunguje v teto otazce urcite Napster se zavedenim placeni - pokud odliv uzivatelu bude primereny a Napster bude delat zisk, ma prodej obsahu (digitalniho zbozi) na Internetu vyhrano. (Snad nejsem velky optimista :)

  • 26. 4. 2001 7:47

    Pavel Budil (neregistrovaný)
    Dvě koruny za článek ? Absurdní. Mikroplatba v řádu 30-50 haléřů za VYJÍMEČNĚ dobrý text, víc v úvahu nepřipadá.
  • 26. 4. 2001 8:30

    Costra (neregistrovaný)
    Abych pravbdu řekl, tak reklama na Lupě mě vůbec neobtěžuje ani nevadí. Abyste lidi přimněli platit, museli byste předtím články rozdělit ještě třemi bannery.
  • 26. 4. 2001 9:25

    Podhajsky Jan (neregistrovaný)
    Kdyz jsem to pocital ja, dosel jsem k podobne cene.
    Ovsem to jsou vsechno propocty s velkou neznamou, a to kolik lidi by to vlastne platilo..

    Napadl me spis takovy paradox. Prectu-li si denne tri clanky, mam to za 6 korun. A to uz je jako jedno vydani beznych novin. Ackoliv si Lupy vazim, v tomto pripade bych zrejme radeji vrazil tech 6 korun do novin (ackoliv jiz nejakou dobu papirove noviny nectu, pouze on-line) nez do Lupy. Zvlastne kvuli tomu, ze v pripade ze by tento model zavedla vetsina serveru ktere ctu, tak se dostanu na castku odpovidajici cene casopisu a to se mi denne platit opravdu nechce..

    Obavam se ze aby placeni za clanky bylo realne (v pripade odstraneni reklamy), bylo by treba zvysit pocet platicich uzivatelu. V temto poctu by to nedopadlo dobre..
  • 26. 4. 2001 13:19

    Alex (neregistrovaný)
    2Kc za clanek je poradene predrazene poctenicko. Kolik pak Vas stoji precteni clanku v PAPIROVYCH novinach za 10Kc? Ze by tam bylo jen 5 clanku? :-)
    Ja bych to videl asi takhle: nejde jit smerem od nakladu na provoz k cene za clanek. Predstavte si ze zacnu vydavat noviny, mam spoustu pocatecnich vydaju a maly naklad a tak si spocitam ze vytisk MUSIM pak prodavat za 235Kc/ks - nonsens :-)
    Je to primarne NA VAS jak mate dobre clanky (i kdys ne vsechno pisete sam) a kolik na nich budete schopen vydelat. Pak aby se server uzivil, musite shanet kvalitni autory (nebo psat kvalitni clanky, to prece umite :) a nesazet na stranky balast ve stylu "show must go on by any cost". A pak i ten autorsky honorar by mohl byt zavisly na ctenosti-vynosnosti clanku. A jak by ten zdroj prijmu silil, pak by se dalo POSTUPNE omezovat reklamu. Snad se jednou dozijem doby kdys idealem provozovatele serveru bude heslo "ZADNA REKLAMA" - tim bude moci ukazat kazdemu jaky je frajer: ma obsah tak kvalitni ze je schopen sam sebe uzivit bez banneru a podobnych kokotin.
    Jinak musim priznat ze ten Vas server bych odhadoval na schopny preziti za takovych (nebo podobnych) podminek. Sice nesjte Seznam co se tyce navstevnosti, ale uroven mate dobrou a myslim ze kazdy clovek co je ve styku s Internetem si to rad obcas precte. Kolik firem plati predplatne takoveho toho Cipu nebo PC magazine? A kolik lidi si nechava u zamestnavatele proplacet paragony za "odborny tisk"? Ja bych to s tema penezi to OPRAVDU nevidel tak spatne, chce to jen kvalitu a nejaky rozumny a spravedlivy system.
    Takze Vam fandim a jiz zacinam setrit :-D
  • 26. 4. 2001 20:28

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Platit za jednotlive clanky na jednom zpravodajskem serveru je nesmysl, a vsichni, kdoz se zabyvaji koncepcemi a vyhledy mikroplaceni, tohle zamitli, odvrhli, rozcupovali (ja taky).

    Platit za clanky bude mit smysl v prostredi, kde se clanky budou ctenari nabizet podle vyberovych, resp. stanovitelne vyhledavanych charakteristik najednou, v jednom "seznamu" z ruznych zdroju, podle autoru apod. Cili neco jako MyYahoo apod., ale ve smyslu MyFromAnywhere. Casem si kazdy ctenar zavede svoji "citarnu" s aktualizovanymi vybery v jednom chumlu, a co z ni precte, za to neco malo (automaticky) upusti (jiste budou i clanky zdarma).

    Jinak receno - ctenari nebudou obskakovat jednotlive servery, ale budou dostavat tituly z jimi vybranych oblasti z mnoha zdroju.

    Mj. to umozni existenci zcela nezavislych psavcu bez nutnosti se nekde "upisovat" a psat jen pro urcity "vysek" ctenaru, navstevujicich jeden dva servery. Vetsina lidi, kteri by rozlicne autory cetli, o jejich existenci kdesi na nejakych serverech ani nevi (i z casovych duvodu nemohou oblitavat vsude vsechno.). Az to bude, bude pro autory zajimave sledovat zajem o sve vyplody. Je mozne, ze servery pak o ne prijdou, protoze nebude treba nijakych podobnych prostredniku:) Diskusni fora budou moci byt taky provazana s jednotlivymi clanky a diskuse ukladana v houstine pocitacu kdesi na Inetu, zcela necentralizovane.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).