Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Už žádné podfuky s inzerovanými a reálnými rychlostmi připojení, slibuje od nového roku ČTÚ od RRŠ - Ono to je s tím měřením rychlosti připojení...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 12. 2020 13:06

    RRŠ

    Ono to je s tím měřením rychlosti připojení vůbec ošidné, protože vlastně není zřejmé "co se to měří".
    Já mám připojení 1 Gbps od routeru na AP, pak to jde AP-AP obvykle kolem 80 Mbps, pak "nevím", ale někde mezi dalšími skoky to spadne na 30 Mbps, síť provozovatele má několik Gbps (do NIXu?) - ale to vůbec nic neříká o tom, jak rychle odešlu data do úschovny nebo je odtamtud vyzvednu. Moje "reálné" připojení pro u mne obvyklé způsoby použití tedy vykazuje rychlosti někde kolem 12/8 Mbps.

  • 29. 12. 2020 13:59

    Net

    Mě by zajímalo, zda se mi vyplatí připlatit vyšší tarif, jestliže mám mít 30 Mb/s, ale mám max 15, tak při 100 nebo 300 Mbit uvidím nějakou výraznější změnu nebo mi to stoupne max na 20... pokud vůbec.

  • 29. 12. 2020 15:26

    RRŠ

    Pro tohle rozhodnutí je potřeba vědět, kde je "úzké hrdlo", kudy víc dat neproteče.
    Kupříkladu pokud je to zpomalení dané vysokou agregací "v domě", pak je pravděpodobné, že zvýšení ze 30 na 100 bude reálně téměř bez dopadu, protože ostatní více dat prostě "nepustí" - tady by pomohla nějaká prioritizace (což se nesmí) nebo vyhrazení minimálního pásma.
    Pokud to zpomalení je dané úzkým hrdlem po cestě (někde "daleko"), pak asi nepomůže nic, pokud to úzké místo provider nenapraví.
    Pokud to zpomalení dělá router (dělí pásmo pro dvě zařízení), pak to pomůže, anžto půlka ze 100 je 50 - a zvýšení z 15 je tedy víc než trojnásobné...
    Těch možností je spousta, bez nějaké analýzy se rozhodujete naslepo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).