Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Většina českých i-shopů porušuje zákon od Pavel K - mam modelovou situaci. Server Design.stranek.cz je prodejcem pripravenych navrhu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 9. 2003 18:08

    Pavel K (neregistrovaný)
    mam modelovou situaci.
    Server Design.stranek.cz je prodejcem pripravenych navrhu www stranek a jiz vyrobce od ktereho ja zbozi preprodavam ma ve smlouve zakotveno, ze nebude prijmat prodane zbozi (v podstate soubor .zip) zpet. Problem, je ze pokud by nekdo zbozi zakoupil design a pak ho vratil mophl by tak jednoduse cely system "vytunelovat".

    Existuje nejaka ochrana nebo vyjimka, prave proti temto moznostem.


    Dekuji

    Pavel Kotyza

    http://design.stranek.cz
  • 8. 9. 2003 18:48

    Milan Kvasnica (neregistrovaný)
    Design není zboží. Nejde o kupno-predajnú zmluvu dle občanského zákoníku, ale o nějaký inominát s prvky licenční smlouvy dle autorského zákona.

    Pokud si od Vás stáhnu zipko a některé části použiju a pak budu chtít odstoupit od smlouvy, protože *něco*, tak ty části nemohu nadále používat. Budu-li, poruším autorský zákon a půjdu sedět nejméně na deset let :-).
  • 8. 9. 2003 23:59

    zadara (neregistrovaný)
    Tak si hned u vas zacnem objednavat. Dekujeme za navod, potrebujeme kupu designu zdarma.
  • 9. 9. 2003 9:17

    Ján Matejka (neregistrovaný)
    Děkuji za podnětný dotaz, který reaguje na něco, co v článku výslovně zmíněno nebylo (v článku jsem se snažil citovat zákon, resp, jeho delší zákonné výčty co nejméně - v tomto případě to mohlo být kontraproduktivní).

    Jak v článku píši, výjimky z práva odstoupení od smlouvy jsou stanoveny v ustanovení § 53 odst. 7 ObčZ (příkladmo jsem zde zmínit smlouvy na dodávku potravin, apod.) Zákon však v tomto ohledu ještě dále uvádí, že kromě těch případů, kdy je odstoupení od smlouvy výslovně ujednáno, nemůže spotřebitel odstoupit (podle § 53 odstavce 6) od smluv

    - na poskytování služeb, jestliže s jejich plněním bylo s jeho souhlasem započato před uplynutím lhůty 14 dnů od převzetí plnění (§ 53 odst. 7 lit. a),

    - na dodávku audio a video nahrávek a počítačových programů, porušil-li spotřebitel jejich originální obal (§ 53 odst. 7 lit. d).


    Myslím, že obě možnosti jsou ve Vašem případě použitelné.


    S pozdravem

    Ján Matejka


  • 9. 9. 2003 16:43

    J (neregistrovaný)
    Rek bych, ze v nekterych pripadech by se dalo toto s uspechem zpochybnit.

    "- na dodávku audio a video nahrávek a počítačových programů, porušil-li spotřebitel jejich originální obal (§ 53 odst. 7 lit. d). "

    Pokud si totiz koupite SW (treba hru) v obalu, nemate moznost si precist licencni ujednani bez poruseni obalu. Pokud snim pak pripadne nesouhlasite, jak provedete odstoupeni od smlouvy ? Neni tu jeste nejaka povinost seznamit s tou licenci predem ? Pokud ne, je to zakon naprd.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).