Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Vlastní DVB-T2 přijímač desetina, nebo pětina domácností? ATO vysvětluje rozdílné údaje od xsc2 - PVR v TV má svá omezení. Jednak je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 6. 2018 18:18

    xsc2 (neregistrovaný)

    PVR v TV má svá omezení. Jednak je záznam kódovaný (naprostá idiocie u volného vysílání), takže si nemůžu nic nahrát a podívat se na to třeba v ložnici. A hlavně neřeší (pravda výjimečnou, ale přesně podle zákona schválnosti) situaci, když se chci na něco dívat a něco z jiného programu nahrát. Levný STB vedle je z hlediska PVR opravdu lepší řešení - nekóduje a nekoliduje s TV.

  • 19. 6. 2018 14:51

    xsc2 (neregistrovaný)

    Nevím, jestli je na tom Planeo tak bídně, ale v Datartu nebo Electroworldu lze skutečně mluvit již delší dobu o většině.

  • 20. 6. 2018 11:05

    Nikoloki

    Já jsem si na nahrávání pořídil Octagon SF4008 s 2×DVB-T2 + 1×DVB-S2X tunerem, dovnitř SSD 500 GB a nahrávám z DVB-T o sto šest. Má gigabitový ethernet a funguje i jako NAS a hlavně se dá ovládat přes webové rozhraní z počítače - EPG a z něj programování nahrávek - po nahrání stáhnu do počítače, sestříhnu Avidemuxem a ukládám na NAS 24 TB. Na nic jiného než nahrávání ho vlastně vůbec nepoužívám. Fakt je teda, že Octagon byl za 7,5 kKč a SSD za 5 kKč.

  • 19. 6. 2018 17:21

    Pamětník

    Statistika je ošidná věc. Hlavně záleží na metodice a definici určení kategorie. Na druhé straně mnozí kupující preferují nízkou cenu, která může vzniknout i tím, že v cizině už neprodejné modely lze u nás ještě stále prodat, třeba právě v Planeu. Ona také potřeba vlastnit přístroj s DVB-T2 h265 tunerem neplatí pro 100% domácností. Nejméně asi chybí těm, co přijímají DVB-S. Také abonenti kabelovek zatím nepotřebují tuto výbavu. Jak je velká komunita, která tvrdí, že na TV vůbec nekouká, případně jen jako na monitor k jiným alternativám zdrojům TV pořadů?

    Osobně také považuji za alarmující, jak je malá nabídka PVR (už bych je dnes nenazýval videorekordéry) s tunerem pro další digitální éru. Ani netuším, co za tím je. Nezájem kupujících, neprodejnost kvůli vyšší ceně? Jiné cesty k archivům na webech? Nebo lobování TV stanic za menší výrobu, aby diváci nepřeskakovali reklamní bloky?

  • 20. 6. 2018 7:20

    Petr Svoboda

    Pomoz mi to pochopit. Malá nabídka čeho?
    Měl jsem za to, že PVR je součástí každého televizoru a samostatný přístroj (STB) je snadno dostupný za zlomek ceny kdysi populárních videorekordérů. Jen se v poslední době u STB hodně mluví o absenci HbbTV, která - podle mě - do STB nepatří. Dělá z něj jiný přístroj, nehledě na neopodstatněný (ale podstatný) nárůst ceny. Ale samotných „přístrojů pro záznam“ je na trhu přehršel.

  • 20. 6. 2018 9:45

    Pamětník

    Co si představuji pod pojmem PVR? Již mnoho let, od zavedení DVB-T, využíváme v naší domácnosti 2 přístroje MMC LG MS450H, které nám tehdy nahradily klasické kazetové videorekordéry s analogovým tunerem. Vestavěný HDD 250GB a externí HDD s kapacitou 1TB, dvojitý tuner, nám dosud umožňují naprogramovat záznam více stanic současně, pokud je to třeba a ještě jiný pořad ze záznamu přehrávat. To, že je možné je připojit přes WIFI k internetu a prohlížet videa i z některých webových zdrojů, se u nás moc nevyužívá. Kladem je i to, že se dá záznam kopírovat na jiné médium, nebo z jiného přehrávat, zjednodušuje obsluhu, střih a přeskakování reklamních bloků.

    Budoucí přechod na DVB-T2 jejich použití omezí (nemají DVB-T2/HEVC tunery), jen na záznam z kabelovky UPC, kde asi stále zůstane pár stanic v současném digitálním formátu.

    Adekvátní náhradu pro DVB-T2/HEVC na trhu nevidím, která by měla podobné vlastnosti. Sice by se dalo říci, že při uvedení na trh to již byla spíše kategorie MMC, ale u nás využívaná ve funkci PVR. Současná generace MMC už se spíše zaměřuje na vzájemné propojení všech možných video platforem (PC, NB, tablety, síťová úložiště, mobily, internet a pod.) a už to také bývá trochu vyšší cenová kategorie.

    Ano, i levné STB pro DVB-T2/HEVC už často umožňují aktivovat funkci PVR, ale je to neadekvátní náhrada. Možná by se daly modifikovat některé "kombajny" pro DVB-S, u kterých by se satelitní tunery daly vyměnit za DVB-T2.

  • 20. 6. 2018 13:38

    Petr Svoboda

    Já si myslím, že PVR má s novějším televizorem k dispozici i ten, kdo o něj nestojí. A víc souběžných záznamů lze řešit separátními STB v pořizovací ceně několika stokorun. Namítneš, adresování RCU. Ano, ale i ty máš dva stejné. Navíc se obávám, že obsah zkratky PVR svým požadavkem už maličko, drobátko přesahuješ. Tak mi to na „slabou nabídku“ neukazuje.
    A díky příspěvku Nikolokiho vím, že i pro fajnšmekry na trhu silné a vybavené strojky existují.

  • 20. 6. 2018 14:17

    Nikoloki

    Jo a ještě jsem zapomněl, že ten Octagon umí taky streamovat vysílání po síti - takže často u počítače něco řeším a přitom si na něm v okně pustím "bokem" třeba nějaký "kecavý" TV pořad …

    http://jdem.cz/d856p5
    http://jdem.cz/d856q9

  • 19. 6. 2018 13:20

    ml1 (neregistrovaný)

    "Na trhu se již minimálně dva roky prodávají v drtivé většině DVB-T2/HEVC televizory..."
    Můžu se zeptat, na kterém trhu kdo přišel k této myšlence? I dneska je to pořád s bídou polovina televizorů, o videorekordérech ani nemluvim (ze 17 nabízených typů jsou to pouze 4 s T2 a 2 (slovy DVA) s h265). Podobně jsou na tom televizní tunery do PC. Snad jen set-top-boxy jsou z většiny na T2 (odhadem >90%). V loňském březnu po spuštění T2 jsem byl šokovaný tím, že zhruba ze třicítky televizorů v regálech (a prospektech) planea umělo tento nový standard nanejvýš pět. Nyní je situace o něco lepší, ale víc jak 50% to prostě neni (a tady by zase mohl někdo namítnout, že počet typů neni totéž co počet prodaných kusů, teoreticky ty co nový standard neumí jsou odsouzeny na věčný pobyt v regálu, ale prakticky se někdo najde, kdo je koupí ať už z nevědomosti nebo v nějaké akci typu settopbox zdarma).
    Rozdílná čísla se dají vysvětlit jedním slovem - statistika! A hlavně odlišný význam těch čísel, který je už jasný ze slovního popisu a je úplně jedno jakou metodikou se zjišťovala (počet prodaných televizorů (navíc ani dnes nemají všechny T2 jak píšu výše) / počet domácností vybavených televizorem s T2 / počet domácností přijímajících T2). Naše domácnost se minulý měsíc zařadila do prostřední skupiny nákupem videorekordéru s T2 (televizi se o DVB ještě ani nesnilo, ale zatím se těší dobré kondici, tak proč ji vyhazovat), ale nikoliv do třetí, protože stále ani víc jak půl roku po zahájení vysílání DVB-T2 k nám jej stále nemáme ve společné anténě a na anténu z okna to nechytnu. Pro nás bude asi významější vypínání, však DVB-T1 nám do STA také před 8 lety zavedli 3 dny před vypnutím analogu. Celkem chápu, že na provizorní (přechodové) multiplexy nechtějí do systému STA utrácet peníze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).