Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Vliv novely na start datových schránek od Vojtěch Kment - Zdravím. 1) Při psaní tohoto článku jsem si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 6. 2009 22:53

    Vojtěch Kment
    Zdravím. 1) Při psaní tohoto článku jsem si byl vědom, že panují různorodé názory na zápis SVJ do OR. Zkusil jsem proto www.justice.cz a na dotaz do obchodního rejstříku (sic) mi vypadlo cca 30 tisíc odpovědí. Soudím, že Ministerstvo spravedlnosti (IMHO by mělo mít nejvíce právníků na počet zaměstnanců) by mělo vědět, do jakého rejstříku prostředkuje přístup ... Proto jsem SVJ zařadil ... Nemůže škodit, když si dají pozor.

    2) Byl jsem dnes na konferenci Datové schránky v Hradci Králové. Zde prof. Vladimír Smejkal zastával velmi důrazně názor, že SVJ jsou PO zapisovanými do OR a údaj na datoveschranky.info označoval za omyl.

    Přečetl jsem si nicméně nyní odkazovaný § v zákoně 72/1974 Sb., ovšem velmi podobné znění je i v ObchZ. Nevylučuji nicméně, že o tom ještě může být debata. Prostě tomu věnujte pozornost. Dlouhodobě, budou-li datové schránky úspěšné, pak budou SVJ jistě zahrnuta v každém případě.
  • 8. 6. 2009 9:35

    pavel (neregistrovaný)
    V článku je asi chyba - viz FAQ na datoveschranky.info:

    Musí mít datovou schránku i společenství vlastníků jednotek (SVJ)?

    Nemusí. Společenství vlastníků jednotek není zapsáno přímo v obchodním rejstříku, nýbrž v podrestříku S, tudíž datovou schránku mít nemusí. Datovou schránku si však musí povinně zřídit všechna družstva, tedy i včetně bytových.
  • 8. 6. 2009 7:38

    Arnost (neregistrovaný)
    Podle meho nazoru vlastnikum bytu (spolecenstvi vlastniku) ze zakona nevznika povinnost k pouziti datovych schranek. Nikde v zakone nejsou uvedeny (nevsiml jsem si), jsou uvedeny pouze "pravnicke zapsane v obchodnim rejstriku" a to nejsou SVJ - ty jsou zapsany ve vlastnim rejstriku - v rejstriku spolecenstvi vlastniku jednotek (viz 451/2001, paragraf 10).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).