Hlavní navigace

Vnikne britská policie do ekvádorského velvyslanectví v Londýně, aby zadržela Assange?

16. 8. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Julian Assange, zakladatel WikiLeaks, se již od června skrývá na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, a požádal tuto zemi o azyl, aby se vyhnul vydání do Švédska, protože se obává následného předání do Spojených států. Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiño vystoupil včera s prohlášením, že Ekvádor obdržel od britské vlády písemnou výhružku, že Británie vstoupí na půdu velvyslanectví násilím a Assange zatkne. Takový zákrok by však byl vnímán jako porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických…

Julian Assange, zakladatel WikiLeaks, se již od června skrývá na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, a požádal tuto zemi o azyl, aby se vyhnul vydání do Švédska, protože se obává následného předání do Spojených států.

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiño vystoupil včera s prohlášením, že Ekvádor obdržel od britské vlády písemnou výhružku, že Británie vstoupí na půdu velvyslanectví násilím a Assange zatkne. Takový zákrok by však byl vnímán jako porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích.

Britská vláda pohrozila, že využije zákona o diplomatické a konsulární půdě z roku 1987, který jí umožňuje statut diplomatické půdy odvolat. Zákon byl odpovědí na smrtelné postřelení britské policistky střelbou z libyjské ambasády v roce 1984. Britská policie poté budovu po jedenácte dnů obléhala, ale nakonec nechala její osazenstvo Británii opustit.

Sir Tony Brenton, britský velvyslanec v Moskvě v letech 2004 až 2008, se vyjádřil pro The Telegraph, že využití tohoto zákona v případě Assange by „znemožnilo“ práci britských diplomatů ve světě.

MMF24

Ekvádor výhružky od Británie ostře odmítl, a sdělil, že odpověď na Assangovu žádost o azyl vyhlásí dnes v poledne GMT (ve dvě hodiny SELČ). I kdyby Assangovi azyl udělil a Británie na velvyslanectví nevpadla, britská vláda však Assangovi neumožní Británii opustit; po vyjití z budovy by jej ihned zatkla.

Před budovou se dnes shromažďují protestující i policie, nad budovou krouží vrtulník.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).