Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Vydělat na fotografiích můžete i bez fotobanky od Dan - Autor článku sice nalezl možné způsoby výdělku, nicméně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 8. 2009 10:30

    Dan (neregistrovaný)
    Autor článku sice nalezl možné způsoby výdělku, nicméně ten článek je trochu nedotažený a nedá se hovořit o výdělku. Pokud jsou fotky natolik dobré, je asi nejlepší je prodávat skutečně na fotobance, nebo jít přímo na cestovky (spíš náhoda, většinou mají už vlastní) . TO se ale týká pouze promile lidí s fotocitem. Pokud máte fotky průměrné, pouze na nich nevyděláte vůbec nic. Vidina umístění fotek na nějaký blog je sice krásná, ale v takovém případě Vám na blog polezou pouze lidé díky virálu nebo na základě zpětných odkazů, to ale v případě průměrných fotek nenastane. Pouze nahrát fotky na blog, osázet to PPC a affiliate je tak akorát ztráta času. Pokud vezmete variantu, že k daným fotkám také napíšete popisky míst, už se dostáváme úplně někam jinam (už to není focení, ale tvorba webu) a podle mě je lepší využít některé z webů, které nabízejí provizi z vašich zážitků z cest (neznám jich tolik, ale viz odkazy výše), převezmou za Vás marketing a máte mnohem větší šanci se chytit a časem něco vydělat. Samotné fotky na osamoceném blogu přinesou (ať nepřeháním) řádově jednotky lidí denně a nevydělá to vůbec nic (pokud nejste vyloženě nadaný tvor co dokonale fotí a píše).

    Ještě poznámka k affiliate. Určitě existují dobré affiliate, nicméně při vyjmenování Invie stojí mnoha webmasterům chlupy na hlavě - předpokládám že jste spíše vycházel z obecného hype, než z reálných výsledků (které jsou dost ubohé). Webmasteři by se nejspíše podivili nad ročním výdělkem v takovém případě :)
  • 1. 9. 2009 1:43

    Kuba Turek (neregistrovaný)
    S affiliate programy máme velmi špatné zkušenosti. I když budete mít sebelepší web, blog a pod., tak se můžete rozkrájet a nic nezískáte, pokud bude zadavatel prodávat špatný nebo drahý produkt, případně na něj vyrobí špatnou reklamu.

    Nevýhodou také je, že nemáte v rukou informace, jak jsou vámi přivedení klienti zúčtováni a zda a kolik byste měli dostat od zadavatele peněz. Méně seriozní zadavatelé toho mohou využít ve váš neprospěch.

    Když už chcete na amatérských fotkách něco vydělat, tak je nejsnazší a nejbezpečnější cesta upíchnout je na některém cestovatelském a podobném serveru. Nabídněte je pokud možno s krátkým a hutným textem vydavateli. Nepište blbosti, co všichni znají, ale pár osobních zkušeností a něco praktických rad se vždycky hodí.

    Výhodou webu je, že nebude moc vadit vaše neprofesionální příprava (vydavatel se bude textem a fotkami buď nadstandardně editorsky zabývat, nebo ho do vydání naopak plácne bez jakýchkoliv úprav). To mainstreamová média neděljí - potřebují profesionální produkt z jedné vody na čisto.

    Dostanete honorář pár stovek korun za jeden materiál. Pořád je to ale lepší než nic.

    Pokud vím, tak honoráře vyplácejí např. http://www.treking.eu (turistika) http://www.turistika.cz (turistika, platí nějakým podivný podílem z tržby) http://www.hedvabnastezka.cz (nezávislé cestování) http://www.raft.cz (vodáctví) http://www.idnes.cz/cestovani (masňácké cestování) a taky my http://www.horydoly.cz (veškeré outdoorové aktivity)
  • 31. 8. 2009 10:06

    Fousman (neregistrovaný)
    Jedním ze serverů (v češtině) je třeba Tixik.com. Pro ilustraci třeba http://cs.tixik.com/image-44521.htm - fotka jedné z nejkrásnějších pláží světa v Thajsku. Pokud někdo ale očekává zajímavé výdělky, musí být opravdu trpělivý. Na druhou stranu existují služby jako Panoramio, kdy můžete využít pro ilustraci svého obsahu i fotografie cizích autorů. Autoři fotografií (nebo dalšího obsahu) mohou vydělávat už i na zavedených webech a využít jejich pozice na internetu. Příkladem může být opět Tixik.com http://cs.tixik.com/info/partner_terms/ nebo třeba Turistika.cz http://www.turistika.cz/texty/penize-za-zazitky-prace-z-domova .
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).