Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Vyhledávání aktuálních zpráv od Michal Illich - > Platí to i pro oslavované Jyxo. Co tím...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 3. 2003 11:01

    Michal Illich (neregistrovaný)
    > Platí to i pro oslavované Jyxo.

    Co tím chtěl básník říci?

    Dívám se na ty výsledky, na které autor odkazuje, a je tam to, co by tam mělo dle mého skromného názoru býti: odkazy na zdroje, zabývající se válkou v Iráku.
    Jejich pořadí bych sice radši viděl jiné, ale relevantní jsou všechny: hned na první stránce jsou přímé odkazy na válečné speciály od Novinek, od Zpravodaje, od Respektu, od Českého Rozhlasu, dál odkaz na tématickou stránku Greenpeace, zbytek vyplňují články z posledních dní... co je na tom špatně?

    Pokud chce autor řict jen to, že když chcete pouze články z poslední doby, máte použít vyhledavač článků z možností filtrovat či řadit podle data vydání, tak se s tím nedá než souhlasit.
    Pokud ale chce kritizovat (ta věta tak vypadá), nechť je konkrétnější - domnívá se, že je chyba v rozsahu, aktuálnosti či relevanci?
    (pro informaci: Jyxo aktualizovalo databázi naposled dnes ráno v 8:04)

    Úkolem obecných vyhledavačů je prostě poskytnout vám relevantní odkazy na weby, které se daným tématem zabývají. Nic víc, nic míň.



  • 24. 3. 2003 15:28

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Michale, ten clanek neni kritikou niceho, je to pokus najit primereny nastroj pro vyhledavani aktualnich zprav. Zrovnatak nevhodne radi vysledky AllTheWeb nebo Google a myslim, ze je tomu tak dobre, protoze aktualni zdroje nejsou uprednostnovany na ukor za'vaz~ny'ch.

    Ale pokud se ptate, pak ano, postradam nejaky nastroj, ktery by dovolil zmenit razeni vysledku vyhledavani na zaklade relevance, casu a poctu zpetnych odkazu v libovolnem poradi hledisek. Ovsem, nejspis by takovy nastroj mel smysl jen u klasifikovanych odkazu, nehodilo by se to reseni na obecny vyhledavac. Prave proto pisu o blouich, protoze ty prave predstavuji selekci, nad niz ma smysl tenhle druh operaci provadet.
  • 24. 3. 2003 17:48

    Michal Illich (neregistrovaný)
    Zrovnatak nevhodne radi vysledky AllTheWeb nebo Google a myslim, ze je tomu tak dobre

    Tucne vyznacene casti teto vety se zdaji byt ve vzajemnem rozporu. A priblizne o tomtez byl muj predesly diskusni prispevek. Pokud je "tomu tak dobre", tak prece nerikejte, ze je to serazene "nevhodne" ci ze hledat aktualni informace ve fulltextu nema smysl...

  • 24. 3. 2003 19:04

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Žádný rozpor v tom nevidím. Řazení je nevhodné pro vyhledávání aktuálních informací, ale je tomu tak dobře, protože obecný fulltext je určen pro jiný typ zadání.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).