Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Za soukromé maily hrozí výpověď od MT - Požaduji od svých zaměstnanců, aby pracovali podle potřeby...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 5. 2003 11:37

    MT (neregistrovaný)
    Požaduji od svých zaměstnanců, aby pracovali podle potřeby přesčas, a to i nečekaně. Požaduji, aby penzum práce plnili kdekoli, v práci nebo doma, když to jde a jim to více vyhovuje. Můj šéf totéž požaduje ode mě.
    Komunikace je základem výměny informací a nezbytnou pomůckou pro výše zmíněnou činnost.
    Proto považuji - zejména v případě jednoho dvou e-mailů nebo soukromých místních telefonátů denně - za nesmyslné tyto evidovat a eventuálně trestat - celý mechanismus nedůvěry a postihu je obvykle výrazně dražší, než ztráta - nejhorší ztrátou je pocit spolunáležitosti k podniku.Pokud jde o placení spojovacího času u e-mailů - dovedete si představit tu agendu sítání desetin sekundy za přenos?
    Podniky se ostatně neptají, zda člověk v zájmu firmy neemailuje z domova, zda pro firmu nepracuje na soukromém počítači a se soukromým spojením.
    Místo kontrolních mechanismů na blbosti by firmy měly přemýšlet, jak hodnotit skutečný výkon pracovníků.

    Nebude-li zaměstnanec psát e-maily, může si přece číst noviny nebo psát SMS- ten čas prostě profláká, bude-li chtít a dovolíme mu to.
    Už aby všechny firmy měly neomezené připojení na internet, pak by snad tyto hnidopišské a advokáty živící nápady ustaly. Umím si představit, že pro firmu může být užitečné dohodnout s providerem spojení nižší cenu a většině svých zaměstnanců pak zaplatí trvalé připojení k internetu, což zvedne jejich kvalifikaci i vazbu k podniku (a firma to odečte z daní).
  • 6. 5. 2003 12:09

    cc (neregistrovaný)
    Potom Vám blahopřeju k zaměstnancům.
    Ale ono vůbec nejde o čas odeslání mailu, jde o čas, který je věnován jeho napsání. A ten už může být hodně dlouhý, stejně tak jako surfování po netu.
    Z vlastní zkušenosti vím, že když se do něčeho na neut "zažeru", tak hodina je pryč ani nevím jak.
    Pro jistotu: Živím se sám, internet si platím sám a prosurfovaný čas si samozřejmě musím potom taky nahradit sám :-).
  • 6. 5. 2003 16:40

    Cowley (neregistrovaný)
    Souhlasim, ze "nebuzerovani" zamestnancu se da povazovat za jeden z benefitu a obvykle si ho zamestnanci ceni vice nez (treba) placene posilovny nebo bazenu. Nakonec je vseobecne znamo ze priznive klima ve firme zvysuje pracovni vykony.
    V tomto pripade si myslim ze slo o zastupny problem proc vyhodit zamestnance a tomu slouzi ke cti ze na nej zamestnavatel nedokazal najit nic jineho.
    Nejsmutnejsi ale na tom je ze vysledek takoveho soudu je velmi nejisty a v podobnych pripadech se rozsudky mohou diametralne lisit. Ale to uz je jina pohadka.
  • 6. 5. 2003 16:48

    ferda (neregistrovaný)
    S povdekem reaguji na Vas nazor. Nastesti pracuji v podobne firme. Pro meho sefa jsou meritkem splnene ukoly. Jsem placen za svuj vykon, ne za to ze sedim 9 hodin v praci. Takze k vyuzivani emailu a internetu vubec je firma tolerantni. Na oplatku, ja ani nikdo z mych kolegu toho nezneuzivame (jako zamestnanec v one kauze).
    Klidne muzu stravit polovinu dne surfovanim po internetu, pokud se mi podari vse dodat vcas a kvalitne. Na oplatku pak samozrejme kdykoli, kdy je treba neco dopracovat, zustanu i dlouho do noci.
    Proste je to vztah zalozeny na vzajemne duvere a pro me je duvera jednou z dulezitych pracovnich podminek. Dle zkusenosti mych a mych znamych to takhle funguje spise v mezinarodnich firmach, proc cesti zamestnavatele na vztah zalozeny na duvere nepristupuji? Myslim, ze cesky pracovnik (od urcite urovne) ma pracovni moralku plne srovnatelnou s moralkou beznou v americkych ci zapadoevropskych firmach.
  • 6. 5. 2003 22:27

    cc (neregistrovaný)
    Klidne muzu stravit polovinu dne surfovanim po internetu, A v tom to právě je. Být majitelem této firmy, budu přemýšlet, jestli tam náhodou nemám lidi navíc, když půl dne nemají co dělat. Není to náhodou ten důvod naší nízké produktivity?
  • 7. 5. 2003 7:46

    Vaclav Kabat (neregistrovaný)
    nekdy je prace narazova.. jste treba zavisly na specifikaci od nekoho nebo tak neco podobneho.. proboha, na pasu to funguje jak rikate, ale tam zase neni internet apod :-)
  • 7. 5. 2003 9:06

    Jezevec (neregistrovaný)
    Asi jste nepochopil, ze jde o priklad. Muze se stat, ze vase prace je zavisla na nekom jinem, neco se pokazilo a Vy nemate momentalne co delat. Pak si myslim, ze je daleko lepsi, kdyz si browsite po webu, nez kdyz "vykecavate" se spolupracovniky.

    Pokud zamestnavatel pozaduje praci prescas v pripade ze je treba neco urychlene dodelat, musi ve firme panovat dobre vztahy. Jinak mu zamestnaci brzo utecou jinam.

    O produktivite prace mi radsi nemluvte, pokud vim, tak v EU je cca 30% pracovni doby probrowseno na webu (tam kde je pristup).
  • 7. 5. 2003 17:15

    MT (neregistrovaný)
    Trefa, jsme skutečně částečně zahraniční firmou a působíme v zahraničí. To ovšem neznamená, že tu nemáme vyžírkovské Čecháčky, kteří kradou pracovní dobu i toaletní papír. Ty se snažím dusit, ale přijali je čeští personalisté (ruka ručku myje, ale špinavou vodou), takže se jich nemůžeme zbavit.
    Až majitelům dojde, že kvůli zkorumpované personálce já ztrácím půlku svého času organizací někoho, kdo zabírá místo lidem, kteří by se rádi a s radostí organizovali sami, vyhodí v první řadě personalisty.
    Ale máme tu i českou kvalitu,, která je lepší, než západoevropští domorodci, a z níž mám radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).