Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zahraniční investor vstoupil do projektů H1.cz a Jyxo od JarmilX - Docela by mě zajímalo co to konkrétně pro...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 2. 2006 10:53

    JarmilX (neregistrovaný)
    Docela by mě zajímalo co to konkrétně pro jyxo.cz znamená vstup zahraničního investora ?

    Konkrétně to myslím ve vztahu k pěnezům, projektu, budoucnosti, atd.

    Je to snad tak, že jyxo.cz prodalo část své firmy za blíže nespecifikovanou částku ?
  • 2. 2. 2006 15:03

    Lresult (neregistrovaný)
    Základní jmění a tržní hodnota firmy jsou ale přece úplně jiné věci. Když má společnost základní jmění 200 tis a vy chcete 1/4 koupit, tak to neznamená, že zaplatíte 50 tis. Zaplatíte 1/4 tržní hodnoty, která může být třeba 50 mil.

    Základní jmění z komerčního hlediska neznamená vůbec nic. Je to prostě jen částka, kterou společníci složili, když firmu zakládali.
  • 2. 2. 2006 11:14

    Jan Kálal
    Když si necháte vyhledat Jyxo.cz podle názvu v obchodním rejstříku (http://www.justice.cz), zjistíte, že se jedná o společnost s ručením omezeným. Podle dosud neaktualizovaných údajů má celý obchodní podíl Michal Illich, který zaplatil také 100 procent základního vkladu 200 tisíc. Uvidíme, jaká čísla se tam objeví za Centralway Holding (příp. Investment) AG.

    U firmy Anima Publishers odpovídá 34 procent obchodního podílu v rukou Centralway poměrné částce 68 tisíc ze základního jmění. Invia.cz má oproti tomu finanční krytí výrazně neproporcionální. Firma Tutor, s.r.o. vlastní čtvrtinový díl, a složila přitom jen 150 tisíc základního kapitálu. Centralway Investment AG má "pouze" 51 procent, i když vložila do společnosti jedenáct milionů. Odhadoval bych, že situace Jyxa a H1.cz bude kopírovat spíše případ Anima Publishers, a ne Invie, ale čísla ukáže až aktualizovaný rejstřík. Dodávám také, že výpisy z Internetu jsou pouze orientační - mohou být tedy nepřesné.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).