Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zaměstnavatel poštu zaměstnanců číst může od mild - Panove, je velmi zajimave pozorovat, jakym smerem se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 2. 2003 1:38

    mild (neregistrovaný)
    Panove, je velmi zajimave pozorovat, jakym smerem se posunuje diskuse, puvodne k clanku "Zamestnavatel postu zamestnancu cist muze". Podle nekterych nazoru soudim, ze by titulek mohl byt treba "Je amoralni okradat sveho zamestnavatele?" Prekvapuje me, ze ze spousty nazoru vyplyva, ze neni a jeste se citite ukrivdeni. Cas pracovni doby mate vyuzivat pro toho, kdo vas plati. Tzn., ze nemate psat soukrome mail a ze nemate prijimat a cist soukrome mail (proc potom uz ne rovnou knizku?). Majetek zamestnavatele (v tomto pripade PC, SW, pripojeni) mate vyuzivat pro firmu (pracovni cinnost). Nerikejte mi, ze kdyz uz pisete/ctete soukromy mail, ze soukrome nesurfujete. Staci se podivat na casy odeslani prispevku na teto strance (pokud jste si na to nevzali dovolenou). A rozlisovat, je-li moralnejsi okradat velke korporace nebo mensiho podnikatele mi pripada jak za totace, kdy se mezi lidem obecnym tradovalo, ze ukrast neco v podniku nevadi, protoze to nebude chybet, ale ukrast neco sousedovi je lumparna. Doporucuji panovi, který tady chtel polemizovat s vyrokem "platit soukrome aktivity z vlastni kapsy" a zda se mu normalni, ze by zamestnavatel mel s radosti platit soukrome telefony, popr. jizdy autem (a co jeste? - zpytujte),aby si zkusil byt zamestnavatelem (anebo alespon zkusil soudne kalkulovat). Ono "zahrnou do nakladu" znamena nejdrive na ty naklady vydelat, ale take si musi uvedomit (jako zamestnavatel), ze kdyby tyto naklady nebyly, byl by to zisk, ze ktereho by zaplatil x% dani a zbytek muze investovat nebo si uzivat, atd.. Opravdu to zkuste, zadluzte dum a rodinne stribro, zacnete podnikat, zamestnejte par lidi, dobre jim zaplatte a pak s klidem sledujte, jak tito lide utraceji vase vydelane penize za telefonovani, surfovani, jizdy autem, kopirovani, atd. a jeste v pracovni dobe.
    Pokud to povazujete za normalni, tak si toto naturalni plneni se zamestnavatelem sjednejte. Pocitam, ze pokud na to pristoupi, bude to muset skutecne zahrnout do nakladu(ale kalkulace)a nekde bude muset usetrit a snizi vam plat. Nebo bude muset zdrazit sve sluzby(vyrobky) a mozna v konkurenci neobstoji a zkrachuje. Jednoducha rovnice naklady+zisk=cena produktu. A nebo jste takovy profik, ze vam to umozni.
    Ale zaverem - cele je to o tom, ze zamestnanec ma na pracovisti vykonavat cinnost, na kterou byl pracovni pomer sjednan. Vsechno ostatni je poruseni pracovni kazne a konkretne zde uvedeno jeste okradani zamestnavatele. Pokud tedy zamestnanec bude delat pouze to, co ma, nebude mit zadne prijate/odeslane soukrome e-mail a tudiz mu nebude co cist. A pokud je mit bude a bude si stezovat, mel by to kazdy soud ci jiny rozhodci organ zamitnout, protoze ve firemnim PC nemaji co delat. Nebot PC skutecne nejde srovnavat se skrinkou na odkladani soukromych veci a z principu neni urceno pro vyrizovani soukromych zalezitosti pracovnika.
  • 20. 2. 2003 9:24

    lub (neregistrovaný)
    No co k tomu říct:
    " A o tom to je "
    Morálka silně pokulhává a dědictví 40 let kdy okrádat podnik bylo normální stále přetrvává. Na druhou stranu v Británii na tom nejsou o nic lépe (až 20% pracovní doby), jen s jedním rozdílem - oni si dobře uvědomují, že to není správné a že za to můžou přijít o práci (je to pokušení je příliš velké).
  • 20. 2. 2003 10:11

    LK (neregistrovaný)
    Predpokladam, ze jsem to byl ja, komu prisel jako dobry vstricny krok uhrada bezneho hovorneho od zamestnavatele, tudiz si dovolim odpoved.
    Diky za nabidku, ja totiz prilezitostne opravdu lidi zamestnavam a budete se divit, vychazim z toho, ze dobre motivovani a spokojeni zamestnanci svou praci odvedou lepe a kvalitneji nez pod hrozbou nejakeho tlaku a postihu.

    Takze jsou slusne placeni a pokud jsem s praci spokojen (coz jsem prakticky vzdy), neresim, jestli si 1-2x soukrome zavolali (vy jste totiz uplne prehledl -predpokladam- mou zminku o tom, ze vseho s mirou. Bylo-li by tech hovoru hodne a/nebo pekne mastne, asi bych to zacal resit).

    Ja si zkratka nemyslim, ze zamestnanec je v pracovni dobe otrok, ktery krome pul hodiny na obed nema pravo si skoncit poslat postu nebo udelat nakup, za predpokladu (a ctete prosim pozorne), ze svou praci odvadi dobre, kvalitne a vcas. Pokud by si chodil na nakup _na ukor_ svych pracovnich vykonu, resil bych to velice razantne.
  • 20. 2. 2003 10:28

    Jezevec (neregistrovaný)
    Jenze pokud ti lide tech 20% pracovni doby nebudou cist web - coz se da leckdy povazovat za sebevzdelavani, ktere sice plati zamestnavatel, ale vyjde jej to rozhodne levneji, nez platit ruzna skoleni, tak budou sedet a "cumet do zdi", ale pracovat stejne nebudou. Naopak, budou pracovat o to mene, protoze pokud nekomu budete neustale stat za zady a kontrolovat jestli pracuje, jeho pracovni vykon rapidne klesne. Ted muzete namitat, co asi delam ted ja, ze tu pisu tuhle reakci. Momentalne cekam, az mi dobehne import dat do databaze. Mezitim zjistuji co je noveho.
    Stejne je to s maily, neni duvod, pokud nekdo neposila maily cely den, aby si nejaky ten mail neposlal. A kdyz uz se tu zminovaly ty auta, pokud vim, je dost bezna praxe, ze zamestnanec dostane auto i do osobniho uzivani, ale aby z toho nemusel platit dane, vykazuji se vsechny jizdy jako firemni a zamestnanec si plati treba ten benzin projety pro soukrome ucely. Takze podvodu se dopousteji oba. Zamestanec neplati dane z uzivani vozidla a zamestnavatel si dava do nakladu i jizdy, ktere by nemel.
  • 20. 2. 2003 12:29

    Blaha (neregistrovaný)
    Další právní pohled na tuto problematiku je na adrese :
    http://hn.ihned.cz/index.php?p=50b000_detail&article[id]=12309320&article[area_id]=10022630&article[sklonuj]=off

    Myslím, že věc je poměrně jasná. S použitím jakýchkoliv pracovních nástrojů, pomůcek, techniky, jakož i nehmotných statků, (výrobních postupů, kontaktů, SW apod.) pro soukromé použití musí zaměstnavatel výslovně souhlasit.

    Řeči o pohodě na pracovišti, vzdělávání, případně doškolování, či vyrovnaném vztahu zaměstnavatel - zaměstnanec jsou socialistické okecávání zneužívání cizího majetku.

    Poskytování možnosti určitým způsobem shora uvedené prostředky použít v omezené míře i pro soukromé účely zaměstnanců je blahovůlí zaměstnavatele.

    Co se ochrany soukromí týká. Můj bývalý kolega pracuje u nadnárodní společnosti, kde přijímá e-maily jak pod adresou obchod@firma.cz, tak pod jmeno@firma.cz. Veškerá příchozí i odchozí e-mailová korespondence je směrována na evropskou pobočku do Německa, zde monitorována a 100% archivována. Při jakémkoliv jednání s obchodními partnery, dodavateli, odběrateli apod. se v rámci firmy jedná v místnosti, kde není žádný pevný telefon, je zákázáno přinášet mobilní telefony i jakoukoliv jinou reprodukční, nebo komunikační techniku (kýmkoliv i zaměstnanci mateřské firmy) a celé jednání je zvukově nahráváno. V určitých případech i videozáznamem.

    Řeči o tom, že v podobné firmě bych nepracoval jsou komické. Je to otázka ceny za mou práci, pokud jako zaměstnanec dostávám 50K měsíčně, samozřejmě že nebudu účtovat 4 hodiny práce v sobotu a shora uvedená pravidla akceptuji. Jedná se totiž o smluvní vztah mezi mnou a zaměstnavatelem. V Americe na to mají takové krásné přísloví, které se netýká jenom pracovněprávních vztahů. "You pay, I go!" A vo tom to je :-)
  • 20. 2. 2003 14:33

    pankreas (neregistrovaný)
    Řeči o pohodě na pracovišti, vzdělávání, případně doškolování, či vyrovnaném vztahu zaměstnavatel - zaměstnanec jsou socialistické okecávání zneužívání cizího majetku.

    To je tvrzeni, nikoliv argument. Zrobna tak muze nekdo tvrdit opak. Zkuste se na to podivat z druhe strany - pokud budu zamestnance motivovat pozitivne a vykonove, usetrim spoustu prostredku na nejruznejsi karabace a dovolim si tvrdit, ze i na mzdy. Ono ziskat odbornika do otrockych podminek bude asi drazsi nez do podminek, kde bude vladnout prijatelna atmosfera. A ze si posle e-maily a cas od casu si precte - cojavim - Lupu? A co ma byt? Kolik to zamestnavatele stoji? Neni sledovani modernich trendu treba na nejruznejsich e-zinech pro zamestnavatele nakonec pozitivni? Ma radeji zaplatit skoleni, nebo motivovat zamestnance tak, aby se spoustu veci naucil "samospadem"? "Pohoda" na pracovisti neni socialisticky kec, je to jedna z veci, ktere bere pripadny zamestnanec v potaz, jestli by chtel na danem miste pracovat. V dusledku tyhle "prijemnosti" (od drobnosti typu pumpy na vodu, kafe po velke zamestnaecke vyhody) vyjdou levneji nez natvrdo preplacet. Samozrejme, ze si kafe muze kazdy koupit. Ale neco to o vztahu zamestnavatele k zamestnanci rika a lide na tyhle drobnosti zda se prece jen slysi, jinak by to nikdo nedelal. Pokud je pracoviste prijemne, lide tam stravi vice casu nez ve vasem podpalubi s karabacem. Verim, ze ten cas vyuziji i k vecem pracovnim. Od urcite castky / zadane odbornosti pak kalkulace s cistym kvantem mzdy funguje s minimalni efektivitou. Nezapomente, ze lide na pracovisti travi pres tretinu sveho produktivniho zivota. Udelat jim z toho galeje k nicemu nevede.

  • 20. 2. 2003 22:20

    mild (neregistrovaný)
    Pan, ktery rika "ve vasem podpalubi s karabacem" a "udelat jim z toho galeje k nicemu nevede", zrejme spatne pochopil princip, o kterem hovorime. A ten zni, ze pravidla urcuje zamestnavatel. Nikdo nechce zamestnancum neco podobneho z pracoviste delat, protoze i sefovi se lepe pracuje tam, kde vladne relativni pohoda. A taky zrejme vsichni vime, jak spatne se shaneji kvalitni pracovnici, takze proc se jich takto neprimo zbavovat? Jde o to, ze zamestnavatel si sam zhodnoti a rozhodne, jake "prebendy" chce zamestnancum poskytnou a take si s tim ponese vsechny nasledky a dusledky, se kterymi muze pocitat (at uz nakladove ci jine, jako problemi s kontrolou posty, apod.). Proste jasna pravidla, ktere musi zamestnanec respektovat. Pokud si vyhody budou urcovat zamestnanci podle sveho uvazeni, popr. by je chtel zamestnavatelum diktovat stat, je to chaos a vracime se do doby rudych odboru a socialismu. To uz to potom mohou rovnou znovu znarodnit a vest delnicky (popr. intelektualni) kadry, ale za cizi penize. Ja se pak necham taky rad zamestnat, budu usinat s cistou hlavou a uz se tesim, jak budete zase cinkat klicema a ptat se, kde ten stat vsechny penize prohospodaril (popr. kdo je rozkradl).
  • 20. 2. 2003 22:58

    pk202 (neregistrovaný)
    No ovšem rád bych Tě ubezpečil, že (soudě dle logů proxyn, kterých jsem už pár viděl) by se o sebevzdělávání jednalo pouze u firem podnikajících výlučně v pornoprůmyslu::)))

  • 21. 2. 2003 9:31

    Jezevec (neregistrovaný)
    jj verim :), tohle ale neni az takovy problem z 80% odfiltrovat.
    OT: Ostatne, pres to, ze na servery tohodle typu nelezu - neni proc, pekna holka ve skutecnosti je lepsi ;), tak pri nejakem tom hledani se proste obcas stane, ze klipnu na odkaz, ktery vede kam nechci. Jeste ze mam blokly vyskakovaci wokna, jinak bych to nestihal zavirat.
  • 21. 2. 2003 13:27

    pankreas (neregistrovaný)
    hm, domnivat se, ze odbory jsou vymozenost socialismu je s odpustenim nesmysl. Za socialismu (v CSSR) naopak odbory svou funkci neplnily. A ze stat urcuje zakladni pravidla? No propana - od toho tu stat prece je, ne? K cemu byste ho pak jinak potreboval? Mimochodem je zajimave, co vsechno z me pripominky dokazete vyvodit, cemu se budu na nejakem namesti divit atd.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).