Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zbořené mýty a realita české digitalizace od Pamětník - Pokud budu moci považovat článek pana Mikuláštíka za...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 11. 2009 11:26

    Pamětník
    Pokud budu moci považovat článek pana Mikuláštíka za soukromý pohled na jedinou z mnoha možných variant vnímání postupu digitalizace, nemám s tím problém. Pokud to ale má vyznít, jako všeobjímající hodnocení něčeho na půl cesty, rozhodně se mi většina jeho tvrzení přímo nelíbí.

    Stesky nad tím, co bylo na začátku prezentováno horlivými novináři normálním divákům podle mne nepadají na vrub technologii DVB-T, ale nezkušenosti většiny těch, kteří si dovolili pronášet zasvěcené prognózy neúměrně brzy. Mohl bych to dokumentovat jen na jediném příkladu. Často se objevuje argument, že kdyby bylo rozhodnuto rovnou přejít na MPEG-4, bylo by vše úplně jinak a lepší. Když ale lze v současnosti číst prohlášení těch, kteří by chtěli začít s dlouholetými experimenty s MPEG-4 právě teď, není tato norma stále ještě trochu předčasná a možná i opět neperspektivní (DVB-T2)? Má se experimentovat s pokusy jakým způsobem vysílat MPEG-4, testovat STB a ty první vlaštovky iDTV s příslušným tunerem. To vše by mělo být zatím určeno jen pro pár fandů DVB, silné TV a vysílatele, za nemalé obětované peníze.

    Ono se nemá přehánět s ničím. Prezentovaná "tkanička", jako postačující anténa pro DVB-T, vyjadřuje asi tu největší publikační chybu. Každý, kdo se v této branži alespoň trochu vyzná ví, že to nemůže být pravdou. Není nad opravdovou anténu, která i pro digitální vysílání zajistí dostatečnou úroveň signálu pro vstupní obvody tuneru i s dostatečným odstupem signálu od šumu a možného rušení. Je pravdou, že digitál není náchylný na některé typické artefakty analogu = šum a "duchy", ale také potřebuje své, protože kostičkování, zamrzání a hvizdy = obdobné neduhy digitálu, také znepříjemňují sledování TV některým divákům. Ať už je to z důvodu amaterismu a nezkušenosti diváků, nebo technické nedokončenosti celé dlouhé a nákladné cesty.

    Samostatnou kapitolou je i přechod na digitál, jako takový. Už v základních kalkulacích se nepředpokládalo, že bude existovat jen jediná platforma digitálu, ale vypomůže a pro někoho bude i prvotním řešením DVB-S a ve velkých aglomeracích i DVB-C a IPTV.

    Za slovo stojí i zklamání nad použitou kompresí. Technicky je to sice jasné, ale každé vylepšení obvykle něco stojí a bohužel se nenašlo dost vůle proto, dodat divákům kvalitní obraz, za cenu = ať to stojí, co to stojí.

    Samostatné téma by si zasloužilo zhodnocení důvodů naší cesty k digitalizaci. To se už zapomělo na argumenty pro zdržování digitalizace? Že není pokrytí, že není dostatečná penetrace STB. Bylo by to snad s MPEG-4 lepší? Ani náhodou. Že to ale není řešení navždy, to by si měli uvědomit všichni. Rozvoj TV technologií pokračuje rychlým tempem a proto musí všichni účastníci digitalizace počítat s tím, že současná řešení nejsou určena pro příští desítky let.

    Závěrečné hodnocení stavu DVB-T mi připadá, že autor zde ani nežil a proto netuší, proč se situace vyvinula tak, jak je a jaké k tomu měli jednotliví účastníci digitalizace pohnutky. To snad na všechno zapoměl?

    Nakonec ještě obligátní poznámka k titulku článku. Proč je opět zneužito slůvka "digitalizace" k pesimistickému účelu. Do digitalizace spadá i DVB-S a pro mnoho diváků tato platforma přinesla plno kladů, o čemž se můžeme dozvědět z mnoha pramenů. Zde snad došlo ke zboření nějakých mýtů? Snad jen těch, že hlavním účelem je honba za možností přijímat tisíce satelitních stanic a možností, trávit večer tím, že bude divák postupně prohledávat své stovky oblíbených stanic, aby si nakonec vybral to nejzajímavější, nejatraktivnější, nejumělečtější a já ani nevím, jaké další "nej".
  • 15. 11. 2009 21:24

    bez přezdívky
    mylite se Jose, nikoli ze "Někomu třeba opravdu stačí Nova, Barrandov, Prima atd."
    ale tyto programy postacuji drtive vetsine ceskych divaku a zadny boom sledovanosti vami uvedenych placenych programu se nekona. Staci se podivat na statistiky sledovanosti, konkretne kategorie "ostatni satelitni a kabelove stanice" :-)
  • 15. 11. 2009 12:24

    bez přezdívky
    Čistě teoreticky by se dalo říci, že šnečí průběh pozemní digitalizace velice positivně přispěl ke kultuře tohoto zanedbaného nebo soudruhy lety zdevastvaného národa. Nejen tedy, že v DVB-T lze míti dostupné např. ČRo Wave a ČRo Leonardo. Ale především velký zájem o satelitní příjem a jeho stávající, probuzení se, v ČR a boom, který stále běží, dnes konečně širší veřejnosti (nežli bylo jen pár velkých měst s kabelovkami) přináší NG a NG Wild, History, Discovery, Eurosport atd. Takže to je určitě přijemné. Někomu třeba opravdu stačí Nova, Barrandov, Prima atd. Je to jejich věc. Ale možná takových ubyde a bude jich méně a méně. Nejde a nikdy nešlo o tisíce programů, na to stejně nikdo nemá čas, ale jde, o několik lepších programů a ty jsou dostupné, nabídka je dnes dobrá. Určitě je to lepší, nežli nabídka, která bsyla v roce 2000 nebo nežli v roce 2005. Prostě není špatná. A to je dobře.
  • 16. 11. 2009 10:23

    Horal (neregistrovaný)
    Ale jistěže ano. Pokud to má být náhrada za pozemní vysílání, Nova lidem v nabídce chybět nesmí ani dnes.
  • 15. 11. 2009 12:02

    Pamětník
    Pane Ráczi, na Vaší změně sortimentu neshledávám nic nepochopitelného, ani geniálního. Zcela to odráží realitu ve vaší lokalitě. Přece byste si při otevírání nové benzínové pumpy také nepořizoval stojan na NORMAL, případně i s olejem pro dvoutakty. Jen je nutné připustit, že v jiných krajích, třeba v dosahu všech 4 MUXů, nebo tam, kde se digitalizace právě realizuje, se asi sortiment ve takto specializovaných prodejnách zatím trochu liší. Nedovedu si dnes ani představit exota, který by si chtěl inovovat svojí domácnost relativně "malou" CRT televizí. Že ale nemají všude zelenou "obrovské" placky, spadá také na vrub tomu, že prostě část domácností na tak velkou úhlopříčku nemá místo, ani vhodnou pozorovací vzdálenost.
  • 15. 11. 2009 21:49

    Luboš (neregistrovaný)
    Tato diskuze je o ničem je to o tom že JEDEN MÁ RÁD HOLKY A DRUHÝ VDOLKY,někdo je skromný-stačí mu pár programů SD kvalitě jako mě a druhý si potrpí na mnoho programů v HD kvalitě ikdyž to slovíčko mnoho je do budoucnosti.
  • 15. 11. 2009 11:46

    bez přezdívky
    To:Pamětník
    Váš poslední odstavec je naprosto trefný, alespoň v mém regionu a městě. Zde již drtivá většina lidí disponuje set-top-boxem či vlastní TV s integrovaným dig.tunerem. Zájem o Satelitní příjem televize zde stále jž mnoho měsíců graduje. Notabene, 1.prosince otevírám v Domažlicích svůj nový - větší specializovaný obchod pro vše k příjmu digitální televize a satelitní techniku již udávám jaho hlavní prodejní artikl, spolu s plochými televizory (tyto dva segmenty se momentálně nejen v mém regionu stávají jako nejprodávanější). Je logické, že se set-top-boxy zde již skoro neprodávají (byli jsme první region v zavádění DVB-T), zato např.zájem o HDTV sat.příjem se dosti zvyšuje.
  • 15. 11. 2009 22:11

    Horal (neregistrovaný)
    Tak tak. A možná byste mohl škrtnout i ten Barrandov :-). Táhne analog. Dokud v DVB-S nebyla Nova (a nebyla pěkně dlouho), bylo to pro "masy" o ničem. To je celý satelitní boom.
  • 16. 11. 2009 9:27

    Horal (neregistrovaný)
    Hlavně Novou. Nabídka bez Novy byla pro většinu českých diváků o ničem.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).