Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zloděj pracovního času od anonym - U magistrátních úředníků atp. nejde ani tak o...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 12. 2009 22:41

    anonymní
    U magistrátních úředníků atp. nejde ani tak o hodnocení podle výkonu, ale lépe by se uplatnilo hodnocení podle best practices, tj. podle toho kolik práce odvede člověk na stejné pozici se stejným objemem potenciálních zákazníků (nelze často srovnávat maloměsto/velkoměsto) atd.
    Když úředník nemá práci, tak ať klidně hraje karty. A takové situace musí z principu nastávat, protože optimalizovat tak, aby byl zaměstnanec zaměstnán přesně na 100 % nejde, musíte mít mírně přezaměstnáno, abyste stíhal špičky on-time, tj. většinu dní se vám budou část pracovní doby všichni zaměstnanci nudit.
    Je třeba tyto doby rozpoznat (třeba právě podle přístupu do systému, internet atd.), a pak zjišťovat, jestli člověk netráví takto čas i v době, kdy práci má. A to nejde nějak automaticky.
    Druhá věc je dát takovým zaměstnancům v takový čas možnost nějakého osobního růstu, ve stejný čas jim dát možnost třeba dělat online jazykový kurz, osobnostní kurz atd. A nebo třeba jen co nejlépe relaxovat, aby pak byl výkonnější.
    U mnoha zaměstnanců navíc potřebujete "open-mind" - tím, že sledují noviny atd. tak zůstávají v obraze a pomáhá jim to právě reagovat v aktuální situaci a přicházet s aktuálními myšlenkami.
    Tohle je docela komplexní problém, nelze to prostě zjednodušit na nějaký primitivní šuplíček "zloděj pracovního času"
  • 29. 12. 2009 10:12

    bez přezdívky
    No to by asi měl :D V každém případě, když je propustíte, zvýší se nezaměstnanost, tudíž i výdaje na sociální dávky... Jako zaměstnaným vám to může být asi jedno, ale jak k tomu přijdou třeba čerství absolventi?

    Mnohem lepším řešením by bylo zakázat zaměstnávání důchodců ve státní správě, protože takhle je v podstatě platíme dvakrát z jedněch daní (a že nemaj o nic nižší platy, než kdyby důchodci nebyli), což mi přijde dost neekonomický.

    A pak by možná bylo dobré si ujasnit, čemu všemu se tu říká úředník... Jen administrativním pracovníkům a nebo i těm specializovaným, jako třeba právníkům a informatikům, kteří jsou zaměstnáni na úřadech?
  • 28. 12. 2009 7:30

    The_ERROR
    Tak ja mam zrovna mamku "urednici" na mestskem urade a tak mam pohled i z druhe strany barikady a je treba rict, ze ne vsichni urednici si muzou dovolit zevlovat. Kdyz pominu neustaly monitoring jejich aktivit, pak je tu opravdu docela halda prace a nutno podoktnout ze i halda zbytecne prace. Spis nez cpani penez do porad vice uredniku, by meli dat ty penize schopnemu cloveku, ktery by tu urednicinu zpruhlednil, zjednosil a zefktivnil. Kdyz se pak na porade prednasi navrhy na zlepseni systemu pochazejici od tech, co se systemem pracuji, tem kteri by se to meli dozvedet se to bud ani nedostane nebo o tom ani slyset nechteji. Kdyz tak posloucham jak je ten system nastaven, tak se moc ani nedivim, proc je potreba, aby tech uredniku bylo tolik.
    Na druhe strane ji mi jasne, ze vsude se nebude takhle pracovat a nekde jim skutecne tenhle nepruhledny a neefektivni zpusob prace vyhuvuje prave proto, ze neni dohledatelne, kde se co smeli a protahuje.
  • 28. 12. 2009 10:13

    bez přezdívky
    Jo jo, vyhodit... Ale až pak nastoupí nějaký takový bývalý úředník na vaši pozici, budete se divit :-)
    Když je vyhodíte, oni jen tak nezmizí, ale budou shánět práci jinde...
  • 28. 12. 2009 11:03

    Mablung (neregistrovaný)
    Většina z těch středních úředníků nemá praxi/kvalifikaci a po několika letech strávených ve státní správě ani to správné pracovní tempo. Pokud někoho nahradí bývalý úředník, měl by se zamyslet nad tím proč k tomu došlo ...
  • 28. 12. 2009 22:52

    koudis (neregistrovaný)
    V podstatě souhlasím. Jen spousta lidí ve chvíli kdy zrovna s nikým nejedná má jinou práci, kterou přerušili předtím než přišel klient.
  • 28. 12. 2009 1:12

    cc (neregistrovaný)
    Když úředník nemá práci, tak ať klidně hraje karty. Když nemá práci, tak vyhodit. Je jich tam jako much a všechny je živíme. A když po nich něco chcete, tak už nejsou v práci, nebo nemají úřední den, v nejlepším případě jste pro ně obtížný hmyz.
  • 28. 12. 2009 21:46

    Barbar (neregistrovaný)
    Nevím jak si to představujete, ale já jsem třeba spolupracoval na personálních auditech u největších českých bank atd. a NIKDO nemůže mít práci 100% pracovní doby!

    Pokud úředník má práci třeba jenom 7hodin z 8mi hodinové pracovní doby, tak je vše OK. když ho kvůli tomu propustíte, tak kdo bude dělat jeho práci ve špičce, kdy se nahrnou občané/zákazníci?

    Těžko můžete mít např. nějakou pobočku banky nebo úřad a tam 3 lidi na 8hodin a pak někde v záloze dalších 10, kteří přijdou na 3 hodiny denně, když je zavoláte, budou mít stejně hluboké znalosti a zkušenosti jako ti 3 nastálo a pak zase odejdou, až nebudou chodit lidi :-)))

    To by totiž bylo jediné řešení jak by zaměstnanci na pozicích úředníků a lidí v kontaktu s klienty měli práci na 100% pracovní doby.

    Jestli jste si totiž nevšimnul, tak na jakýkoliv úřad nebo pobočku jakékoli instituce nebo firmy nechodí klienti lineárně, ale ve vlnách. Takže někdy je za 2 hodiny potřeba obsloužit 50 klientů, někdy přijdou za 4 hodiny třeba jenom 3.

    Ovšem úředníci a zaměstnanci nemohou pracovat jak vojáci bráníci hradby za středověku - že by někde v zázemí firmy spalo 50 úředníků na palandách a když by se nahrnuli lidi, tak by šli všichni pracovat a když by zase bylo prázdno, tak by pracovalo jen 5 a 45 odpočívalo na palandách :-DDDD

    Ještě by se to dalo vyřešit tak, že by se na úřad objednávalo a nemohl byste si tam přijít bez objednání - pak by přesně vedoucí úřadu věděl, že 05.01.2010 má zajistit vyřízení např. 58 nových občanek a mohl by naplánovat směny daleko přesněji - i tak ale někdo potřebuje něco vysvětlit délším způsobem (třeba důchodci) a jiný úředník by se zase více potkal s mladým člověkem, kterého odbaví místo 30ti za 10 minut a zase by byl 20 minut "nevyužitý".

    Zaměstnanec prostě nikdy nemůže pracovat přesně na 100% :-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).