Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zprávy z Depa (2): Automatické zřízení datové schránky pro informačně gramotné od anonym - Vidím, že je tu spousta znalých uživatelů datové...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 4. 2021 15:05

    bez přezdívky

    Vidím, že je tu spousta znalých uživatelů datové schránky, možná mi pomůžete. Mám s konceptem datové schránky problém na který jsem zatím nedostal uspokojivou odpověď.
    Problém leží asi takhle: když mi přijde do poštovní schránky dopis od úřadu, je to nepopiratelný originál. Stejně tak je originálem i dokument od úřadu v datové schránce. Pokud si tento dokument stáhnu z datové schránky, přestává být originálem, je něčím na způsob obyčejné kopie - a z toho plynou právní důsledky. Abych získal dokument na úrovni originálu, musím projít procesem známým jako "konverze", kde na pobočce České pošty je mi dokument oficiálně vytištěn za poplatek, na způsob ověřené kopie.
    Můžete mi někdo potvrdit, že toto je skutečně pravda?

  • 27. 4. 2021 22:04

    Filip Jirsák

    Není to pravda. Když si dokument stáhnete z datové schránky, pořád zůstává originálem, protože je do posledního bitu shodný s tím, který byl odeslán, i s tím, který je v datové schránce. Můžete z toho souboru udělat třeba milion kopií a všechny budou identické, navzájem nerozlišitelné, a všechno jsou to tudíž originály. Elektronické dokumenty lze totiž kopírovat bez jakékoli změny, takže elektronických originálů může existovat libovolné množství, protože jsou všechny naprosto stejné.

    Naopak když necháte elektronický dokument zkonvertovat, nezískáte originál, ale „pouze“ zkonvertovaný dokument (který má ovšem v drtivé většině případů platnost originálu).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).