Hlavní navigace

ABC italské kulinářské abecedy

[Tisková zpráva] Minestrone, boloňské špagety a lasagne představují ABC italské kulinářské abecedy. Málokdo ale tato jídla umí připravit ve špičkové kvalitě – složitosti lasagní se někdy obává i zkušená kuchařka. Jde o vydatné pokrmy, pohlazení žaludku do podzimních plískanic i nadcházející zimy. Italský kuchař Emanuele nemá chladné počasí rád a umí mu vzdorovat vynikajícím jídlem. Dnes vaří své osvědčené stálice pro automobilového závodníka Arnošta, který přijel na oběd v kabrioletu. Cestou trochu vymrzl a přítel za sporákem už dokončuje tu nejlepší medicínu na zahřátí. Nezapomene ani na piškotové kočičí jazýčky – ideální sušenky k namáčení v kávě i dezertním vínu.

Sdílet

Univerzálně použitelné ragú z mletého masa se nevaří jen v Boloni. Emanuelova varianta slavného pokrmu se připravuje ze směsi předního hovězího, vepřového plecka a bůčku, kuřecích jater a vymačkané klobásy Toulouse. Proto kuchař nejprve navštíví svého řezníka a vybrané maso si nechá umlít před očima. Totéž radí i divákům. Na zpěněném zeleninovém základu pak postupně orestuje mleté maso, klobásu a vnitřnosti a vše zalije červeným vínem. Když se vyvaří, přidá protlak rozmíchaný ve vlažné vodě – na litr vody dvě lžíce pasty. V kastrolu vznikne poměrně řídká hmota, která se musí zredukovat. Proto pomalu vaříme, vaříme a vaříme. Klidně tři hodiny – čím déle, tím chutnější bude výsledek. Italové si stihnout zajít do kostela a na kávu, my si mezitím můžeme připravit polévku minestrone. Nakonec Emanuele provede pár dokončovacích babiččiných rituálů s mlékem a muškátovým oříškem a máme klasickou boloňskou omáčku na špagety, gnocchi či do lasagní.

Minestrone zažene hlad i chlad
Je prý jako naše svíčková, každá rodina přísahá na vlastní osvědčený recept. Emanuele diváky naučí toskánskou variantu zdravé zeleninové a husté polévky minestrone. Zvlášť vaří bílé fazole a ve druhém hrnci restuje nahrubo nakrájenou zeleninu. Kapusta nesmí chybět, stejně jako kořenová zelenina a rajčata, která přidáme jako poslední. Dále opékáme brambory, cuketu, špenát, lahůdkovou cibulku, vše zalijeme vodou a vaříme. Přilijeme měkké fazole i s vývarem. Část polévky propasírujeme a část necháme v rustikální podobě. Když to v hrnci opět všechno spojíme a na talíři pak hustě posypeme parmazánem a zakápneme olivovým olejem, můžeme si pochutnat na nefalšované pověstné minestrone. Emanuelův host Arnošt se na ni už těší. „Jít k Italovi na oběd, to není vůbec špatná volba,“ myslí si, a my mu můžeme jen závidět.

Nebojte se lasagní! Manu vás to naučí
Než přistoupíme k hlavnímu chodu, vyrobíme si bešamel, bez něhož nejdou klasické lasagne zapéct. Potom Emanuele ukáže, jak lasagne bezpečně předvařit a udržet neslepené, což je obávaná procedura. Není to ale žádná věda. Pak už jen vrství těstoviny, bešamel a předpřipravené masové ragú. Poslední vrstvu tvoří nastrouhaný sýr, který udělá tu lákavou, bublavou zlatavou krustičku. Pod Emanuelovou taktovkou je výsledek zaručený, stejně jako spokojená rodina nasycená na několik hodin. Expresní sušenky přivodí závěrečné spokojené vrnění. Proto nezapomeňte sledovat další lekci česko-italského vaření sympaťáka Emanuela Ridiho v pořadu S Italem v kuchyni! Již tuto neděli 15. 11. v 18.00 hodin. Co uvidíte příště? Další evergreen italské kuchyně. Konečně gnocchi!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).