Adobe uvádí Photoshop CS4 a Photoshop CS4 Extended

[Tisková zpráva] Nová verze spojuje výkon pro úpravy s využitím tvůrčího potenciálu ve 3D

San Jose, USA, 23. září 2008 – Společnost Adobe Systems Incorporated (Nasdaq:ADBE) dnes ohlásila programy Adobe® Photoshop® CS4 a Photoshop CS4 Extended, netrpělivě očekávané nové verze profesionálního standardu pro zpracování digitálních obrazů. Photoshop CS4, poskytující plynulé uživatelské postupy, kompletní tvůrčí kontrolu a vyšší efektivitu, využívá vysoký výkon nejnovějšího hardwaru k rozšíření zobrazovacích možností a nabízí rychlejší a pružnější způsoby provádění základních úkonů, jako je nastavení obrazu a maskování. Všechny tyto funkce i mnoho dalších najdete ve verzi Photoshop CS4 Extended, která nabízí uživatelům také pokročilé funkce pro filmové grafiky, podstatně rozšířené schopnosti vizualizace ve 3D a přesnou analýzu obrazů. Programy Photoshop CS4 a Photoshop CS4 Extended budou dostupné jako samostatné aplikace i jako klíčové komponent sad z rodiny Adobe Creative Suite® 4.

„Photoshop vždy přináší špičkové inovace, které posunují hranice digitálních úprav obrazů,“ řekl Kevin Connor, viceprezident pro řízení produktů pro digitální zobrazování u Adobe. „Tato verze není žádnou výjimkou – obsahuje některé skvělé obrazové technologie, které doplňují naše úsilí nabídnout více kontroly, jednoduchosti a rychlosti při každodenních úkonech. Zjednodušení nejpopulárnějších pracovních postupů pro profesionální, technické i domácí uživatele znamená, že Photoshop CS4 přidává nové úrovně přístupnosti ke zlatému standardu softwaru pro digitální zpracování obrazů.“

Kompletní tvůrčí kontrola a efektivita bez námahy
Software Photoshop CS4 nyní umožňuje provádět i dříve nemožné úkoly. Změna měřítka s ohledem na obsah přináší revoluční technologii, která umožňuje uživatelům inteligentně nastavovat velikost a měřítko obrazů jednoduchým tažením myší. Nové režimy automatického zarovnání a automatického prolnutí generují složené obrazy na základě rozšířené hloubky ostrosti a 360stupňové panoramatické obrazy, nyní s plynulým navazováním tónů i barev.

Adobe Bridge CS4 povyšuje hledání, prohlížení náhledů a správu obrazových souborů na novou úroveň výkonu a pohodlnosti, počínaje rychlým startem až po okamžitý přenos obrazů do programu Photoshop CS4. Nová navigace s řádkem cesty a tlačítka výběru pracovní plochy podél horního okraje okna programu Bridge umožňují ihned přejít do toho nejlepšího zobrazení pro každý úkon. Součástí programu jsou také nové ovladače pro import z fotoaparátu, vizuální navigace složkami a karuselové zobrazení pro výběr z velké skupiny obrazů.

Photoshop CS4 využívá pro dosažení mimořádného výkonu také nejnovější hardware grafických procesorů (GPU). Software nabízí plynulé posouvání a zvětšování zobrazení, které uživatelům umožňuje snadno upravovat obrazy při co největším zvětšení se zachováním ostrosti. Nový nástroj pro natočení plátna zjednodušuje natočení obrazu a práci na obrazech pod jakýmkoliv úhlem. Photoshop CS4 pomáhá zachovat co největší volnou pracovní oblast pomocí nového sjednoceného rámce aplikace, rozhraní se záložkami a automaticky se přizpůsobujících panelů, které usnadňují rychlý přístup k pokročilým nástrojům a nabízejí plynulejší způsob interakce s aplikací.

Využití výkonu ve 3D
Photoshop CS4 Extended obsahuje všechny nové funkce verze Photoshop CS4 plus schopnost manipulace se 3D zobrazením snadněji než dříve. Nyní již nebude mít tvořivost žádné limity, protože uživatelé mohou malovat přímo na 3D modely a povrchy, sloučit 2D soubory do 3D obrazů a animovat 3D objekty. 3D modul byl od základu přepsán, aby se dosáhlo vyššího výkonu, umožnila editace vlastností jako je osvětlení a schopnost vytváření realističtějších vykreslení s novým kvalitním ray-tracerem. Profesionálové v oblasti videa mají nyní možnost převést libovolný 3D objekt na zónu zobrazení videa a mohou snadno animovat 3D objekty a jejich vlastnosti. Základní úpravy pohyblivých grafik byly také vylepšeny použitím efektivnějších jednoklávesových zkratek.

„Vylepšení 3D malování v programu Adobe Photoshop CS4 Extended nám ušetří cenný čas, protože umožní našim výtvarníkům malovat přímo na 3D modely leteckých simulátorů ve Photoshopu namísto používání samostatného programu pro malování ve 3D,“ říká Luis Barcena, výkonný viceprezident pro databáze a modelování u společnosti Aechelon Technology, Inc., která je špičkou v aplikacích počítačové grafiky v reálném čase pro školení, simulace a zábavu. „Navíc schopnost provádět místně lokalizované korekce barev v programu Photoshop CS4 Extended nám umožní snadno korigovat a vyvážit simulovaná prostředí a databáze terénů s použitím obrazů pořízených při různém počasí a dosáhnout tak realističtějších a poutavějších uživatelských zážitků.“

Software Photoshop CS4 Extended také nadále rozšiřuje tradiční oblasti použití – umožňuje lékařským profesionálům vykreslit více snímků lékařského zobrazení (sadu obrazů DICOM) do prostoru, který lze prohlížet ze všech stran.

Rozvoj a rozšíření rodiny produktů Adobe Photoshop
Pro rodinu produktů Photoshop je letošní rok nebývalý – byly uvedeny nové produkty a všechny stávající produkty byly aktualizovány. Tento rok začal netrpělivě očekávaným uvedením programu Photoshop Elements 6 pro Mac, který získal ocenění Best of Show na konferenci Macworld 2008. Jarní představení programu Photoshop Express znamenalo pro tuto řadu nový směr – bezplatnou bohatou internetovou aplikaci (RIA) pro všechny, kdo chtějí ukládat, třídit a vystavovat digitální fotografie online s poutavými efekty. V červenci byla provedena významná aktualizace a vylepšení populárního řešení Photoshop Lightroom™ 2 pro zanícené fotografy a následovalo uvedení softwaru Photoshop Elements 7 a Adobe Premiere Elements 7 pro fanoušky fotografování a zpracování videa. Nyní je tady Photoshop CS4 a Photoshop CS4 Extended pro profesionály.

Ceny a dostupnost
Vydání programů Adobe Photoshop CS4 a Photoshop CS4 Extended pro platformu Mac OS X na počítačích s procesory Intel® nebo PowerPC® a pro Microsoft® Windows® XP a Windows Vista™ se plánuje na říjen 2008. Programy budou dostupné přes autorizované prodejce Adobe. Doporučená koncová cena je 18 880 Kč za Adobe Photoshop CS4 a 29 170 Kč za Photoshop CS4 Extended. Ceny jsou uvedeny bez DPH. Budou dostupné také upgrady za nižší ceny. Podrobnější informace o funkcích, zásadách upgradování a cenách najdete na adrese: www.adobe.com/pho­toshop_cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).