Při klábosení nad plným talířem nesmí chybět ani víno! Nejdříve se ale Manu posilní pastou s jatýrky a epizodu uzavře další babiččina vychytávka – rychlá pěna ze zbytků mortadely. Na jarní posezení s dobrým jídlem a v příjemné společnosti zve Televize Prima v neděli v 18.00 hodin.
Manu má chuť na těstoviny z Piemonte. Na tagliolini s játry potřebuje hnízda z tenkých vaječných těstovin, kterým se v Itálii říká andělské vlasy. Dále kuřecí játra, česnek, cibulku, trochu bílého vína a výjimečně máslo – jde o recept ze severu.
Hlavním chodem bude pečená perlička, polodivoká drůbež. Český název vznikl podle vzhledu peří, italský „faraona“ upozorňuje na staroegyptský původ kura. Bořek Šípek má teorii, že perličky vydávají tak nepříjemný a hlasitý zvuk, že jejich chovatele nikdo nesnese v sousedství. Je to ale delikatesa, kterou Manu před pečením obalí ve slanině, aby maso zůstalo šťavnaté. S perličkou upeče i brambory, hodina by měla stačit.
Mrkvový dort s mandlemi je britsko-americký moučník z válečné kuchařky. I když jde o úsporný recept, Emanuele do něj přidá mandle a polije ho citronovou polevou. A náhle je to o něčem jiném! Lehký dezert chutná dětem i dospělým. Bořku Šípkovi tedy určitě.
Závěrečný babiččin tip, co se zbytky ořezků z nejrozšířenějšího italského salámu? Udělejte si mortadelovou pěnu! Maso nakrájejte a s pomocí želatiny, smetany a mixéru proměňte v chutnou pomazánku. Po hodině v lednici ji ještě ozdobte sekanými pistáciemi. A nečekaná návštěva může klidně zazvonit, jste připraveni!