Česká televize: Studio Volby 2008 – sobota 18. října 2008 od 14.00 hodin

[Tisková zpráva] V okamžiku, kdy se v sobotu 18. října ve 14.00 hodin uzavřou volební místnosti, skončí letošní krajské volby a první kolo voleb do Senátu, přesně v tu chvíli zahájí Česká televize své Studio Volby 2008.

Studio Volby 2008 vysílá od 14.00 do 18.45 hodin souběžně na ČT1 a na ČT24. Od 20.00 hodin až do zveřejnění konečných výsledků pak na zpravodajské stanici ČT24. Diváky jím z multifunkčního Studia 6 provedou moderátoři Václav Moravec a Nora Fridrichová. Marcela Augustová bude z virtuálního studia bezprostředně prezentovat průběžné výsledky a grafy, které bude volební tým operativně uvolňovat podle rychlosti sčítání – divákům je předáme, jakmile získají dostatečnou vypovídací hodnotu. Na ČT1 nabídne Redakce zpravodajství rychlý přehled výsledků, dostupných ve 21.20 hod. a konečných ve 23.30 hod.

10hodinový kontinuální přenos zahájíme vstupem z Českého statistického úřadu. Informovat budou během dne jeho šéf Jan Fischer a místopředseda Stanislav Drápal. Shrneme, jaká očekávání měli předsedové jednotlivých politických stran před volbami a jaké aféry poznamenaly předvolební Česko. Podíváme se do stranických sekretariátů, kde budou naši reportéři, a v sídle ODS vystoupí předseda horní komory parlamentu Přemysl Sobotka. O co se v těchto napjatě očekávaných volbách hraje, rozebereme s politologem, profesorem Michalem Klímou.

Ve 14:30 hodin začne blok věnovaný krajským volbám. Podíváme se na vztah lidí ke krajům na základě sociologických průzkumů. Hosty této části budou: šéf agentury STEM Jan Hartl, ředitel Asociace pro komunikaci ve veřejném sektoru Václav Nekvapil a sociolog Daniel Hanzl, který se připojí z našeho studia na Vysočině. Mluvit budeme také se třemi výraznými osobnostmi letošních krajských voleb: z Ostravy se připojí dosavadní hejtman Evžen Tošenovský (ODS), z Brna Michal Hašek (ČSSD) a z Pardubic Roman Línek (KDU-ČSL).

Kromě profesora Michala Klímy okomentuje senátní volby také Ladislav Mrklas, ředitel liberálně konzervativní akademie CEVRO a Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie. Nad prvními průběžnými čísly se zamyslí i přední čeští novináři – vedoucí domácí rubriky Hospodářských novin Jindřich Šídlo, Alexandr Mitrofanov z Práva a zástupce šéfredaktora Respektu Erik Tabery.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).