Citrix XenDesktop umožnil první „tweet“ z vesmíru

[Tisková zpráva] Virtualizace desktopů od Citrixu pomáhá astronautům z NASA zůstat i v kosmu v kontaktu s rodinou a přáteli

Praha, 13. dubna 2010 – Citrix Systems, Inc. oznámil, že NASA začlenila Citrix® XenDesktop™ se špičkovou technologií HDX™ do svojí nedávno spuštěné Crew Support LAN, která poskytuje astronautům na mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přímý soukromý přístup k známým desktopovým aplikacím a webovým stránkám z libovolného místa včetně kosmického prostoru. Nová síť využívá virtuální desktopy obsluhované přes XenDesktop a technologii optimalizace WAN pomocí zařízení Citrix Branch Repeater™, aby byla zajištěna jednodušší, spolehlivější a bezpečnější komunikace. Projekt je součástí širšího úsilí o zlepšení kvality života astronautů během dlouhodobých misí, které má pomoci zmírnit izolaci spojenou s pobytem v uzavřeném prostředí.

Systém byl poprvé použit minulý měsíc palubním inženýrem 22. expedice T. J. Creamerem, když odeslal z vesmíru první update na svůj účet na Twitteru bez asistence jiné osoby. Omezená šířka pásma a značné zpoždění přenosu měly dříve za následek, že tweety musely být e-mailovány na Zemi a manuálně zpracovávány pozemním personálem, než mohly být odeslány rodinným příslušníkům astronautů. Nové řešení virtualizace desktopů dává posádce ISS dříve nedosažitelný přímý přístup k důležitým nástrojům pro osobní komunikaci, jako je Twitter, nebo možnost procházet web, a zároveň snižuje vliv zpoždění síťové komunikace z vesmíru. Virtuální desktopy jsou pomocí XenDesktopu centrálně řízeny a zabezpečeny v pozemním datovém centru a mohou být zpřístupněny posádce ISS prostřednictvím notebooků na vesmírné stanici.

XenDesktop s Branch Repeaterem pomáhají optimalizovat doručování virtuálních desktopů a aplikací posádce ISS a výrazně snižují nároky na potřebnou šířku pásma a optimalizují provoz pro satelitní komunikaci s dlouhou dobou odezvy. Astronauti jednoduše připojí svůj notebook k palubnímu napájení a přihlásí se do systému. Poté se jim objeví známé desktopové pracovní prostředí Windows, které je personalizované pro jednotlivé uživatele a usnadňuje bezpečný přístup k libovolné aplikaci, včetně osobních e-mailů a také oblíbených internetových stránek, jako je Twitter.

„Jsme nesmírně hrdí na to, že jsme mohli spolupracovat s NASA na tomto unikátním řešení poskytování virtuálních desktopů přes satelitní komunikaci, která se vyznačuje velkým zpožděním,“ řekl Tom Simmons, oblastní viceprezident Citrixu pro veřejný sektor. „Těší nás, že máme svůj podíl na tom, že se vzdálenost mezi astronauty na ISS a námi ostatními na Zemi alespoň trochu zkrátila. Tímto projektem jsme dokázali, že naše řešení virtualizace desktopů dokáže doručovat desktopy komukoliv, kamkoliv, kdykoliv a i v těch nejunikátnějších a nejnáročnějších podmínkách.“

O společnosti Citrix Systems, Inc.
Citrix Systems, Inc. (NASDAQ:CTXS) je předním dodavatelem virtuálních počítačových řešení, která pomáhají firmám poskytovat IT jako službu na vyžádání. Citrix, založený v roce 1989, spojuje technologie virtualizace, sítí a cloud computingu do uceleného portfolia produktů, které nabízejí uživatelům virtuální pracovní styl a IT oddělením virtuální datová centra. Přes 230.000 organizací z celého světa spoléhá na to, že jim Citrix pomůže vybudovat jednodušší a ekonomičtější IT prostředí. Citrix udržuje partnerský vztah s více než 10.000 firmami ve více než 100 zemích. Roční příjem v roce 2009 byl 1,61 miliardy dolarů. Více informací získáte na www.citrixnews.cz nebo www.citrix.com.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).