Nejvýkonnější směrovače dneška CRS-1 v síti CESNET2

[Tisková zpráva] Sdružení CESNET instalovalo na konci září v národní síti pro výzkum a vzdělávání CESNET2 v pořadí druhý směrovač Cisco CRS-1/16 (Carrier Routing System), který je považován za nejvýkonnější směrovací systém současnosti. Zařízení bylo instalováno v prostorách Vysokého učení technického v Brně, čímž byl brněnský uzel sítě CESNET2 zdvojen. Uzly páteřní sítě v Praze a Brně jsou nyní připraveny na propojení rychlostí 40 Gb/s.

Nasazení směrovače CRS-1/16 je v českém internetovém prostředí zcela výjimečné. První směrovač CRS-1/16 instaloval CESNET v síti CESNET2 na konci loňského roku, čímž výrazně posílil páteř sítě. Nový směrovací systém zajišťuje vyšší stabilitu a dostupnost služeb sítě, umožňuje masivnější využívání pokročilých síťových technologií a v budoucnu také zvýšení přenosových rychlostí až na 100 Gb/s. Směrovače Cisco CRS-1/16 přinášejí výzkumným organizacím zvýšení spolehlivosti páteřní sítě, větší flexibilitu služeb a prodlouženou životnost systému. Umožňuje jim škálovat kapacitu sítí na novou úroveň a provozovat služby dat, hlasu a videa nové generace po konvergované IP síti. Zároveň poskytuje ochranu investic na dobu delší, než mají stávající směrovače. Navýšená kapacita sítě otevírá prostor pro experimenty s novými typy aplikací, které by v běžném Internetu byly nemyslitelné.

V rámci sítě CESNET2 nahrazují terabitové směrovače CRS-1/16 již výkonově nedostačující páteřní směrovače. Technické řešení využívá fyzického 16slotového šasi, které je s využitím technologie logických směrovačů SDR (Secure Domain Router) rozdělené na dvě části, směrovače P a PE/6PE. Logické P a PE/6PE směrovače jsou virtualizovány na hardwarové i softwarové úrovni s odděleným řízením. Takové řešení je v České republice unikátní. Umožňuje úspory prostoru, napájení a chlazení, současně však zachovává flexibilitu rozšiřování P a PE/6PE části o další volné sloty v rámci šasi. P a PE/6PE směrovače jsou propojeny pomocí rozhraní Packet over Sonet (OC768-POS) o propustnosti 40 Gb/s. Zcela novým řešením je využití 10GE DWDM rozhraní přímo ve směrovači (IPoDWDM princip), které umožňuje přímé zakončení optických přenosových kanálů bez nutnosti konverze, tj. bez použití jinak nezbytných a finančně náročných transpondérů v optické transportní DWDM síti.

Sdružení CESNET bylo založeno vysokými školami a Akademií věd ČR. V současnosti je financováno především z prostředků vládní Rady pro výzkum a vývoj a z prostředků svých členů. Sdružení se zabývá výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní gigabitovou optickou síť CESNET2 určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům sdružení CESNET reprezentuje Českou republiku v projektu budování panevropské sítě GÉANT3 a podílí se aktivně na jeho realizaci. Více na www.cesnet.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).