Hlavní navigace

Jak se vaří dějiny – ČT odvysílá mnoha cenami ověnčený film

[Tisková zpráva] Dokumentárním filmem režiséra Petera Kerekese Jak se vaří dějiny, který měl premiéru v kinech loni na jaře, obohatí Česká televize svoji sváteční nabídku ve čtvrtek 28. října 2010 od 20 hodin na ČT2. Film vznikl v mezinárodní koprodukci, do které se zapojilo i Centrum publicistiky a dokumentu brněnského studia ČT. Vypráví o vojenských kuchařích, o tom, jak každodenní potřeby tisíců ozbrojených a hladových žaludků ovlivňovaly vítězství i prohry státníků po mnoha desetiletích. Diváky zároveň provází událostmi, které změnily historii i mapu Evropy.

Sdílet

Slovenský režisér Peter Kerekes se ve filmu, podobně jako ve svých předešlých dokumentech, zaměřuje na dávnou minulost i nedávnou přítomnost. Prostřednictvím všedních i dramatických příběhů vojenských kuchařů, kteří vařili pro vojáky v průběhu mnoha krvavých válečných konfliktů, provází diváky různými zeměmi, dějinnými epochami a událostmi, jež změnily historii i mapu Evropy. Film vlastně vypráví o tom, jak kuchaři a jejich vojenské kuchyně prožívali a třeba i svým dílem ovlivňovali průběh 2. světové války, konflikt na Balkáně, boje o Alžír, sovětskou okupaci Maďarska a Československa a mnohé další válečné operace. Ukazuje válečné konflikty a klíčové dějinné události z neobvyklého a překvapivého úhlu pohledu.

Film Jak se vaří dějiny je postavený na dvanácti receptech vojenských kuchařů od druhé světové války až po válku v Čečensku, od Francie přes Balkán, až po Rusko. „Hlavními hrdiny našeho filmu jsou obyčejní lidé v zástěrách navlečených na uniformě, jejichž úkolem je starat se o naplnění obrovského žaludku velkého hladového dítěte – armády,“ uvedl Petr Kerekes. „Kuchaři tak ovlivňují náladu a výkon vojáků a svými vařečkami zasahují do dějin.“

Ve filmu se objevuje například Němec Franz Wienhart, který pekl chléb pro hladové vojáky Wehrmachtu, Žid Liepke Distel, který přežil pobyt v koncentračním táboře, Ruska Klavdia Lobanovová, která vařila v průběhu blokády Leningradu sovětským letcům, srbské kuchařky Branka Mudrenić a Ankica Pavlović, které se netají tím, že „vařily proti Chorvatům“ a mnozí další.

Jak se vaří dějiny se pyšní mnoha cenami, mj.:

  • Nominace na cenu Evropské filmové akademie za nejlepší dokumentární film /Prix Arte/
  • Zvláštní cena poroty – HotDocs Toronto, Kanada, 2009
  • Cena FIPRESCI – Mezinárodní festival dokumentárního a animovaného filmu Lipsko, Německo, 2009
  • Zlatý Hugo – hlavní cena v kategorii dokumentů – MFF Chicago, USA, 2009
  • Cena Memorimage za najlepší produkci – MFF Memorimage Reus Barcelona, Španělsko, 2009
  • Vídeňská filmová cena v kategorii dokumentárního filmu – Viennale, Rakousko, 2009
  • Nejlepší dokumentární film – MFF Sofia, Bulharsko, 2010
  • Cena za najlepší střih River run film festival, Winston – Salem, USA

Scénář a režie:Peter Kerekes
Kamera: Martin Kolár
Střih:Marek Šulík
Hudba:Marek Piaček
Více na: www.cookinghis­tory.net

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).