Toulavá kamera spolu s Ivetou Toušlovou, Josefem Maršálem a jejich spolupracovníky objevuje vždy v neděli na ČT1 od 10:00 (v repríze na ČT24 od 21:05) historické pamětihodnosti, krásy přírody a řemeslný fortel našich předků. Do jejich kuchyně teď navíc opět nahlédne letní speciál Toulavá kamera ochutnává Česko. Popíše tradiční regionální pokrmy včetně místa jejich vzniku, zapátrá v muzeích, v kronikách a dalších písemných pramenech. Pokusí se vystopovat zrod těchto specialit. Ukáže, jak se vyráběly kdysi a jak nyní. Zkusí odhalit, proč se některé pokrmy objevily právě v určitém místě. Zajímat se bude i to, zda je místní lidé stále vaří a považují za své „rodinné stříbro“.
„Nacházíme a objevujeme malé firmičky, a nejenom, že jejich výrobky jsou hrozně chutné, ale co mě osobně na tom nejvíc asi baví, jsou příběhy, které se k produktu váží,“ prozrazuje I. Toušlová. Pořad ukáže úsilí lidí, kteří navázali na činnost svých předků. „Letos jsme rádius maličko rozšířili a zabýváme se nejen původními recepty, ale i regionálními potravinami, což je vlastně takový fenomén posledního roku,“ doplňuje J. Maršál. www.ceskatelevize.cz/ct24//regiony/
Kulinářský speciál Toulavá kamera ochutnává Česko získal na MFF Tourfilm 2010 v Karlových Varech Cenu ministra pro místní rozvoj ČR a mezinárodní porotou tohoto nejstaršího filmového festivalu s turistickou tematikou na světě byl oceněn jako nejlepší dílo a v kategorii televizních formátů.
Originální kulinářské speciality nabízí každý kout Čech, Moravy a Slezska. Jde o tradice předávané doslova z generace na generaci. Recepty, mapu navštívených míst, videoarchiv a další zajímavé informace najdete na www.ceskatelevize.cz/program