CZ.NIC pořádá druhý ročník konference ENUM Day

[Tisková zpráva] Praha 21. srpna – Sdružení CZ.NIC, správce národní domény .CZ a registru českých ENUM domén, uspořádá ve středu 17. září konferenci ENUM Day 2. Jednodenní setkání má dva hlavní cíle – přiblížit, co se děje v této oblasti v České republice a ve světě, a prezentovat zkušenosti s nasazením této technologie v praxi. ENUM Day 2 se uskuteční od 10 hodin v pražském klubu Rock Café na Národní třídě.

„Letošní ročník bude věnovaný především praktické stránce ENUM. Chceme ukázat koncovým uživatelům jakým způsobem je možné ENUM zavést a využívat. Proto na konferenci vystoupí zástupci několika organizací, které již ENUM používají, a přiblíží proces zavedení technologie, své dosavadní zkušenosti s ní a výhody, které jim přináší,“ sdělil Pavel Tůma, projektový manažer technologie ENUM v České republice a dodal: „Kromě jiného se podíváme také do telekomunikační budoucnosti, do které nás zavede přednáška věnovaná možnostem telekomunikačních společností fungovat na jiných obchodních modelech než těch, které jsou založené na minutových poplatcích.“

Další informace o konferenci ENUM Day 2, včetně podrobného programu a registračního formuláře, najdou zájemci na internetové adrese enum.nic.cz/e­numday2/.

ENUM v České republice
Sdružení CZ.NIC spustilo systém ENUM do komerčního provozu 22. ledna 2008. V ČR je k dnešnímu dni zaregistrováno 4 597 ENUM domén, které představují 662 308 telefonních čísel. Tento počet domén řadí Českou republiku mezi největší registry domén ENUM na světě. Domény ENUM registruje 20 registrátorů, ve své síti podporují ENUM telekomunikační operátoři IPEX, CESNET, CL-NET a NETWAY. Další se na podporu volání pomocí ENUM připravují.

Systém ENUM využívá v současné době z evropských zemí také Rakousko, Německo, Polsko, Finsko, Rumunsko, Holandsko a Irsko; testovací provoz běží v několika dalších státech. Národní doména ENUM je delegována prakticky ve všech evropských zemích.

Mediálním partnerem konference je server Lupa.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).