HP oznamuje hospodářské výsledky za 1. čtvrtletí 2009

[Tisková zpráva] Čisté tržby za první čtvrtletí vzrostly oproti předcházejícímu roku o 1 %, neboli 4 % v místní měně, na 28,8 miliardy dolarů. GAAP provozní zisk za první čtvrtletí klesl o 5 % na 2,5 miliardy dolarů, zisk na akcii 0,75 dolaru představuje pokles proti 0,80 dolaru o rok dříve. Non-GAAP provozní zisk za první čtvrtletí vzrostl o 10 % na 3,1 miliardy dolarů, non-GAAP zisk na akcii vzrostl z loňské úrovně 0,86 dolaru na 0,93 dolaru. Služby vykázaly rekordní provozní zisk 1,1 miliardy dolarů. Integrace EDS probíhá rychleji, než bylo plánováno.

Praha, 19. února 2009 – Společnost HP oznámila finanční výsledky za první fiskální čtvrtletí, které skončilo 31. ledna 2009. V tomto období dosáhla čistých tržeb ve výši 28,8 miliardy dolarů, což představuje 1% nárůst proti stejnému období o rok dříve a 4% nárůst, pokud se zohlední účinky změn měnových kurzů.

GAAP provozní zisk za první čtvrtletí činí 2,5 miliardy dolarů a rozředěný zisk na akcii podle principů GAAP 0,75 dolaru, což znamená pokles proti 0,80 dolaru v předchozím roce.

Non-GAAP provozní zisk byl 3,1 miliardy dolarů a non-GAAP rozředěný zisk na akcii vzrostl z 0,86 dolaru v předchozím roce na 0,93 dolaru. Non-GAAP finanční informace nezahrnují účetní úpravy ve výši 431 milión dolarů po zdanění, neboli 0,18 dolaru na akcii, které souvisí zejména s odpisy nakoupených nehmotných aktiv, s výdaji na restrukturalizaci a s výdaji souvisejícími s akvizicemi. GAAP a non-GAAP rozředěný zisk na akcii zahrnuje odpis 0,03 dolaru související se ztrátami z měnového zajištění.

„HP si jako lídr trhu vede i v náročných podmínkách dobře,“ řekl Mark Hurd, předseda představenstva a generální ředitel společnosti HP. „Naše tržní síla, disciplinované řízení nákladů a rozmanité portfolio nám umožnily odlišit HP na globálním trhu a získat podíl na klíčových trzích.“

* mld. USD – miliarda amerických dolarů

Informace o využívání non-GAAP finančních informací společností HP najdete níže v části „Použití non-GAAP finančních informací.“ Není-li uvedeno jinak, všechny údaje o tempu růstu v následujícím textu odrážejí meziroční porovnání.

V Severní a Jižní Americe vzrostly tržby o 11 % na 12,4 miliardy dolarů. V Evropě, na Blízkém východě a v Africe poklesly tržby o 3 % a v oblasti Asie a Tichomoří o 11 %, takže v jednotlivých oblastech společnost utržila 12 miliard dolarů, resp. 4,4 miliardy dolarů. Po zohlednění účinků změn měnových kurzů vzrostly tržby v Americe o 13 %, v Evropě, na Blízkém východě a v Africe o 1 %, v Asii a Tichomoří poklesly o 9 %. Tržby mimo Spojené státy v prvním čtvrtletí tvořily 65% celkových příjmů společnosti, přičemž tržby v zemích BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) poklesly proti stejnému období o rok dříve o 22 % a tvořily 7 % celkových příjmů.

Personal Systems Group
Tržby skupiny Personal Systems Group (PSG) poklesly meziročně o 19 % na 8,8 miliardy dolarů, přičemž počet dodaných kusů poklesl o 4 %. Tržby z prodeje notebooků v tomto čtvrtletí klesly o 13 %, zatímco tržby z prodeje stolních počítačů poklesly o 25 %. Tržby z prodeje užitkových klientů poklesly o 19 %, zatímco tržby z prodeje osobních klientů poklesly o 18 %. Provozní zisk divize je 435 miliónů dolarů, neboli 5,0 % tržeb, což značí pokles proti 628 miliónům neboli 5,8 % tržeb o rok dříve.

Imaging and Printing Group
Tržby skupiny Imaging and Printing Group (IPG) poklesly o 19 % na 6,0 miliardy dolarů. Tržby z prodeje spotřebního materiálu klesly o 7 %, zatímco tržby z prodeje užitkového a osobního hardwaru poklesly o 34 % a 37 %. Počet dodaných tiskáren poklesl o 33 %, přičemž počet kusů osobního tiskového hardwaru poklesl o 31 % a počet kusů užitkového tiskového hardwaru poklesl o 39 %. Provozní zisk divize činí 1,1 miliardy dolarů, neboli 18,5 % tržeb, zatímco o rok dříve to byla rovněž 1,1 miliardy dolarů, ovšem 15,5 % tržeb.

Enterprise Storage and Servers
Divize Enterprise Storage and Servers (ESS) vykázala celkové tržby ve výši 3,9 miliardy dolarů, což představuje 18% pokles. Tržby z úložných produktů klesly o 7 % a rovněž tak produktová řada střední kategorie EVA klesla o 7 %. Tržby ze standardních serverů poklesly o 22 % a tržby z produktů Business Critical Systems poklesly o 17 %, zatímco tržby z blade serverů ESS vzrostly o 4 %. Provozní zisk divize je 405 miliónů dolarů, neboli 10,3 % tržeb, což představuje pokles proti 673 miliónům neboli 14,0 % tržeb o rok dříve.

Služby
Tržby ze služeb vzrostly o 116 % na 8,7 miliardy dolarů, a to primárně díky akvizici EDS. Tržby z prodeje technologických služeb se udržely na stejné úrovni. ITO, aplikační služby a BPO vykázaly tržby 3,9 miliardy, 1,6 miliardy a 743 miliónů dolarů. Provozní zisk divize je 1,1 miliardy dolarů, neboli 12,8 % tržeb, což je výrazný nárůst proti 499 miliónům neboli 12,3 % tržeb o rok dříve.

HP Software
Tržby divize HP Software klesly o 7 % na 878 miliónů dolarů. Tržby z portfolia Business Technology Optimization poklesly o 4 %, zatímco tržby z jiných softwarových produktů poklesly o 14 %. Provozní zisk divize je 140 miliónů dolarů, neboli 15,9 % tržeb, což je nárůst proti 49 miliónům neboli 5,2 % tržeb o rok dříve.

Finanční služby HP
Skupina HP Financial Services (HPFS) vykázala tržby ve výši 636 miliónů dolarů, což je 1% meziroční pokles. Objem financování vzrostl o 2 % a čistá aktiva v portfoliu poklesla o 3 %. Provozní marže je 6,4 % tržeb, což představuje pokles proti 6,7 % ve stejném období předchozího roku.

Správa aktiv
Společnost HP vygenerovala v prvním čtvrtletí cash flow z aktivit ve výši 1,1 miliardy dolarů. Ukončila čtvrtletí se skladovými zásobami v hodnotě 7,6 miliardy dolarů, což znamená pokles o dva dny. Pohledávky ve výši 14,8 miliardy dolarů vzrostly o sedm dní. Stav závazků na konci čtvrtletí byl 11,2 miliardy dolarů, což činí pokles o jeden den. Výplata dividend ve výši 0,08 dolaru na akcii v prvním čtvrtletí si vyžádala hotovost ve výši 193 milióny dolarů. Další 1,2 miliardy dolarů v hotovosti užila společnost HP v prvním čtvrtletí k odkupu zhruba 34 miliónů kmenových akcií z otevřeného trhu. Na konci čtvrtletí měla HP 11,3 miliardy dolarů v hrubé hotovosti.

Výhled
HP očekává, že tržby ve druhém čtvrtletí fiskálního roku 2009 poklesnou zhruba o dvě až tři procenta proti stejnému období předcházejícího roku. Rozředěný zisk na akcii podle principů GAAP má být v druhém čtvrtletí fiskálního roku 2009 přibližně 0,70 až 0,72 dolaru a non-GAAP zisk na akcii má být zhruba 0,84 až 0,86 dolaru. Z odhadů non-GAAP rozředěného zisku na akcii za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2009 jsou odečteny náklady po zdanění ve výši zhruba 0,14 dolaru na akcii, jež souvisí zejména s odpisy nakoupených nehmotných aktiv a s náklady na restrukturalizaci.

HP očekává, že tržby za celý fiskální rok 2009 poklesnou zhruba o dvě až pět procent proti předcházejícímu roku.

Rozředěný zisk na akcii podle principů GAAP má být za celý fiskální rok 2009 přibližně 3,19 až 3,31 dolaru a non-GAAP zisk na akcii by se měl pohybovat mezi 3,76 až 3,88 dolaru. Z odhadů non-GAAP rozředěného zisku na akcii za fiskální rok 2009 jsou odečteny náklady po zdanění ve výši zhruba 0,57 dolaru na akcii, jež souvisí hlavně s odpisy nakoupených nehmotných aktiv a s náklady na restrukturalizaci.

Výhled HP pro druhé čtvrtletí a celý fiskální rok 2009 vychází z předpokladu, že přetrvají tržní podmínky z prvního čtvrtletí. Dále HP předpokládá, že měnové kurzy budou mít nepříznivý meziroční dopad na tržby ve výši 7 až 8 procentních bodů za druhé čtvrtletí a celý fiskální rok 2009.

Další informace o čtvrtletních výsledcích společnosti HP včetně podrobné finanční analýzy a prezentace s přehledem finančních výsledků najdete na webu společnosti HP pro vztahy s investory www.hp.com/in­vestor/home.

Záznam konferenčního hovoru společnosti HP k výsledkům za první čtvrtletí fiskálního roku 2009 je k dispozici jako zvukový webcast na adrese www.hp.com/in­vestor/q12009web­cast.

O společnosti HP
HP, největší technologická společnost světa, zjednodušuje používání technologií jednotlivcům i firmám prostřednictvím portfolia tiskových řešení, osobní výpočetní techniky, softwaru, služeb a IT infrastruktury. Další informace o společnosti HP (NYSE: HPQ) jsou k dispozici na webu www.hp.com.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).