IBM zdokonaluje svůj nosný operační systém, rozšiřuje zabezpečení a virtualizaci

[Tisková zpráva] Armonk, USA – 24. července 2007: Společnost IBM představila novou zásadní verzi svého hlavního integrovaného operačního systému – i5/OS – připravovanou na rok 2008. i5/OS verze 6 bude obsahovat výrazně inovované zabezpečení, webové služby a virtualizaci, které zákazníkům umožní vytěžit z jejich IT maximum. IBM rovněž ohlásila, že nabídne „System i“ osazený čipem POWER6, nejrychlejším vyráběným mikroprocesorem na světě.

Doba čtení: 3 minuty

Nová obchodní skupina Power Systems (ohlášená 19. července) bude mít na starosti podnikové produkty řady „System p“ a špičkové „System i“ a umožní společnosti IBM lepší přizpůsobení unikátnímu pohledu a specifickým potřebám velkých podnikových zákazníků. Vytvoření nového oddělení ilustruje zájem společnosti IBM o portfolio špičkových POWER systémů a rovněž trvalé investice do rozvoje integrace a jednoduchosti použití i5/OS.

Business Systems jsou další novou obchodní skupinou, která byla 19. července ohlášena. Ta se s modely System i 515, 520, 525 a 550 (čipy POWER5+) zaměřuje na zákazníky ze segmentu menších a středních firem. Tím IBM otevřeně deklaruje rostoucí zájem o tento segment trhu, na který se zaměřuje ucelenou nabídkou serverů s unikátními vlastnostmi a excelentním poměrem cena/výkon.

Mezi připravované funkce i5/OS verze 6, které zjednoduší provoz IT, patří:

• Funkce šifrování, která firmám umožní vyšší stupeň ochrany citlivých dat prostřednictvím jejich šifrování při ukládání na disky a zálohování na pásky.
  • Podpora virtualizace, která umožní hostování ukládacího prostoru i5/OS oddílu v oddílu jiném. Díky tomu již nebude potřeba, aby každý samostatný oddíl spravoval svůj vlastní, individuální hardware, což klientům usnadní testování a zavádění nových i5/OS aplikací.
  • Nástroje pro jednodušší zavádění a lepší integraci webových služeb a integraci webového aplikačního serveru, které zjednoduší zavádění Java aplikací s minimálními nároky na systémové zdroje a administraci.

Dále budou díky založení obchodní skupiny Power Systems v produktech „System i“ plně využity všechny investice IBM do portfolia skupiny Systems and Technology Group. Například již i5/OS verze 6 využije IBM Systems Director – rozšiřující stávající možnosti správy ve smíšeném prostředí s operačními systémy jako je UNIX a Windows – a vylepšenou integraci a výkon ukládacích zařízení IBM System Storage.

Společnost IBM rovněž ohlásila dostupnost open source databáze MySQL pro stávající verzi i5/OS, která dále staví na nabídce PHP pro i5/OS od firmy Zend z roku 2006. Díky podpoře prostředí MySQL mají zákazníci k dispozici širokou škálu tisíců nových open source aplikací a možností vývoje přímo pro i5/OS. Například SugarCRM plánuje uvedení svého předního open source řešení pro řízení vztahů se zákazníky (CRM) ve verzi pro i5/OS. Společnosti IBM a MySQL AB do budoucna připravují zařazení DB2 pro i5/OS mezi certifikovaná úložiště MySQL na serverech System i, což umožní ještě vyšší integraci se stávajícími daty na i5/OS.

IBM přináší nejrychlejší čip světa do serverů System i Společnost IBM rovněž oznámila, že nový „System i 570“ bude vybaven nejrychlejším vyráběným procesorem – POWER6. Tento výkonný, univerzální systém umožní středním a velkým podnikům dosáhnout nových úrovní provozní efektivity a až dvakrát vyššího aplikačního výkonu, než na systémech s POWER5, a nabídne jim modulární, až 16cestnou konfiguraci.

Střední a velké organizace od IBM žádaly větší možnosti rozšiřovat své systémy s nižšími náklady a bez přerušení provozu. IBM proto na POWER6 i570 uvede novou, flexibilní cenovou strukturu i5/OS, která klientům umožní platit za software, middleware a funkce, které skutečně využívají. V rámci koncepce „plať to, co používáš“ budou nabízeny tři základní konfigurace s licencí operačního systému i5/OS na jeden procesor, přičemž ostatní komponenty – jako jsou aktivace dalších procesorů, Linux, AIX nebo 5250 on-line transakční zpracování – bude možné doplňovat pro jednotlivé procesory podle aktuálních potřeb klientů.

Nový i570 je možné přizpůsobit pro souběžný provoz řady transakčních, administrativních a webových aplikací souběžně, a to až ve 160 oddělených“vir­tuálních” serverových oddílech se sdílenými výpočetními a provozními zdroji v jediném systému. Tato koncepce se zvláště hodí ke konsolidaci serverů s různými typy aplikací, přinášející úsporu prostoru, energie a nákladů na chlazení. Nový POWER6 i570 nabízí flexibilní strukturu s rezervními zdroji na vyžádání (Capacity on Demand), které lze snadno aktivovat souběžně s rozvojem klientova podnikání.

Ceny a dostupnost
System i570 s procesory POWER6 bude dostupný s i5/OS V5R4 během září. Uvedení operačního systému i5/OS V6R1 se plánuje v roce 2008.