Hlavní navigace

Jiří Lobkowicz na zvěřině u Itala

[Tisková zpráva] Emanuele Ridi se společně s diváky podívá na zámek za knížetem Jiřím Lobkowiczem a na oplátku ho pozve k sobě na chalupu. Jakou vybranou krmi přichystá pro milovníka dobrého jídla a vína? Své oblíbené kančí a zajíce. Diváky čeká malý exkurz historický i gastronomický, který neocení jen ti, co divočinu nemusejí. Vegetariány potěší úvodní zeleninová polévka, která každého zaručeně postaví na nohy. A na konec Emanuele udělá zajímavý nápoj z kávy a rumu, který jeho babička vařila dědovi, když se vrátil promrzlý z moře. Nezapomeňte, že svátek dobrého jídla se pravidelně slaví v neděli od 18.00 v Televizi Prima.

Sdílet

Polévka ze záhonu je už podle názvu zeleninová vitaminová bomba. Její základ tvoří silný vývar z bílých fazolí, klasický základ z cibule, mrkve a řapíkatého celeru, kam ještě přidáme celou hrst nakrájeného listového špenátu. Jako správný Ital ji Emanuele ještě ozdobí hoblinkami parmazánu a dochutí olivovým olejem.

Po přehlídce druhů zvěřiny Emanuele připraví kančí podle starého toskánského receptu. Nebude ani na šípku, ani se zelím, protože podusí kančí na víně a čokoládě. Kyselost červeného vína Chianti se spojí s chutí hořké čokolády a kakaa, piniových oříšků a rozinek, prim samozřejmě hraje intenzivní chuť mladého divočáka.

Zajíc na sladkokyselo je našim kuchařským zvyklostem o něco blíž. Základ se orestuje na másle a sádle, tuk se klasicky zapraží. Do omáčky, kam patří suché bílé víno a olivy, přijdou i vnitřnosti z nálevu.

Teplý babiččin ligurský punč, který povzbudil Emanuelova dědu, když se vrátil prokřehlý z rybolovu, je silné espresso s citronovou kůrou a panákem rumu. Ještě před tím, než zahřeje svého konzumenta, se prohřeje obsah sklenice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).