První českou knihu o Wikipedii napsali sami wikipedisté

[Tisková zpráva] Na český trh míří první česká knížka oWikipedii nazvaná Wikipedie: průvodce na cestě za informacemi .Text knihy napsali zkušení čeští wikipedisté, předmluvu přímo jeden ze zakladatelů světové Wikipedie Jimmy Wales.

Zájemci o stále rostoucí internetovou encyklopedii tak dostávají do ruky v knižní podobě návod jak Wikipedii používat i jak do ní přispět. Veřejnosti byla kniha představena na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě. Na 136 stránkách provází čtenáře cestou od uživatele Wikipedie až po jeho spolutvůrce, popisuje práci s jejím webovým rozhraním i zásady vedoucí ke zvyšování kvality článků. Kniha začíná popisem webových stránekWikipedie i jednotlivých článků, aby se čtenáři Wikipedie v jejím obsahu dovedli snadno a rychle orientovat. Následuje popis základů editování a ještě dál pro pokročilejší editory pravidla pro údržbu a zlepšování obsahu Wikipedie. Čtenáři se dovědí i o tom, jak mohou její texty používat pro vlastní autorskou nebo publikační činnost a jak hledání ve Wikipedii nebo její tvorbu zapojit do školní výuky. V knížce se představují i další projekty, které vznikají pod hlavičkou Wikimedia Foundation stejným způsobem, ale přinášejí jiný typ obsahu jako obrázky, jazykový slovník, učebnice a manuály, citáty a další.

Předmluvu napsal jeden ze zakladatelů Wikipedie Jimmy Wales. Čtenářům v ní mimo jiné vzkázal: „Až si přečtete následující kapitoly, zjistíte, co Wikipedie obsahuje a jak vzniká. Díky tomu se lépe naučíte jak ji používat a pak vám bude lépe pomáhat.Také se dovíte, že můžete Wikipedii sami pomoct. Neváhejte s tím, protože vy sami byste ve Wikipedii nenašli informace, které potřebujete, pokud by je do ní někdo vám podobný před tím nevložil.“ Podobná kniha je i ve světovém měřítku ojedinělá.V an­gličtině sice vyšly obsáhlé knihy How WikipediaWorks a Wikipedia:The Missing Manual, v jiných jazycích ale podobná kniha schází. Častěji se nakladatelství odhodlají k vydání knih, které jsou založené na obsahu Wikipedie, například německý Das Wikipedia Lexikon in einem Band.

Ve spolupráci se sdružením Wikimedia Česká republika knihu vydalo nakladatelství Computer Media s.r.o. Běžná prodejní cena knihy je 220 Kč, ze které nakladatel poskytuje různé slevy, např. pro registrované wikipedisty. Více informací o knize najdete na stránce http://kniha.wi­kimedia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).