Ladislav Kulcsár: Půjčovny kol běžící na Windows Azure

[Tisková zpráva] Rozhovor se třetím z výherců soutěže Windows Azure, Ladislavem Kulcsárem ze společnosti The Kite. A o čem? O komplexním řešení automatického půjčování kol HOMEPORT pro obce, města i soukromé subjekty.

Můžete nám představit aplikaci, která v březnu vyhrála nejlepší aplikaci běžící na Windows Azure?

Naše aplikace je součástí komplexního řešení automatického půjčování kol HOMEPORT pro obce, města i soukromé subjekty. TKHS tvoří robustní páteřní IT systém, který zajišťuje automatizovaný chod celého řešení 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Systém automatických půjčoven se sestává z různých typů jízdních kol či elektrokol, výpůjčních stanic – stojanů s bezpečnostním systémem uzamykajícím kola, obslužnou jednotkou a uživatelským rozhraním, výpůjčních karet resp. čipů a systému TKHS.

Proč právě Windows Azure?

Spolehlivost, dostupnost a cena byly těmi nejdůležitějšími aspekty při rozhodování a samozřejmě i to, že dlouhodobě jsme partnerem společnosti Microsoft a vyvíjíme na jeho platformě.

Cloudová platforma Windows Azure, která nabídla veškerou IT infrastrukturu včetně souvisejících služeb ve formě služby, přitom i v pouhém cenovém srovnání, bez přihlédnutí k jakýmkoliv dalším výhodám řešení od Microsoftu, vycházela jako výrazně nejlevnější řešení. Cloudové řešení od Microsoftu tak jen pouhým srovnáním cen vycházelo o 60 % levněji než nejlevnější varianta využívající pronájmu datového centra, což také jednoznačně rozhodlo právě pro tuto volbu.

Veškerá nastavení pro nového provozovatele po stránce zpřístupnění systému TKHS a všech jeho nastavení v Cloudu jsou v rámci hodin, což ve srovnání s dalšími variantami je nejen několikanásobnou časovou úsporou, ale i finanční s ohledem na nepotřebu dokupovat nový hardware. Windows Azure tak pomáhá firmě v maximální míře udržet její hlavní konkurenční výhodu ve formě vysoké flexibility.

Pro koho je aplikace určená?

Aplikaci používají provozovatele půjčoven kol a je nabízena jako součást celého řešení. Systém HOMEPORT je díky své stavebnicové konstrukci schopen vyhovět jak malým provozovatelům – firmám, které automatické půjčovny mohou využít pro posílení mobility svých zaměstnanců uvnitř rozsáhlých areálů, tak pro velké městské aglomerace, kdy je systém tvořen rozsáhlou sítí výpůjčních stanic.

Je možné si ji někde stáhnout?

Stáhnout ji nelze, ale zájemcům systém ráda předvede firma Homeport s.r.o. Zájemci se s celým systémem mohou seznámit na http://www.ho­meport.cz.

V čem byla lepší než konkurenční aplikace, co myslíte?

To nevím, to je spíše otázka na hodnotitele, než na mne. Je však pravda, že systém je využíván nejen v České republice, ale i v několika zemích EU.

Jaké máte s aplikací další plány?

Chceme rozšiřovat počet instalací a vyvíjet systém TKHS dál. Udržovat konkurenčně schopnost znamená rozšiřovat funkcionality a vy­lepšit stávající. V každém případě budeme systém dále provozovat v Cloudu společnosti Microsoft.

Jaké formy provozu a financování nabízíte?

S ohledem na nezbytnost poskytování vysoké míry dostupnosti a flexibility dané aplikace byla zvolena cesta využívající Cloudové služby od společnosti Microsoft. My systém TKHS zákazníkům společnosti Homeport poskytujeme jen jako SaaS a v Cloudu.

Jak jste se o soutěži dozvěděli a proč se do ní přihlásili?

Díky panu Jiřímu Pekárkovi, našemu Microsoft Account Managerovi. Přihlásili jsme se proto, že jsme přesvědčeni, že jde o typické řešení pro Cloud.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).