Mapy Google – Česká republika i celý svět v počítači i v mobilu

[Tisková zpráva] Česky a v mobilu: Podrobná mapa ČR i všech zemí světa. Firemní zápis zdarma: Pomozte uživatelům najít vaši firmu a vložte své kontakty do Adresáře firem v Mapách Google. Moje mapy: Vytvořte si vlastní mapy oblíbených restaurací nebo zážitků z dovolené. API pro vývojáře: Přidejte si do svých internetových stránek Mapy Google

Google Česká republika dnes spouští internetovou službu Mapy Google, která pomáhá uživatelům hledat v mapách, najít trasy a firmy v Česku i na celém světě, vytvářet vlastní mapy nebo vytvořit vlastní detailní firemní zápis v Mapách Google, a to zcela zdarma.

Služba je dostupná v beta verzi na adrese mapy.google.cz a je rovněž ke stažení ve verzi pro mobilní telefony a PDA. Podrobné mapy tak můžete mít při ruce, kdykoli je potřebujete.

Vývojářům dává společnost Google svou mapovou technologii k dispozici v podobě Map Google API. Toto rozhraní pro programování aplikací umožňuje využívat a rozšiřovat funkce map – používat je na firemních webových stránkách a dokonce vyvíjet nové služby postavené výhradně na informacích o lokalitě, ať už jde o portály realitních či cestovních kanceláří.

Mobilní mapy Google v kapse i na cestách
Informace o okolních restauracích, obchodech nebo službách jsou praktické zejména na cestách do neznámých míst. Stejně tak je to i s názvy ulic nebo adresami. K těmto účelům je ideální verze Mobilní mapy Google, která je zdarma ke stažení na adrese http://www.go­ogle.cz/gmm. S tímto pomocníkem budete mít detailní mapy České republiky, ale i celého světa stále v kapse. (Mobilní mapy Google jsou dostupné na většině smartphonů, jako například v přístrojích HTC, ve všech přístrojích s operačními systémy Symbian Series 60 3rd Edition, Windows Mobile a v některých zařízeních s podporou Javy.)

České firmy a služby na Mapách Google
Mapy Google byly připravovány ve spolupráci s řadou českých partnerů. Adresář firem a služeb, který je součásti Map Google, pochází z velké části od společnosti Mediatel, vydavatele Zlatých stránek. Další údaje dodal i TravelGuide (databáze hotelů, penzionů a ubytoven), CREST (databáze restaurací, hospod a hospůdek), World Media Partners poskytli data z projektu CZeCOT.com a Grand Restaurant nabídl rozcestník nejlepších českých restaurací. Adresář je průběžně aktualizován a roste, stejně tak budou i nadále přibývat užitečné lokální informace.

Můžete například vyhledat restauraci ve svém okolí a podívat se na to, jak ji hodnotí sami hosté. Pokud tedy máte chuť zajít na příjemnou večeři v Českých Budějovicích, stačí do políčka pro vyhledávání zadat „restaurace České Budějovice” a obratem získáte seznam gastronomických lokalit v okolí. Každý podnik je označen „špendlíkem” s popisem, který zahrnuje všechny potřebné informace včetně telefonu pro rezervaci nebo adresy pro objednání taxi. A pokud vám večeře chutnala, můžete se s ostatními o svůj názor podělit a napsat komentář. Stačí kliknout na odkaz „Přidat názor”.

Reklama na internetu i bez vlastních webových stránek a zdarma
Do Adresáře firem se mohou přidat místní firmy i samy: na mapy.google.cz/a­dresarfirem se zaregistrují, vepíší svou adresu, telefon nebo vloží fotografii provozovny a otvírací dobu, to vše zcela zdarma. Jejich odkazy se zobrazí přesně těm uživatelům Map Google, kteří jejich produkty nebo služby v dané oblasti hledají. Pro tuto formu reklamy na internetu navíc ani nemusejí disponovat vlastní webovou stránkou.

Moje mapy
V Mapách Google najdete také platformu pro tvorbu vlastních map, vlastní rozcestníky pak můžete rozeslat svým známým a kamarádům. Spolu s odkazem na místo můžete sdílet jakýkoli typ informací – ať už půjde o mapu oblíbených restaurací nebo o fotografie a videa z dovolené. Přidat další oblíbené místo ke své mapě můžete jednoduše: až se vám objeví informační bublina, kliknete na odkaz „Uložit do složky Moje mapy“. Pro tvorbu těchto vlastních map je možné použít i sofistikovanější metody, jako například vytvořit mapplet pomocí Javascriptu a Map Google API.

API: Další využití Map Google
Mapy Google můžete využít pro pomoc návštěvníkům vašich stránek (například zobrazení firmy na mapě, jak Mapy Google využívají Zlatestranky.cz) nebo pro ilustraci (jako například zpravodajský portál Denik.cz). Platforma Mapy Google ale nabízí i nadstavbové využití, díky takzvanému API (rozhraní pro programování aplikací) je možné vytvořit nové služby, které využívají informací o místě. V České republice takto vznikly služby pro vyhledávání realit, koncertů nebo fotogalerie.

„Mapy Google patří mezi nejpraktičtější služby pro internetové uživatele, vlastníky mobilních telefonů a v neposlední řadě je to velmi užitečná aplikace pro firmy. Mapy Google patří ke strategickým produktům společnosti a budeme samozřejmě nadále investovat do jejich kvality s ohledem na potřeby českých uživatelů internetu i českých firem. V tuto chvíli spouštíme jejich beta verzi,” říká Taťána le Moigne, Country Business Manager Google Česká republika.

Jaroslav Bengl, produktový manažer pro Mapy Google, to potvrzuje: „Mapy Google jsou víc než jen digitální mapa, která umí najít místo na mapě a trasu k němu či firmy v okolí. Naším cílem je dodat informacím geografický rozměr, a tak jsme poskytli uživatelům možnost přidávat na mapu další informace a vývojářům navíc programové rozhraní, tzv. API, pomocí kterého mohou mapy nadále rozšiřovat po funkční stránce. Na českém internetu už jsou k vidění velmi pěkné aplikace, které naše mapy využívají, od cestování, realitních serverů až po cenovou mapu piva v Praze.“

Misí společnosti Google je uspořádat a zpřístupnit všechny informace z různých zdrojů z celého světa. Geografický aspekt těchto informací přinášejí produkty Mapy Google, Mobilní mapy Google a Google Earth. České Mapy Google jsou proto velkým krokem správným směrem, který českému uživateli usnadní nalezení toho, co potřebuje, ať už pomocí počítače nebo mobilního telefonu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).