MASARYKOVA AKADEMIE VYZNAMENALA LUKÁŠE HURNÍKA

[Tisková zpráva] Masarykova akademie umění vyznamenala ředitele Českého rozhlasu 3 – Vltava Lukáše Hurníka. Za zásluhy o vysokou hudební úroveň Českého rozhlasu s výchovným zaměřením obdržel Cenu Rudolfa II.

Doba čtení: 1 minuta

Lukáš Hurník se tak ocitl v „elitní společnosti“. Kromě letošních spoluoceněných – pedagoga, básníka a novináře Jaroslava Holoubka, advokáta Miroslava Majera a výtvarnice Karin Spalkové – získali toto ocenění od akademiků v minulosti například zpěvák Karel Gott, bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster, sochař Olbram Zoubek či houslista Jaroslav Svěcený. Mezi laureáty jsou i operní pěvec Luciano Pavarotti či herečka Gina Lollobrigida.

V rámci slavnostního večera byl za přínos do klasického fondu české kinematografie oceněn i oscarový režisér Miloš Forman. Nevládní nezisková organizace, která vznikla na popud Anny Masarykové, vnučky prvního československého prezidenta, ocenila za celoživotní dílo také herečku Vlastu Chramostovou.

„Myslím, že v našich krajích nebyla nikdy nouze o nápadité tvůrce ani vnímavé publikum. Čeho se nám vždy nedostávalo, byli zprostředkovatelé kultury – pořadatelé, podporovatelé, organizátoři. Jsem rád, že Masarykova akademie umění myslí při udílení svých cen i na ně. Ceny si nesmírně vážím, vnímám ji však zejména jako ocenění kulturní role Českého rozhlasu, na jehož půdě mám tu čest působit,“ řekl krátce po převzetí ceny Lukáš Hurník.