Naše data jsou střežena špičkovými odborníky!

[Tisková zpráva] V pondělí 30. dubna 2007 úspěšně složil pracovník Oddělení koncepce a vývoje Ústavu informačních a komunikačních technologií MZLU v Brně Ing. et Ing. Aleš Kutín, hlavní datamanager univerzity, zkoušku z pokročilé znalosti databázového systému Oracle Database 10g na úrovni Oracle Certified Professional (OCP).

Doba čtení: 1 minuta

Náročná zkouška, která je druhým ze tří stupňů možné certifikace na databázový systém Oracle Database, prověřuje schopnosti databázových administratorů řešit náročné a kritické situace, ke kterým může dojít při provozu rozsáhlé databáze klíčových údajů.

Ing. Kutín má na univerzitě ve správě hlavní databázové servery uchovávající veškerá studijní, vědecko-výzkumná a administrativní data. Každý den spolu s ostatními správci a datamanagery zajišťuje chod jednoho z klíčových informačních systémů školy – Univerzitního informačního systému. V jeho správě se nachází téměř 1600 databázových tabulek, které obsahují více než 250 GB dat.

Dosažení certifikační úrovně OCP je dlouhodobým cílem Ústavu informačních a komunikačních technologií, neboť se jedná o jasný signál všem uživatelům i zákazníkům univerzity, že o jejich data se starají pracovníci, kteří prošli náročným školením a prokázali své znalosti v teoretickém i praktickém testu.

Mimo jednoho pracovníka úrovně OCP pak na naší univerzitě působí dva pracovníci s certifikací na základní úrovni OCA (Oracle Certified Associate) – Bc. Miroslav Prachař a Bc. Petr Dadák (současně certifikován na úrovni CCNA v oblasti sítí).