Guggenheimovo muzeum a YouTube společně s HP hledají nejkreativnější online video na světě

[Tisková zpráva] Nadace Solomona R. Guggenheima a YouTube, největší online video komunita na světě, představují projekt YouTube Play. Bienále kreativního videa. Projekt vznikl ve spolupráci se společností HP a klade si za cíl nalézt výjimečné talenty v rostoucí sféře internetového videa. Umělci z celého světa počínaje dnešním dnem mohou nahrávat svá videa na speciálně vytvořený YouTube kanál. Porota složená z významných odborníků vybere 20 nejlepších videoklipů, které budou představeny 21. října 2010 v Guggenheimových muzeích po celém světě.

Nadace Solomona R. Guggenheima a YouTube představuje unikátní projekt YouTube Play. Primární snahou tohoto jedinečného projektu je najít a ocenit dílo, které bude posunovat hranice pojetí videa. Jedná se o vůbec nejrozsáhlejší hledání kreativních videoklipů na světě, které má přilákat inovativní, originální a překvapivá videa bez ohledu na žánr, techniku, kontext nebo rozpočet.

„Guggenheimova nadace, YouTube a HP sdílejí názor, že kreativní internetové video je dnes jednou z nejvýraznějších a nejoriginálnějších příležitostí pro osobní vyjádření,“ říká Richard Armstrong, ředitel Nadace a muzea Solomona R. Guggenheima. „Projektový tým se rozhodl inspirovat a podpořit vytváření a oslavu této umělecké formy. YouTube Play je nejlepším důkazem toho, že tato forma je dosažitelná všem, kdo mají přístup k počítači s internetem.“

Porota, v níž zasednou významné osobnosti ze světa umění, designu, filmu a zábavy, vybere 200 videí, která bude možné shlédnout na kanáluYouTube Play. Tvůrci dvaceti nejlepších videoklipů budou pozváni na finálový večer 21. října 2010 do Guggenheimova muzea v New Yorku. Simultánní prezentace v den vyhlášení proběhnou v dalších Guggenheimových muzeích v Berlíně, Bilbau a Benátkách.

„U téhle globální iniciativy nehledáme, co je „teď’, nýbrž co přijde zítra,“ říká zástupkyně ředitele a hlavní kurátorka Guggenheimovy nadace Nancy Spectorová. „V uplynulých dvou desetiletích se ve vizuální kultuře změnilo paradigma. Pohyblivý obraz byl plně absorbován do současné umělecké praxe a nyní jsme svědky toho, že internet působí jako mocný katalyzátor a pomáhá šířit nové formy digitálních médií, včetně online videa. Tento společný projekt YouTube a HP upozorní diváky na zajímavá, dnes vznikající díla a využije přitom dlouhodobého zájmu Guggenheimova muzea o nová média.“

YouTube Play navazuje na úspěch projektu YouTube Symphony Orchestra uspořádáného v minulém roce. Mezi 90 nejlepších hudebníků z 30 zemí se tehdy probojovali i tři talentovaní hudebníci z Čech, kteří si tak mohli zahrát v legendární newyorské Carnegie Hall. „V Čechách máme množství šikovných a talentovaných lidí a doufáme, že i v letošním roce do celosvětového projektu YouTube Play zapojí co nejvíce českých talentů, kteří to potvrdí,“ dodal Luděk Motyčka, Head of Marketing českého Googlu.

Jak se zúčastnit
Umělci z celého celého světa mohou ode dneška zaslat svůj video klip na kanálYouTube Play. Do soutěže lze přihlásit jakékoli kreativní video, včetně animovaných videosekvencí, pohyblivé grafiky, narativní i ne-narativní díla, anebo zcela nové umělecké formy. Účastníci mohou být studenti nebo amatérští filmaři, ovšem stejně tak se mohou přihlásit profesionální kreativci. Maximální povolená délka videa je deset minut a video nesmí být starší než 2 roky. Každý účastník soutěže smí zaslat pouze jedno video a také bude požádán o psaný komentář ke svému dílu.

Umělcům budou v tvorbě svého díla pomáhat i instruktážní videa od HP, které nabízejí návod, jak editovat obraz, zvuk a další filmařské techniky. Uzávěrka přihlášek je stanovena na 1. srpna 2010 v 6 hodin ráno středoevropského letního času.

O nadaci Solomona R. Guggenheima
Nadace Solomona R. Guggenheima byla založena v roce 1937 a usiluje o pochopení a ocenění umění, zejména moderní a současné doby, prostřednictvím výstav, vzdělávacích programů, výzkumných iniciativ a publikací. V současné době Nadace Solomona R. Guggenheima vlastní a provozuje Guggenheimovo muzeum na 5. avenue v New Yorku a Peggy Guggenheim Collection na benátském Canalle Grande. Vedle toho nadace řídí a vytváří program pro dvě evropské instituce, které nesou její jméno: Guggenheimovo muzeum v Bilbau a Deutsches Guggenheim v Berlíně. V roce 2013 bude otevřeno Guggenheimovo muzeum v Abú Dhabí. Toto muzeum, navržené Frankem Gehrym, bude mít rozlohu skoro 42 000 metrů čtverečních a bude stát na ostrově Saadiját, v těsném sousedství hlavního ostrova města Abú Dhabí, metropole Spojených arabských emirátů.

O YouTube
YouTube je nejoblíbenější video platformou na světě, jež umožňuje milionům lidí sdílet a sledovat původní videa. YouTube funguje jako fórum a distribuční platforma, na níž se mohou setkávat miliony lidí z celého světa a vyměňovat si zde své postřehy i zkušenosti. Zároveň slouží jako velice efektivní platforma pro inzerenty, a to nezávisle na tom, o jak velkou společnost se jedná. YouTube má ústředí v kalifornském San Brunu a je stoprocentně vlastněnu dceřinou firmou společnosti Google.

O HP
HP otevírá technologii příležitosti ke smysluplnému dopadu na lidi, firmy, úřady i společnost jako takovou. HP je největší technologickou společností na světě a nabízí svým klientům široké portfolio zahrnující tiskárny, osobní počítače, software i IT infrastrukturu. Více se o společnosti HP (NYSE: HPQ) dozvíte na hp.com.

Více informací o YouTube Play najdete na youtube.com/play. Více informací na google.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).